סרן ת' שנפטר בכלא יוכר כחלל צה"ל
בצה"ל טוענים כי למרות העובדה שהחייל ביצע עבירות ביטחוניות בשנת 2021 ועל כן נכלא, התקבלה החלטה "לפנים משורת הדין" להכיר בו כחלל. אלוף (במיל') ניצן אלון, שתחקר את הפרשה: "זה לא גורע מחומרת העבירות שלו". הרמטכ"ל כוכבי: "סוגיה מורכבת"
צה"ל הודיע הערב (שני) כי החליט להכיר "באופן חריג" בקצין אגף המודיעין שמת בכלא הצבאי ב-2021, ת', כחלל צה"ל - "למרות שמת בהיותו אזרח, לפנים משורת הדין". על תחקור הפרשה הופקד על ידי הרמטכ"ל אביב כוכבי, האלוף (במיל') ניצן אלון. לדבריו ההחלטה התקבלה, "מתוך חמלה למשפחה, המלצנו להכיר בו כמי שהיה חייל בעת מותו. הרמטכ"ל קיבל את המלצתנו ומשרד הביטחון יעשה את צעדי ההנצחה".
אלון הוסיף: "לא אכנס לסוגיית התגמולים. מבחינה טכנית, הוא חתם על סיום שירותו והיה ברור שלא ימשיך לשרת. לא מצאנו תקלה בכך שהוא נקבר קבורה אזרחית ולא צבאית. ההכרה בו לא גורעת מחומרת העבירות שלו".
אלוף יניב עשור, ראש אגף כוח אדם בצה"ל, ו תת-אלוף י׳, מי שהיה המפקד יחידת המודיעין שבה שירת ת׳, בישרו למשפחת החייל על ההחלטה. האלוף אלון המליץ לצה"ל להדגיש מאפיינים אישיותיים בבחירת המשרתים ביחידת המודיעין היוקרתית שבה שירת ת'.
בצה"ל מבהירים כי, "מדובר בהחלטה חריגה ויוצאת דופן לפנים משורת הדין שאינה מפחיתה ממעשיו החמורים של ת', שפגעו בביטחון המדינה".
מדובר צה"ל נמסר כי "לאורך השבועות האחרונים, ערכה הוועדה פעולות מקיפות על מנת ללמוד את פרטי הפרשה, את הלקחים שהופקו בעקבותיה ואת דרכי הטמעתם. במסגרת פעילות הוועדה, בין היתר, נלמדו דו"חות הוועדות שהוקמו בעקבות הפרשה בראשות תא"ל (מיל') שער ותא"ל (מיל') לוריא, התקיים שיח ישיר עם ראשי ועדות אלה ועם בעלי תפקידים רבים בדרגים השונים בצה"ל ובמשרד הביטחון, נערכו סיורים ביחידתו של הקצין ובבסיס הכליאה הצבאי, התקיים מפגש עם הוריו של הקצין ובאות כוחם, בוצע עיון במסמכים רלוונטים ועוד.
עוד נאמר בהודעת דובר צה"ל כי, "באשר למעמדו של ת' בשעת מותו, הוועדה מצאה כי שירות הקבע של הקצין בצה"ל הסתיים כדין מספר חודשים לפני פטירתו, בתהליך שחרור תקין, ועל כן לא נקבר כחייל. יחד עם זאת, הוועדה סברה כי מדובר במקרה ייחודי הראוי לבחינה נוספת. בתום בחינה זו, המליצה הוועדה, ועל אף שהקצין ביצע במודע מעשים חמורים, להכיר בו כמי שלא השתחרר משירות בצה"ל והמשיך בשירות עד ליום מותו, באופן שיאפשר את הכרתו כחייל בצה"ל ותיבחן בהתאם הנצחתו כחלל צה"ל. הוועדה נתנה משקל רב לעובדה שהקצין נפטר בבסיס כליאה צבאי והיה מצוי תחת משמורת צבאית, ולמעשה מיום גיוסו ועד מותו היה במסגרת צבאית. בהתאם לכך שמדובר במקרה ייחודי ויוצא דופן, סברה הוועדה שיש מקום לשיקולי חמלה ומתן משקל לבקשת משפחתו בעניין הנצחתו.
הרמטכ"ל אמר כי "מדובר במעשים חמורים שגרמו נזק ביטחוני והיו בעלי פוטנציאל לנזק גדול אף יותר. עלינו לוודא שמממשים את האמצעים שקבענו למניעת הישנות מקרים דומים בעתיד, באמצעות שיפור הליכי המיון והשיבוץ, ומנגנוני מעקב ובקרה במהלך השירות הצבאי. באשר לסוגיית ההכרה בקצין כחלל צה"ל, זוהי סוגיה ערכית מורכבת, אשר מצריכה לערוך איזון בין החומרה הרבה של מעשי הקצין, הנזק הביטחוני שנגרם והעובדה ששוחרר באופן תקין משירות, לבין פטירתו בהיותו תחת משמורת הצבא ובהמשך רציף לשירותו הצבאי, לרבות בקשת הוריו בדבר הנצחתו. ההחלטה התקבלה מתוך תפיסת אחריות מרחיבה של צה"ל כלפי משרתיו וכלפי אלו הנתונים תחת משמרתו, ומתוך גישה מתחשבת המשקללת את הנסיבות הייחודיות ובקשת הורי הקצין".
דובר צה"ל מסיים את הודעתו המפורטת: "ההחלטות בעניין ההכרה בו כחלל צה"ל ובעניין חלקת קברו יתקבלו על ידי הגורמים המוסמכים במשרד הביטחון ובתיאום עם משפחתו. משפחתו של קא״ב ת׳ תלווה על ידי מערך הנפגעים ועל ידי מפקדיו כמקובל. החקירה של היחידה לחקירות פנים בצה"ל באשר לנסיבות מותו של הקצין, מצויה בשלבי סיום. במסגרת החקירה נערכו פעולות חקירה רבות ומגוונות והושקעו מאמצים רבים כדי להגיע לחקר האמת ולברר את נסיבות המוות. עם סיום החקירה יועברו ממצאיה המלאים לבחינת הפרקליטות הצבאית. צה"ל שב ומביע צערו על מותו של ת׳ ז"ל, משתתף בצער המשפחה וימשיך ללוותה".