לקראת שלג בירושלים? זו תחזית מזג האוויר
התחזית: גשם החל לרדת הלילה בצפון הארץ והוא להתפשט למרכז בשעות הצהריים. בחרמון יירד שלג וברוב חלקי הארץ ינשבו רוחות חזקות שינועו בין 80-60 קילומטרים לשעה - במישור החוף הן עשויות להגיע אפילו ליותר מ-100 קילומטרים לשעה. בדרום צפויות סופות חול מקומיות | בלילה הגשמים יתחזקו
תחזית מזג האוויר: היום (שני) חג האילנות - ט"ו בשבט תחל סופת 'ברברה' את ביקורה באזורנו עד יום רביעי וייעשה גשום, קר וסוער בעיקר בצפון. לצד זאת קיים חשש להצפות בערים, ולשיטפונות בנחלים, ובחרמון תתחולל סופת שלגים, השלג יתפשט בהדרגה גם לפסגות הרי הגליל והגולן מעל 1000 מטרים.
במקביל, בערי המרכז ינשבו רוחות עזות וייעשה אביך, בדרום הארץ יהיה אביך גם כן שיכלול סופות חול. לקראת הצהריים הגשם יתחדש ויתפשט בהדרגה למרכז ולצפון מערב הנגב, ייתכנו סופות רעמים וברד. קיים חשש לשיטפונות בנחלי המזרח וים המלח.
מחר (שלישי) ימשיך להיות גשום וקר, מצפון הארץ ועד לצפון הנגב, וינשבו רוחות חזקות. במרכז הנגב ייתכן גשם מקומי. קיים חשש לשיטפונות בנחלי הצפון, המזרח וצפון הנגב. בפסגות הרי הצפון שגובהם מתנשא אל מעל 950 מטרים יירד שלג, בלילה ייתכן שלג קל גם בפסגות הגבוהות של הרי המרכז מעל 950 מטרים, אך עם זאת לא צפוי עדיין שלג בירושלים וסביבותיה.
להלן הטמפרטורות החזויות היום באזורי הארץ:
בירושלים: עד 9 מעלות ביום ועד 5 בלילה, בתל אביב: עד 16 ביום ועד 12 בלילה, בחיפה: 9-15, בצפת: 4-8, בטבריה: 11-14.
בלוד: 11-14, באשדוד: 11-15, בבאר שבע: 9-14 ובאילת: עד 21 ביום ועד 13 בלילה.
כוננות שיא לקראת סופת 'ברברה'
בארגוני החירום וההצלה מעלים כוננות בעקבות מזג האוויר סוער שזכה לכינוי סופת 'ברברה' שמקורה ביוון ועשויה לכלול רוחות עזות שתגענה עד למהירות של 100 קמ"ש. כך שהיא מסוכנת ביותר ועלולה לגרום לפציעות ולאבדן חיים חס ושלום. במד"א, בכבאות והצלה ובשאר ארגוני החירום וההצלה העלו את הכוננות כמו גם בחברת החשמל שעובדיה יפעלו במתכונת חירום.
בשל מזג האוויר החורפי כתוצאה ממערכת "ברברה" הצפוי בימים הקרובים המשלב תנאים של משבי רוח גשם וקור, משרד הבריאות מרענן את המידע לציבור וקורא לאוכלוסיות הקשישים וכן להורים לתינוקות ולילדים צעירים, לנקוט במספר פעולות חשובות על מנת להמנע מנזקים בריאותיים.
חשוב לציין כי יש לעקוב אחר תחזיות מזג האוויר ולהיערך בהתאם.
• בעת השהות בבית - יש להקפיד על פעילות ותנועה, כדי להגדיל את זרימת הדם ואת חום הגוף.
• חימום - חימום הבית בטמפרטורה קבועה של 24 מעלות בקירוב, שאינה פחותה מ- 21 מעלות ולדאוג ללחות האוויר בחדר, כדי להימנע מאויר יבש.
יש לדאוג לאטימה נאותה של פתחי הבית (חלונות, דלתות וכו').
• שתייה - בכמות מספקת (10 -8 כוסות שתייה ליום, אלא אם יש מגבלה רפואית מפורשת). להימנע משתייה מרובה של קפאין ואלכוהול.
• ארוחות - יש להקפיד על ארוחות קלות יחסית לעתים קרובות (5-6 ביום) ולהימנע מארוחות כבדות. כאשר שתיה ואוכל חמים מסייעים לשמור על חום הגוף.
מקרים בהם יש להתייעץ עם הרופא המטפל: נטילת תרופות שעלולות להגביר את הרגישות לקור. (תרופות שמשפיעות על מצב הערנות, כמו תרופות שינה, תרופות נגד דכאון, תרופות מסוימות נגד כאבים ועוד.) וכן, מצבי בריאות שעלולים להגביר סיכון לקור. (מחלות לב, בהן הקור יוצר עומס-יתר על תפקוד הלב, מחלות ריאה, באנשים עם ירידה קוגניטיבית/דמנציה שמתקשים לטפל בעצמם ועוד).
לשים לב לקשישים המתגוררים לבד
יש לשמור על קשר ולדאוג לביקורים בבית של בני המשפחה, חברים, שכנים, או מתנדבים - לפחות פעם ביום.
כיצד מבקר יכול לזהות אצל קשיש ירידה בחום הגוף (היפותרמיה)?
ניתן לראות שהבית קר והקשיש ירוד בפעילותו יותר מהרגיל.
עם זאת, בשלבים ההתחלתיים של ירידת חום הגוף – עלול להיות קושי בזיהוי הבעיה:
- הקשיש הסובל מקור לא ירעד ולא יתלונן על תחושת קור.
- מדידת חום במדחום הביתי עלולה לא לזהות את הבעיה –היות והוא מיועד למדוד עלית חום.
אם יש חשד לירידת חום הגוף (היפותרמיה), על סמך מגע עור קר, שינוי בצבע העור, ירידה בערנות, מצב בלבולי, שינויי בנשימה ועוד - יש להזעיק מיד עזרה רפואית.
במקרה חירום חייגו:
מגן דוד אדום - מד"א: 101
כבאות, חילוץ והצלה: 102
חברת החשמל: 103
איחוד הצלה: 1221
למוקד העירוני: 106