המורים נוטשים את המקצוע; פערי שכר משמעותיים

דו"ח הוצאות השכר במערכת החינוך חושף: גידול דרמטי בהפסקות העבודה של המורים לאורך שלוש השנים האחרונות | מורים בישראל עובדים יותר שעות בהשוואה לממוצע ב-OECD

המורים נוטשים את המקצוע; פערי שכר משמעותיים
אילוסטרציה צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

פערי שכר מהגבוהים בעולם, זינוק בעזיבת מורים צעירים: הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, קובי בר נתן, מפרסם היום (שני) את דו"ח הוצאות השכר במערכת החינוך לשנת הלימודים תשפ"א (2020-2021).

עיקרי הדו"ח:

נתונים כללים: מערכת החינוך הממשלתית כוללת כ- 137,000 עובדי הוראה: גננות, מורים ומנהלים. השכר החודשי הממוצע למשרה מלאה הוא 13,971 שקלים, והשכר החודשי הממוצע לעובד הוראה הוא 12,423 שקלים. עלות השכר של כלל עובדי ההוראה בחינוך הרשמי עמדה בשנת תשפ"א על כ-27 מיליארד, שהם 6.3% מתקציב מדינת ישראל. 

פערי שכר: עובדי הוראה צעירים מרוויחים כ 29%- משכרם של עובדי הוראה ותיקים. 

פער משמעותי זה נובע משתי סיבות: הראשונה היא פערי שכר הבסיס שהם מהגבוהים בעולם, והשנייה היא שיעורי המשרה הנמוכים שמאפיינים משרה ממוצעת של מורה מתחיל. צירוף זה מביא לכך שהשכר לעובד בשנים הראשונות הוא נמוך מאוד ביחס למשק.

בשנים האחרונות, פערי השכר במערכת החינוך הצטמצמו מעט, בהתאם למדיניות אגף השכר ובשיתוף ארגוני המורים.

פערי השכר באים לידי ביטוי גם בתוספת השכר בגין מילוי תפקיד נוסף כגון רכזת שכבה או מחנכת, הוותיקים מבניהם מקבלים גמול הגדול עד פי 2.68 מבעלי תפקידים זהים בתחילת דרכם.

עזיבת מורים: בדו"ח זה מובאים לראשונה נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בנוגע להפסקות עבודה של מורים בשנים תש"פ-תשפ"א. הנתונים מצביעים על גידול דרמטי בהפסקות העבודה (כ60%) בוותקים 2-5 לאורך שלוש השנים האחרונות. עם זאת, בממוצע, תופעת הפסקות העבודה של מורים היא יציבה לאורך העשור האחרון. נתון זה מחזק באופן משמעותי, את הצורך בהשקעה במורים המתחילים.

השוואה בינלאומית: מנתוני ה-OECD עולה כי שכר המורים דומה למקובל בעולם בהשוואה לעובדים דומים, והוא אינו נמוך בהשוואה בינלאומית. עוד עולה מנתוני ה- OECD כי מספר השעות שלומדים התלמידים בישראל ומספר ימי הלימודים - הם גבוהים בהשוואה ליתר המדינות בארגון. 

ימי החופשה: התלמידים בישראל לומדים יותר ימים מכל המדינות באיחוד האירופי. על אף מספר ימי הלימודים הרב יחסית, פערי החופשות בין התלמידים לשאר המשק עומדים על 75 ימים, המהווים כ 30%- מימי העבודה בשנה.

פערים מגדריים: הפערים המגדריים במערכת החינוך הם מהנמוכים ביחס לכלל המשק ועומדים על4%. כמו כן, הם מצטמצמים בהדרגה ובהתמדה. יחד עם זאת הפער המגדרי בא לידי ביטוי באיוש תפקידים בכירים: גברים מהווים פחות מ- 15% מעובדי ההוראה, אך יותר מ- 30% מהמנהלים.

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art