המדינה הגישה תביעות ענק נגד רוצחי הנער אבו חדיר
המדינה הגישה תביעות אזרחיות בסך כולל של כ-5.5 מיליון ש"ח נגד מפגעים שנטלו חלק בין היתר בפיגועי טרור | התביעות הוגשו לבתי המשפט בירושלים ובבאר שבע, בין היתר נגד מבצעי הרצח של הנער מוחמד אבו חדיר ונגד מפגע שביצע פיגוע טרור באוטובוס בירושלים בשנת 2015
מדינת ישראל, באמצעות פרקליטות המדינה, הגישה 4 תביעות אזרחיות בסך כולל של כ-5.5 מיליון ש"ח בגין הנזק שגרמו למדינה מפגעים שנטלו בין היתר חלק בפיגועי טרור והורשעו בדין במסגרת ההליך הפלילי בפגיעה בגוף ובתשתיות. התביעות הוגשו לבתי המשפט בירושלים ובבאר שבע נגד מבצעי הרצח של הנער מוחמד אבו חדיר; נגד מפגע שביצע פיגוע טרור באוטובוס בירושלים בשנת 2015 שבמהלכו נרצחו 3 אזרחים ונפצעו אחרים; וכן נגד מי שנטלו חלק בהצתה על רקע לאומני של כנסיית הלחם והדגים בטבריה ובהצתת עמוד מצלמות משטרתי במזרח ירושלים.
התביעות הוגשו במסגרת הפעילות היזומה של החטיבה האזרחית בפרקליטות המדינה, בשיתוף עם משרדי הממשלה השונים וגופי הביטחון והמשטרה, על מנת למצות את זכותה הטבעית של המדינה לתבוע את העבריינים שגרמו לה לנזקים ולהוצאות, ובכך להגן על זכויות המדינה ונכסיה ולשמור על הקופה הציבורית.
מהפרקליטות נמסר: "המדינה תמשיך להגיש תביעות יזומות נגד עבריינים במטרה להשיב לקופה הציבורית סכומים שנגזלו ממנה. זאת, כחלק משינוי תפיסתי בתחום האזרחי, הדוגל בהפעלה של כלים מתחום המשפט האזרחי, בנוסף לכלים הפליליים, במטרה להילחם בתופעות עברייניות, בין היתר באמצעות פגיעה בכיסו של העבריין. עבודת הייזום של האכיפה האזרחית עומדת בבסיס האסטרטגיה האזרחית של הפרקליטות, מגמה זו נמשכת בכל העוצמה ותימשך ביתר שאת גם בעתיד. בחודשים הקרובים צפויות להיות מוגשות מספר תביעות נוספות נגד מפגעים, וכן נמשכת עבודת המטה הנוגעת לאירועי 'שומר חומות' ולמיצוי הדין האזרחי כלפי מי שהסבו נזק למדינה ולציבור".
בין היתר, פרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי) הגישה לבימ"ש השלום בעיר, בשם משרד האוצר, תביעה בסך של כ-1.1 מיליון ש"ח נגד שלושת מבצעי הרצח של הנער מוחמד אבו חדר - יוסף חיים בן דוד ושני אחייניו הקטינים, בגין הנזק שגרמו למדינה אשר פיצתה ותפצה את משפחת המנוח בסכומים ניכרים.
על פי התביעה, הנתבעים הורשעו בביצוע עבירות של רצח וחטיפה של הנער מוחמד אבו חדיר בחודש יולי 2014 ונגזרו עליהם עונשי מאסר ממושכים. בתוך כך, משפחתו של אבו חדיר הוכרה כנפגעת פעולת איבה לפי חוק נפגעי פעולות איבה, ועל כן המדינה נושאת ותישא בעתיד בנזק שגרמו הנתבעים וזאת מכוח הוראות חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה. על פי כתב התביעה, "הנתבעים פעלו לגרום במכוון נזק בנפש למנוח וממילא צפו, כי במעשיהם יגרמו את הנזק אותו גרמו, קרי נטילת חייו של המנוח..כל אחד מהמעשים אותם ביצעו הנתבעים, כשלעצמו, יכול היה לגרום למוות והנתבעים צפו זאת, התכוונו לכך, ולמצער היה עליהם לצפות זאת".
תביעה נוספת בסך של כ-1.6 מיליון ש"ח הוגשה לבית משפט השלום בירושלים ע"י פרקליטות מחוז ירושלים, בשם רשות המיסים - קרן פיצויים, נגד בלאל אבו גאנם, אשר ביצע פיגוע טרור רב נפגעים בשנת 2015, בגין הנזק שנגרם למדינה שפיצתה ותפצה את משפחות הנרצחים, וכן בגין הנזק שנדרשה המדינה לשלם לחברת אגד בשל הנזק שנגרם לאוטובוס בו בוצע הפיגוע.
על פי התביעה, באוקטובר 2015 ביצע אבו גאנם פיגוע טרור קטלני באוטובוס בירושלים, שבמהלכו נרצחו אלון אנדריי גובברג ז"ל, ריצ'רד לייקין ז"ל וחביב חיים ז"ל, ונפצעו אחרים, ועל כן המדינה נושאת ותישא בנזק שגרם הנתבע וזאת מכוח הוראות חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה. כמו כן, גרם הנתבע לנזקי רכוש לאוטובוס בו בוצע הפיגוע, בהם נשאה המדינה מכוח חוק מס רכוש. על פי התביעה, "הנתבע פעל לגרום במכוון נזק בנפש למנוחים וממילא צפה כי במעשיו יגרום את הנזק אותו גרם, קרי נטילת חייהם של שלושת המנוחים, פציעתם של ארבעה נוספים ופגיעות חרדה ליתר הנוסעים. אין צורך להרחיב אודות הצפיות מכך שירי מטווח אפסי, דקירות בסכין וחניקה בידיים יגרמו למותם ופציעתם של רבים, היא התוצאה אותה התכוון הנתבע להשיג".