פה אחד: הסנאט האמריקני ביטל את שעון החורף
לאמריקנים נמאס להפסיד שעת שינה בכל פעם שמזיזים את השעון קדימה וכך למחרת היום בו הוזז השעון, הצביע הסנאט פה אחד על ביטול שעון החורף, החוק צריך עדיין את אישור בית הנבחרים אולם הוא צפוי לעבור גם שם לאחר שמרבית המומחים תומכים במהלך, האם נראה שינוי כזה גם בישראל?
לפני כשבועיים בתאריך 13 במרץ עברו האמריקאים ייתכן ובפעם האחרונה בחייהם, לשעון קיץ. חברי הסנאט האמריקני שהפסידו שעת שינה החליטו לשים קץ לנוהג של הזזת השעון פעמיים בשנה.
באופן מפתיע, חברי הסנאט הצביעו פה אחד בעד הצעת החוק של הסנאטור הרפובליקאי מרקו רוביו, שתפסיק את החלוקה לשעון חורף ושעון קיץ, לטובת שעון קיץ קבוע כל השנה. החוק יעבור לאישור בית הנבחרים, שם עדיין לא ידוע מה יהיה גורלו, אך אם הוא יאושר, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן יחתום עליו והוא ייכנס לתוקף בנובמבר 2023.
על פי הדיווח בניו יורק טיימס, הסנאטורים קראו לבית הנבחרים לאשר במהירות את החוק. דוברת מטעם יו"ר הנבחרים ננסי פלוסי, שהתבקשה למסור תגובה, הפנתה את "ניו יורק טיימס" לדבריו של חבר בית הנבחרים הדמוקרטי פרנק פלון מניו ג'רזי. "אני מקווה שנוכל לסיים עם הטיפשות של המערכת הקיימת בקרוב", כתב פלון, יו"ר ועדת האנרגיה והמסחר של בית הנבחרים, בחשבון הטוויטר שלו.
ב'דה מרקר' הביאו את דברי הניו יורק טיימס שקבע כי ההחלטה של חברי הסנאט מגובה במחקרים אשר הראו כי שעון קיץ כל השנה גורם לאנשים להיות יעילים יותר, עייפים פחות ומאושרים יותר. באחד המחקרים, שנערך ב-2017 בדנמרק, ניתחו החוקרים מסד נתונים פסיכיאטרי של יותר מ-185 אלף בני אדם בין 1995 ל-2012. הם מצאו קשר בין המעבר לשעון חורף לבין עלייה של 11% בתופעות של דיכאון, אפקט שחולף רק תוך עשרה שבועות. למעבר לשעון קיץ, לעומת זאת, לא היו השפעות דומות.
בתעשיות הקמעונות והפנאי טוענים ששעות אור ארוכות יותר גורמות לצרכנים לערוך קניות גם בערב ולהוציא יותר כסף. בנוסף, טוענים תומכי שעון הקיץ הקבוע כי אור בשעות הערב מפחית את הפשיעה והופך את הכבישים לבטוחים יותר. באירופה אישר הפרלמנט האירופי ב-2019 שעון קיץ קבוע, אך עניינים ביורוקרטיים ועזיבתה של בריטניה את האיחוד מעכבים את יישומו.
מומחי שינה, כולל האקדמיה האמריקאית לרפואת שינה, טוענים כי שעון חורף קבוע עדיף על שעון קיץ קבוע. אף שמחקרים לא הוכיחו כי שעון חורף טוב יותר לבריאות, הם טוענים שלמעבר לשעון קיץ קבוע יהיו השלכות בריאותיות מסוכנות בטווח הארוך.
מדעני שינה טוענים כי שעון החורף מותאם יותר להתקדמות השמש. לדבריהם, בקרים מוארים יותר עוזרים לאנשים לקום ולהישאר ערניים, בעוד שערבים חשוכים מאפשרים ייצור מלטונין, ההורמון שמעודד שינה. כשחשוך מדי בבוקר, קשה יותר להתעורר. לכן, שעון קיץ קבוע עלול להוביל למחסור כרוני בשינה, אשר נמצא קשר בינו לבין שורה של בעיות בריאותיות כמו השמנת יתר, מחלות לב וסוכרת.
"מבחינת ההשלכות הרפואיות והבריאותיות, שעון קיץ קבוע הוא הבחירה הגרועה ביותר", אומר ג'וזף טקהאשי, יו"ר המחלקה למדעי המוח במכון המוח אודונל של המרכז הרפואי באוניברסיטת טקסס סאותווסטרן. "הוא ישאיר אותנו לא מסונכרנים עם הסביבה הטבעית באופן קבוע".
ביטול שעון החורף, בקרוב בישראל?
ומה בישראל? חברי סיעת מרצ, מובילים מאבק ארוך שנים נגד שעון החורף, וכמעט מידי שנה מחדשים את ההצעה לביטול הזזת השעון ולהניחה על שולחן הכנסת. מהותה של הצעת החוק להעמיד את ישראל בשורה אחת עם מדינות רבות שהחליטו לבטל את שעון החורף על מנת להגדיל את החיסכון באנרגיה וחשמל, הפחתה בתאונות דרכים, הארת כבישים, רחובות ומדינה שלמה.
לדברי הצעת החוק, ברוב מדינות אסיה, אפריקה ודרום אמריקה אין מעבר בין שעון חורף לקיץ שנים ארוכות. אין שום סיבה להחשיך מדינה שטופת שמש כמו ישראל. עוד צוין כי שעון קיץ מאפשר לאזרחי ישראל עוד שעות פנאי מוארות בסוף היום - דבר שהוכח כתורם למצב הרוח והבריאות הנפשית של רבים.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: "בשנת 2013 קיבלה הכנסת החלטה משמעותית להאריך את שעון הקיץ בהתאם לנהוג במדינות אירופה. כיום ישראל עוברת לשעון קיץ ביום שישי שלפני יום ראשון האחרון במרס, ולשעון חורף ביום ראשון האחרון באוקטובר בשעה 00:2 בלילה. ההחלטה של הארכת שעון הקיץ נשענה בין היתר על מסקנות של ועדות ממשלתיות שבחנו את הנושא לאורך השנים, ובעיקר על תמיכה ציבורית רחבה שנובעת משיפור איכות החיים כתוצאה מהוספת שעת אור יום נוספת.
"הרעיון המרכזי של שעון הקיץ הוא למעשה ניצול שעות האור באופן המיטבי ביותר. מחקרים שונים בישראל ובעולם הצביעו על הפעלת שעון הקיץ כגורם שיכול לתרום לחיסכון של עשרות מיליוני שקלים חדשים למשק, בין היתר עקב הגברת התפוקה. כמו כן, מצביעים מחקרים על צמצום במספר תאונות הדרכים. שעון הקיץ מאפשר לציבור הרחב – עובדים, משפחות וילדים – ליהנות מעוד שעת אור ובילוי.
"לאחרונה החליטה הנציבות האירופית להמליץ למדינות החברות באיחוד האירופי לוותר על הזזת השעון פעמיים בשנה. כ-6.4 מיליון תושבי האיחוד האירופי השתתפו בסקר שהנהיג האיחוד בקיץ 2018 והרוב המכריע, כ- %84, ענו כי הם תומכים בביטול הזזת השעון.
בישראל מונתה ב-2013 ועדה אשר הגישה את מסקנותיה לשר הפנים ובחנה באופן מקיף את נושא הארכת שעון הקיץ. הוועדה אמדה את התועלת הכלכלית של שעון הקיץ, עוד לפני שינוי החקיקה, בסכום של כ-300 מיליון שקלים חדשים בשנה. בסקירה שערכה הוועדה מול גורמים ציבוריים ופרטיים מובילים בתחום הכלכלה ומשרדי ממשלה, נמצאה תמיכה גורפת בתרומה הכלכלית של שעון הקיץ. נוסף על כך ערכה הוועדה סקר עמדות של הציבור הישראלי, ממנו עלה כי %68 מסכימים כי הארכת שעון הקיץ תשפר את איכות החיים והרווחה שלהם.
"המלצת הוועדה הייתה הארכת שעון הקיץ באופן מובהק כאשר הנימוקים המרכזיים היו: שיפור איכות החיים ורווחת הפרט, עידוד תרבות פנאי משפחתית וקהילתית כתוצאה מהוספת שעת אור יום, התאמת השעון אל מול מדינות אירופה והקלה על הקשרים הכלכליים כתוצאה מכך, ותרומה משמעותית לכלכלה, לבריאות הציבור הגברת הבטיחות בדרכים ותרומה למשק האנרגיה.
"על כן, מוצע כי שעון החורף יבוטל לאלתר ובכך להגיע לחפיפה רבה ככל האפשר בין שעות הפעילות האנושית ובין שעות האור במהלך היממה". בכל פעם שההצעה עולה לסדר היום, כך היא גם נופלת וחוזר חלילה.
האם הפעם נלך בעקבות ארצות הברית וגם בישראל יבוטל שעון החורף? ימים יגידו.