רוסיה מאיימת: נרסק את תחנת החלל לכדור הארץ
ראש סוכנות החלל הרוסית, דמיטרי רוגוזין, הזהיר כי הסנקציות האמריקניות "עלולות להרוס את שיתוף הפעולה שלנו", מדינות העולם תלויות ברוסיה וללא שת"פ מצידה, התחנה תתרסק אל תוך כדור הארץ | לראשונה בהיסטוריה, רוסיה מודה כי היא נאבקת במתקפות סייבר על תחנת החלל
הפלישה של רוסיה לאוקראינה הדאיגה רבים מהמומחים במערב לגבי עתידה של תחנת החלל הבינלאומית, סמל לשיתוף פעולה ארוך שנים בין ארצות הברית לרוסיה ושאר המעצמות, אולם שיתוף הפעולה נמצא בסכנה ומעבר לכך, ראש סוכנות החלל הרוסית, דמיטרי רוגוזין, איים בטוויטר כי בעקבות הסנקציות החדשות של המערב על רוסיה, ארצו תפסיק לסייע בשמירת תחנת החלל הבינלאומית במסלול. "ללא שיתוף פעולה עם רוסיה מי ימנע מתחנת החלל להתרסק אל ארה"ב, אירופה, הודו או סין?",
ההודעה של ראש סוכנות החלל הרוסית פורסמה במקביל לאירוע דרמטי אחר הקשור לתחנת החלל הבינלאומית. לראשונה בהיסטוריה, כך על פי דיווח בעיתון הרוסי וסטי, סוכנות החלל הרוסית הודיעה כי היא נאבקת במתקפת סייבר על חדרי הבקרה והפיקוד של תחנת החלל הבינלאומית.
תחנת החלל הבינלאומית, שנחשבת המבנה היקר ביותר שנוצר אי פעם ועלותה מוערכת ב-100 מיליארד דולר, מנוהלת על ידי חמישה סוכנויות חלל שונות. הבעלות וזכויות השימוש בתחנה נקבעו בשורה של הסכמים וחוזים, שנותנים לסוכנות החלל הרוסית בעלות מלאה על היחידות שלה, שמרכיבות כמחצית מתחנת החלל. יתר החלקים בתחנה נמצאים בבעלות משותפת של 4 סוכנויות אחרות: נאס״א של ארה״ב, סוכנות החלל האירופית, הסוכנות היפנית לחקר החלל וסוכנות החלל הקנדית.
אולם רוסיה שאחראית על רכיב הניווט והשליטה בתחנה, משתמשת מדי פעם במנועי חלליות המטען הרוסית שמגיעות לתחנה כדי לשמור עליה במסלול: מנועי החלליות מופעלים לפרקי זמן קצרים כדי להרים אותה למסלול גבוה יותר לאחר שהיא מאבדת גובה, וזאת בכדי למנוע ממנה להתקרב מדי לאטמוספירה, לחזור אליה ולהישרף. לחלליות המטען של SpaceX האמריקאית אין כרגע יכולת דומה והם, האמריקנים אחראים על מערכות החשמל ומערכות תומכות חיים. ולכן, ללא שיתוף פעולה מהרוסים תחנת החלל יכולה להתרסק אל כדור הארץ.
רוגוזין, שמכהן כשראש סוכנות החלל הרוסית איים בשבוע שעבר בטוויטר שאם לא יופסקו הסנקציות נגד רוסיה, היא תאלץ להפסיק לספק שירותים לתחנת החלל, מה שיוביל ליציאת התחנה ממסלולה, ועלול להביא להתרסקותה על ארה״ב או אירופה. לצד האיום, הורה רוגוזין לעובדי סוכנות החלל הרוסית לעזוב את מתקן השיגורים בקורו שבגויאנה הצרפתית, המשמש את סוכנות החלל האירופית.
"יש אפשרות שהמבנה השוקל 500 טון ייפול על הודו או סין. האם תרצו לאיים עליהן?", צייץ רוגוזין בטוויטר, "האם אתם רוצים לסכן אותן? תחנת החלל ממילא לא טסה מעל רוסיה, ולכן כל הסיכונים הם של המערב, אתם מוכנים לקראתם?"
בתחנת החלל הבינלאומית נמצאים כעת שבעה בני אדם, שני קוסמונאוטים רוסים - אחד מהם הוא אנטון שקפלרוב – המשמש כמפקד התחנה; ארבעה אסטרונאוטים אמריקנים ואסטרונאוט גרמני. בכל כמה חודשים מתחלף מפקד התחנה, כשבחודש הבא המפקד יהיה האסטרונאוט האמריקני תומאס מרשברן.
משנת 2011, אז הפסיקה ארצות הברית את פרויקט מעבורות החלל, ועד מאי 2020 נעזרו האמריקנים ברוסיה בשיגור אסטרונאוטים לתחנת החלל הבינלאומית. אבל כעת האמריקנים אינם תלויים ברוסים בשיגור בני אדם לחלל, אך כאמור, תחנת החלל הבינלאומית תלויה במערכת הנעה רוסית על מנת לשמור על מסלולה בגובה של כ-400 ק"מ מעל פני כדור הארץ.
בסוכנות החלל האמריקנית נאס"א הגיבו בהודעה לקונית: "אנחנו ממשיכים לעבוד עם כל השותפים הבינלאומיים שלנו, כולל תאגיד החלל הרוסי הממלכתי, למען הפעילות הבטוחה והשוטפת של תחנת החלל הבינלאומית".