רוני אלשיך: "ניסו להשתיל פגסוס אצלי בטלפון"
מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך הגיב היום לתגובת כלכליסט ותקף את העיתון, "האליבי שלהם מראה שהכתב לא יודע מה הוא כותב. כמובן שיש המון מה לשפר אבל התיק הזה הוא אינסופי – לא יכול להיות שלא תהיינה תקלות בתיקים כל כך מורכבים"
מפכ"ל המשטרה לשעבר, רנ"צ רוני אלשיך, התראיין הבוקר (שני) בגלי צה"ל וחשף כי גילה ניסיון להתקין על מכשירו האישי תוכנית רוגלה: "היה ניסיון להדביק את הטלפון שלי אחרי שפרשתי. הצלחתי לאתר מי זה".
לטענת אלשיך, הוא הצליח לזהות מי ניסה לעקוב אחר מכשירו האישי: "ידעתי לייחס אותו למעגל של טוקבקיסטים ובלוגרים שמזוהים עם אנשים שיש להם עניין לעשות איתי חשבון". על השימוש בתוכנות רוגלה במשפט נתניהו: "כמובן שיש המון מה לשפר אבל התיק הזה הוא אינסופי - לא יכול להיות שלא תהיינה תקלות בתיקים כל כך מורכבים".
בנוסף, אלשיך התייחס לתחקיר 'כלכליסט', בו נחשף כי המשטרה עשתה שימוש ברוגלות ועקבה אחר אזרחים וטען: "הכתבה הייתה ספציפית והופרכה מתחילתה ועד סופה. זו לא יכולה להיות טעות - יש אחריות ציבורית לחשוף מי הגורם שהונה את כלכליסט והטריל את ישראל במשך חודש".
"הם חושפים מקורות. כל כתבת אליבי שהם כותבים מאפיינת בצורה מדויקת מי המקור שלהם. מכירים שמות של קצינים ורוגלות? בראבו. יודעים איפה יש תיקיות? בראבו. אבל האליבי שלהם מראה שהכתב לא יודע מה הוא כותב", סיכם המפכ"ל לשעבר.
ב'ישראל היום' דווח לפני כחודש, מיד לאחר הודעת צוות מררי כי אין אינדיקציה לכך שנעשה שימוש לא חוקי על ידי המשטרה בתוכנה של NSO, כי מפכ"ל המשטרה לשעבר, רוני אלשיך, הודיע למקורביו כי הוא שוקל להגיש תביעת דיבה נגד עיתון "כלכליסט" מאחר ולאור הפרסומים בעיתון הפך אלשיך יעד למתקפה ברשתות החברתיות ואף היו מי שקראו לעצור אותו. לאחר פרסום הטענות, הגיב אלשיך ואמר "לתמונה שפורסמה אין אחיזה במציאות". לדבריו, הוא סירב להתייחס עד כה לפרשה בשל "הקושי להתמודד מול טענות כלליות שהן בגדר עננה ללא ראיות, אך גם ללא קצה חוט לבדיקה", וכי בחר שלא "להזיק להליך המשפטי".
הבוקר כפי שדיווחנו, פורסם בעיתון כלכליסט כתב הגנה שלם שמסביר את הטענות נגד הפרסום של פרשיית NSO לאחר שבעיתון שחטפו תביעת דיבה ולאחר פרסום דו"ח הביניים שקבע כי לא נמצאו ראיות לפריצה של המשטרה
העיתון ממשיך לדבוק הבוקר בפרסומים מהשבועות האחרונים - זאת למרות שבדוח הביניים של ועדת מררי, שמונתה על ידי היועמ"ש הקודם אביחי מנדלבליט, נטען כי "אין כל אינדיקציה לכך שמשטרת ישראל הדביקה באמצעות מערכת פגסוס מי מבין האנשים שפורסמו בתקשורת". יחד עם זאת מבהירים בעיתון כי "אנו צריכים לקחת בחשבון אפשרות שנפלו טעויות ברשימה". לדבריהם, "כל עוד לא בשלו התנאים למתן עדות בתנאי חיסיון, איננו יכולים להציג הוכחה פומבית שהרשימה נכונה".
"כלכליסט מותחים הבוקר ביקורת נוקבת על ועדת הבדיקה בראשות המשנה ליועמ"שית, עו"ד עמית מררי. לטענת העיתון, עם היוודע דבר הקמת ועדת החקירה, ביקשו מקורות התחקיר לפנות באופן עצמאי לעו"ד מררי, "אך לא נענו", כך לטענת העיתון. עוד נטען כי "גם הממצאים והפעולות החריגות של המשטרה שהצוות עצמו חשף, גומדו בדוח בכוונת מכוון". "לאור ניגוד העניינים של הפרקליטות", אומרים הבוקר בכלכליסט, "יש למנות ועדה עצמאית ובלתי תלויה לבדיקת הפרשה".
ב"כלכליסט" טוענים הבוקר כי למרות שצוות הבדיקה בראשות עו"ד מררי מונה כשבוע לפני פרסום החלק החמישי בתחקיר על הפרשה, אין בדוח הביניים שלה כל התייחסות למשימה שלשמה הוא הוקם, והוא התרכז רק בבחינת השמות שפורסמו לאחר מכן. "מסיבות השמורות עימו, הצוות פנה לנתיב המהיר של בדיקת רשימת השמות שפורסמו - ואותה בלבד", נכתב. לטענת העיתון, מקורות התחקיר פנו לעיתונאי תומר גנון כבר ב-8 בפברואר, וביקשו למסור מידע לעו"ד מררי. למחרת העביר גנון את ההודעה, אולם המשנה ליועמ"ש, לטענת "כלכליסט", "הסתפקה בתשובה מנומסת: 'יפנו אליך ממח"ש'. פנייה כזו אכן התקבלה, אך הסתיימה בלא-כלום, בגלל מחלוקת על מיקום הפגישה".
עוד נמסר ע"י כלכליסט כי מקורות התחקיר העבירו לוועדת מררי רשימה של 19 שמות של אנשי יחידת הסיגינט-סייבר במשטרה, כולל עובדים במשטרה בעבר ובהווה - "מאז שרכשה המשטרה את רוגלות NSO בסוף 2013". "האנשים האלה היו מעורבים, ידעו, או יודעים על שיטות הפעלת הכלים שנרכשו מ-NSO", ציטט "כלכליסט" את המסמך שהועבר לצוות הבדיקה.
ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "בתאריך 7.2.2022 פרסם עיתון "כלכליסט" שמשטרת ישראל ביצעה מעקבים אחרי אנשים שזהותם פורסמה וזאת באמצעות מערכת פגסוס Nso. כפי שפורסם בהודעה רשמית של משרד המשפטים, צוות מררי בחן את הטענות שפורסמו בתאריך 7.2.2022 באופן יסודי ומדוקדק באמצעות אנשי מקצוע מגופי ביטחון ובאמצעות מידע מחברת Nso ומצא שאין אינדיקציה לביצוע פעולות ע"י המשטרה כפי שנטען בפרסום האמור".
"כפי שנרשם בדו"ח הצוות, צוות הבדיקה ממשיך בעבודתו וכפי שהובהר אף הרחיב את פעילותו לכדי בדיקה מערכתית כוללת. בניגוד לנטען, הצוות איננו כולל גורמים מהפרקליטות אלא גורמי היעוץ המשפטי לממשלה וחברי צוות נוספים אשר כיהנו בתפקידים בכירים ביותר בגופי ביטחון, והוא מסתייע במומחים טכנולוגיים ממערכות הביטחון. בתוך כך צוות הבדיקה לא התעלם ממידע שהועבר ע"י העיתונאי תומר גנון, ואף הזמין את העיתונאי להופיע בפניו. עד כה לא הובעה נכונות מצדו להופיע בפני הצוות. למעלה מן הצורך יודגש כי כל מידע שיועבר לצוות ייבדק".