מחירי המים עולים: הסכום שתחויבו לשלם כבר בחודש הבא
מועצת רשות המים אישרה היום את העלאת תעריפי המים לבית בכ־3.5% החל מינואר 2023 | המשמעות למשק בית ממוצע: העלאה של כ־5 ש"ח לחשבון החודשי. על אף עליה מתונה זו, תעריף המים בישראל הוא מהנמוכים בעולם
מועצת רשות המים אישרה היום (חמישי) את העלאת תעריפי המים לצריכה ביתית בכ־3.5% החל מינואר 2023.
התעריף לכמות המוכרת (התעריף הנמוך) יעמוד מעתה על 7.874 ₪ למ"ק (במקום 7.608 ₪ למ"ק) ואילו התעריף לכל כמות נוספת (התעריף הגבוה) יעמוד על כ־14.057 ₪ למ"ק (במקום 13.582 ₪ למ"ק). המשמעות של שינוי תעריפים זה על משפחה ממוצעת בת 4 נפשות הצורכת כ־16 מ"ק לחודש בעלות של כ־135 ₪, הינו גידול בעלות בסך של כ־5 ₪ לחשבון המים והביוב החודשי שיעמוד מעתה על כ־140 ₪ לחודש.
ברשות מבהירים כי עליית התעריפים נדרשה לאור ההתייקרויות האחרונות בסל המדדים (כ־2% מאז עדכון תעריף המים האחרון בחודש יולי 2022) ובשל העלייה החדה בתעריף החשמל, לצד הגידול בהשקעות במשק המים בישראל.
ההחלטה התקבלה במועצת רשות המים בתום הליך שימוע שקיימה המועצה במהלך החודש האחרון, בו הוצגו עמדות הגורמים השונים. ברשות טוענים כי על אף העלייה במחירים תעריף המים בישראל וחשבונות המים למשק בית הם מהנמוכים בעולם.
הגידול בעלויות משק המים נובע מהשקעות של תאגידי המים והביוב, עדכון עלויות מט"שים, ותשלומים נוספים הנדרשים כחלק מהמשך הערכות לקליטת מי הים המותפלים, השומרים על ניהול יציב ובר קיימא של משק המים, לדוגמה: מתקן התפלה שורק ב', הגדול ביותר בארץ (כ־200 מלמ"ק לשנה) ומהגדולים בעולם, צפוי להיכנס לפעילות במהלך שנת 2023, דבר שכמובן בא לידי ביטוי גם בתעריף. נוסף על כך כ־70% ממי השתייה בישראל מופקים באופן מלאכותי באמצעות מתקני התפלה. הליך הפקת המים במתקנים אלו דורש שימוש רב בחשמל וכתוצאה מכך, מחיר החשמל מהווה מרכיב משמעותי בהוצאות משק המים בישראל ויש לו השפעה ישירה על תעריף המים.
"רשות המים תמשיך לפעול לייעול ספקי המים השונים (מקורות, תאגידים, איגודי ערים לביוב ועוד) ולהביא לצמצום העלויות הנדרשות לאספקת שירותי המים והביוב באופן יעיל, ועל ידי כך גם להמשך מיתון עליית התעריף בעתיד ככל הניתן." נמסר בתגובה.