כשכרמלי ראה את תבליט מנורת המקדש חקוקה בתוך מערת הקבורה • צפו

באחד ממסעותיו של יצחק כרמלי הוא הצליח להיכנס למערת קבורה יהודית הנמצאת במלטה, שם מצא את תבליט המנורה כשהיא חקוקה בשתי צורות: האחת עם קנים אלכסוניים והשנייה קנים עגולים. מה עשה כשנתקל בעצמות יהודים מתקופת בית שני? וכיצד הצליח להיכנס למקום?

כשכרמלי ראה את תבליט מנורת המקדש חקוקה בתוך מערת הקבורה • צפו
כניסת מערכת הקבורה צילום: יצחק כרמלי

יצחק כרמלי מספר ל'בחדרי חרדים': עמוק, עמוק, במחילות עקלקלות תת -קרקעיות, מתחת לאחת הכנסיות היותר עתיקות וחשובות שבאי הקסום מלטה, מצאתי, כך לעניות דעתי, תשובה לשאלה שעוררה פולמוס רבתי, כיצד הייתה צורת המנורה: האם קניה היו מעוגלים או אלכסוניים?

 

ידועה שיטת חב"ד הנסמכת בעיקר על ציורו המפורסם של הרמב"ם בפירושו על המשניות במנחות, שם צייר את המנורה כשקניה אלכסוניים. מנגד כל בר בי רב מכיר את תבליט המנורה החקוק בשער טיטוס שברומא שם מופיעה המנורה כשקניה עגולים.

אז מי צודק?

ממשיך כרמלי ומספר: אל הקטקובות (מערכת קבורה תת קרקעית) היהודיות שבמלטה, הסגורות לקהל הרחב, הצלחתי להיכנס בעזרת ארכיאולוג מלטזי איתו הצלחתי להתיידד. הוא הובילני בשקט אל פתח צדדי המוביל אל חצר הכנסייה הסגורה. בקצה החצר ליד עץ משמש, מתוך מבנה לבנים, יורדות מדרגות אל פתח המחילות הנסתרות.

ריח חזק של טחב ועובש קידמו אותי עוד לפני שנכנסתי למערות. ממשיך כרמלי ומתאר: כבר בכניסה יכולתי לזהות כי מדובר באתר יהודי. מעל הפתח סותתה מנורת שבעת קנים. שעה ארוכה זחלתי שם בעזרת פנס.

בסיום דבריו מספר כרמלי: זה היה מזעזע על הריצפה היו פזורות עצמות יהודים מתקופת בית שני. נזהרתי שלא לדרוך עליהם, כשלפתע הופתעתי לגלות זה לצד זה שתי מנורות, אחת בעלת קנים עגולים והשנייה עם קנים אלכסוניים. או אז הבנתי, בבית המקדש היו מספר מנורות (רבים לא יודעים זאת) במלכים א' נאמר כי שלמה המלך עשה עשר מנורות, והיו עוד מנורות, ואכמ"ל. מסתבר כי היו לא מעט מנורות. חלקן בעלות קנים עגולים וחלקן אלכסוניים. מה שכן המנורה שעשה משה, כנראה נגנזה מתחת לבית המקדש עוד בימי יאשיהו המלך. 

על שאר הנקודות היהודיות הפחות מוכרות נכתוב אי"ה בהזדמנות אחרת.

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art