המהלך לביטול כ-100 תקני מזון בישראל יוצא לדרך
משרד הכלכלה מקדם צו שיבטל כמאה תקני מזון על מוצרים כירקות קפואים, אורז, קפה נמס, שימורי עגבניות ועוד | על פי הצו תוסר הרשמיות של 61 תקנים בתחום המזון כבר ב1.1.2023 ועוד כ-37 תקנים אשר הרשמיות שלהם תבוטל באופן מדורג עד לאוגוסט 2026
שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי אישרה פרסום להערות ציבור של הנוסח של צו ביטול הרשמיות של כ-100 תקנים וזאת לקראת החתימה הסופית על הצו. על פי הצו תוסר הרשמיות של 61 תקנים בתחום המזון כבר ב1.1.2023 ועוד כ-37 תקנים אשר הרשמיות שלהם תבוטל באופן מדורג עד לאוגוסט 2026.
התהליך מתבצע במסגרת הרפורמה במוצרי מזון בישראל, אשר תאפשר ייבוא מוצרים וייצור של מוצרי מזון שונים ללא דרישות ייחודיות לישראל, וכפועל יוצא מכך תפחית את יוקר המחיה.
הצו מאמץ למעשה את מסקנות הוועדה לבחינת תקני המזון בראשות רשות הרגולציה במשרד ראש הממשלה, אשר בחנה בשיתוף עם משרדי הבריאות, האוצר, הכלכלה והמשפטים, את תקני המזון והמליצה להותיר תקינה ייחודית אך ורק במקרים בהם התקנים הכרחיים לשמירה על בריאות הציבור.
ביטול רשמיות התקנים בתחום המזון יחד עם השלמת אימוץ הרגולציה האירופאית, משווים את הסטנדרטים בישראל לנהוג בשווקים בינלאומיים, אשר יובילו להרחבת מגוון סוגי המזונות, להקלות ולפישוט בהליכי יבוא מזון וכתוצאה מכך להגברת התחרות בתחום.
השינויים אף ישפיעו גם על ייצור מקומי ויאפשרו לתוצרת הארץ להיות תחרותית יותר ומתקדמת.
הרפורמה בתחום המזון מתבצעת במספר שלבים. בשלב הראשון והמשמעותי, אומצו ארבעה מודלים אירופאים, אשר הטמעתם במשק הישראלי מאפשרים אסדרת מוצרי מזון בהתאם לנהוג באירופה וכתוצאה מכך בוטלו רשמיותם של כ-100 תקנים ייחודיים.
שרת הכלכלה והתעשייה, אלופה במיל' אורנה ברביבאי אומרת על הרפורמה כי הוא "יסייע להורדת יוקר המחיה. כצעד נוסף ומשלים לרפורמה בייבוא, יבוטלו כ-100 תקני מזון ייחודיים לישראל שנוספו לאורך השנים, ותהיה בכך השפעה על מאות מוצרי מזון. בכך נביא להגברת התחרות, הוזלת עלויות ייבוא ועידוד רשתות קמעונאיות נוספות להיכנס לישראל. הצו צפוי להיכנס לתוקפו ב-1.1.23".