קפיצה אסטרונומית: מחירי הדיור זינקו בעשור ב-44%
בשנה האחרונה עלו מחירי הדיור בכ-15%, מה שמשקף עלייה רחבה ומשמעותית יותר בעשור האחרון | במהלך העשור, מחיר הדירה הישראלית הממוצעת עלה ב-44% - ועליית המחירים הורגשה הן בפריפריה והן במרכז
בשנה האחרונה נרשמה עלייה משמעותית של 15% במחירי הדירות ברחבי הארץ, שמצטרפת לעלייה רחבה יותר של מחירי הנדל"ן בעשור האחרון, וכנראה שהשיא עוד לפנינו, על פי הדיווח בחדשות 12, הדירה הישראלית הממוצעת עלתה 1,190,000 שקלים ב-2011 ו-1,720,00 שקלים ב-2022 - התייקרות אסטרונומית של 44%. העלייה במחירים הורגשה בכל רחבי הארץ, הן בפריפריה והן במרכז.
בחיפה נרשמה התייקרות של 35% במחיר הדירות, בפתח תקווה 38%, בירושלים 41%, בבאר שבע 54%, באשקלון 57%, בנתניה 60% ובתל אביב 68%. עליית המחירים החדה ביותר הייתה בבת ים – מחיר הדירה הממוצעת עלה ממיליון לכמעט שני מיליון שקלים בתוך עשור, התייקרות של 91%.
בעוד שרבים מקווים שתוכנית ממשלתית תוריד את המחירים, ראש לשכת שמאי המקרקעין חיים מסילתי מבהיר שאילולא תיושם תוכנית כזו, מחירי הדיור ימשיכו להרקיע שחקים: "אם המדינה לא תתחיל לשווק קרקעות באגרסיביות אנחנו נראה עליות אף יותר גבוהות משראינו בעשור האחרון. ייווצר ביקוש על ביקוש על ביקוש שאם הוא לא ייענה בהיצע מהיר וזמין המחירים יטוסו למעלה".
למדינה, נכתב ב'דה מרקר', אין היום פתרונות מידיים להתייקרות המחריפה בשוק הדירות. מספר הדירות שמתכוון משרד השיכון לשווק במסגרת ״תכנית מטרה״ מסתכם ב-30 אלף דירות בלבד, והשפעתו על השוק אינה גדולה. שר האוצר אביגדור ליברמן מתכוון לקדם תוכנית משמעותית יותר, לפיה יוקפאו מחירי הדירות הנבנות על קרקעות מדינה (בצד הקפאת מחירי המגרשים המשווקים ליזמים), וייקבעו גם קריטריונים חדשים לזכאות לדיור על קרקע ממשלתית. הסיכויים ליישום התוכנית אינם ברורים - במיוחד על רקע הזעזועים הפוליטיים - וגם את תאושר היא עשויה להשפיע על השוק רק בשנים הבאות. מחיר הקפאת המחירים עלול להיות זינוק במחירי הדירות על קרקעות פרטיות והמתנה ממושכת של זכאים לרכישת דירות על קרקע ממשלתית.
מאמץ ממשלתי נוסף נעשה באמצעות עידוד מיזמים להשכרה לטווח ארוך. למרות האצה שנרשמה בשנתיים האחרונות, לא יהיה בשנים הקרובות מלאי משמעותי של דיור להשכרה לטווח ארוך. במקביל פועלת המדינה לצמצום היצע הדיור להשכרה חופשית, באמצעות מיסוי מוגבר על משקיעים בדירות. בניגוד לתוכניות ההשכרה לטווח ארוך, השפעת הפגיעה במשקיעים היא מהירה ורחבה יותר מקצב הבנייה של דירות חדשות להשכרה לטווח ארוך. על פי נתוני האוצר גורמת העלאת המס על המשקיעים למכירות בקצב של כאלף דירות לחודש.