מאמצים לגילויה של תעלה נוספת בגבעת התחמושת

55 שנים אחרי כיבוש גבעת התחמושת החלו השבוע עבודות לחשיפת תעלה נוספת שהוסתרה במשך עשרות שנים במקום. מנכ"ל גבעת התחמושת כתרי מעוז: "קיבלנו עשרות פניות מלוחמים שלחמו בגבעה וביקשו שנאתר את התעלה שטובי בנינו לחמו בה"

מאמצים לגילויה של תעלה נוספת בגבעת התחמושת
החפירות במקום צילום: דוברות גבעת התחמושת 

55 שנים אחרי מלחמת ששת הימים וכיבוש גבעת התחמושת בירושלים, החלו השבוע עבודות חפירה לגילויה של תעלה נוספת שצפתה לכיוון מזרח שממנה צפו החיילים הירדנים לעבר הר הצופים. בעשרות השנים האחרונות כוסתה התעלה בבוץ, אדמה ואבק.

כתרי מעוז, מנכ"ל גבעת התחמושת - המרכז למורשת מלחמת ששת הימים מסביר: "לגבעת התחמושת היו 3 תעלות, אחת שצפתה לכיוון מערב, כלומר לעבר מדינת ישראל, תעלה נוספת שחצתה את הגבעה לרוחבה ועוד תעלה שצפתה לכיוון מזרח, הר הצופים".

במהלך השנים אומר מעוז התקיימו סיורים לאזרחים ולחיילים רק בשתי התעלות המוכרות לנו היום, האמצעית והמערבית. אלא שבשנים האחרונות הגיעו עוד ועוד פניות מלוחמי ששת הימים שטענו כי יש גם תעלה מזרחית שצריך לחפש ולמצוא אותה.


תצלומי אוויר משנת 68 המצביעים על תעלה נוספת במקום. 

לדברי מעוז: "בין הלוחמים היה אמנון נויבך, מהצוות המנהל של גבעת התחמושת שממש הפציר בנו לחפש את התעלה הזו, מדובר בתעלה שטובי בנינו נלחמו בה כדי לכבוש את המקום ולפתוח את הדרך לחטיבות אחרות בדרך להר הצופים. בשבועות האחרונים תכננו את החפירה ונעזרנו בתצלומי אוויר ישנים מאוד כדי למצוא את התעלה השלישית, המזרחית, ידענו שיש בונקר מזרחי שמעט מאוד אנשים מכירים אותו, אחרי תכנון מדוקדק התחלנו השבוע את החפירות במקום שאנחנו חושבים ששם נמצאת התעלה".

כעת יימשכו העבודות כשלושה חודשים כשבסופן, אם תימצא התעלה יוכלו המבקרים להגיע ולהביט להיסטוריה בעיניים. "אנחנו מצפים למצוא גם אי אלו אוצרות בתוך התעלה שעשויים לשפוך אור על הקרב הגדול שהיה כאן וגבה את חייהם של 21 לוחמים בגבעה עצמה ועוד 16 לוחמים בבית הספר לשוטרים הסמוך ועוד 15 לוחמים שנהרגו בעת פריצת הגדרות בבית הספר לשוטרים ובדרך לגבעת התחמושת" מסכם מעוז.

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art