הגעלת כלים - השנה באופן בטוח
מערכת הגעלת הכלים מתבססת על דוודי מים רותחים המחוממים באמצעות מבער של גז המחובר למכל גז נייד. שימוש במערכת לא בטיחותית ואי עמידה בכללי בטיחות וזהירות עלולים להביא לפגיעה בנפש וברכוש. משרד האנרגיה והתשתיות פרסם הנחיות וכללים בנוגע להתקנה בטוחה של המערכות ותפעולן
משרד האנרגיה והתשתיות מבקש לרענן לקראת חג הפסח את הנהלים וכללי הבטיחות להגעלת כלים לטובת הציבור ברחבי הארץ. מערכת הגעלת הכלים מתבססת על דוודי מים רותחים המחוממים באמצעות מבער של גז המחובר למכל גז נייד. שימוש במערכת לא בטיחותית ואי עמידה בכללי בטיחות וזהירות עלולים להביא לפגיעה בנפש וברכוש ולכן, הפיץ המשרד לספקי הגז השונים הנחיות וכללים בנוגע להתקנה בטוחה של המערכות ותפעולן.
בין ההנחיות שניתנו: התקנת המתקן באזור מאוורר כדי למנוע הצטברות אדי גפ"מ במקרה של דליפה, שמירה על מרחק בטיחותי של המכל ממקור האש, מניעת דליפה של גז, וכמובן, בדיקה מוסמכת של המתקן על ידי מתקין מוסמך בעל הרישיון.
כמדי שנה לפני חג הפסח מוקמות ברחבי הארץ מאות עמדות להגעלת כלים. במהלך פעולות אכיפה של משרד האנרגיה והתשתיות בשיתוף גורמי אכיפה של הרשויות המקומיות, התגלו בשנים האחרונות מספר מקרים לא מבוטל של עמדות לא חוקיות. חלקן הוקמו בתוך מבנים וחלקו פעלו באמצעות ציוד שאינו עומד בדרישות התקן ומסכן את שלום הציבור. במקרים אלה סגר אגף הפיקוח במשרד את העמדה, החרים את מכלי הגז וסילק את המפגע. בחלק מהאירועים אף נפתחה חקירה פלילית כנגד אותם מפעילים של העמדה.
במידה ומערכת הגעלת הכלים אושרה ונבדקה על ידי טכנאי גז מוסמך ובעל רישיון, ייתלה במקום שלט המציין זאת ועליו גם הוראות בטיחות.
משרד האנרגיה והתשתיות מדגיש כי יש לרכוש גז בישול אך ורק מספקי גז בישול מורשים ומבקש מהציבור לגלות ערנות ולדווח למשרד על פעילות בלתי חוקית של מכלי גז.
הנחיות לעמדות הגעלת כלים לפסח
1 .מאגר הגז יותקן באזור מאוורר כדי למנוע הצטברות אדי גפ"מ במקרה דליפה.
2 .המכלים המטלטלים יתאימו לדרישות תקן ישראלי 70 על חלקיו.
3 .ישמר מרחק בטיחות של 7.1 מטרים בין מאגר הגז למקור הצתה או אש גלויה. (המרחק ימדד
מדופן המכל בקו הזרימה במישור האופקי).
4 .תמנע גישה לגורמים לא מוסמכים למאגר הגז.
5 .צינורות גמישים והתקנתם יתאימו לדרישות המפורטות בתקן ישראלי 158 חלק 3.
6 .הצינורות הגמישים יעמדו בדרישות תקן ישראלי 764.
7 .יש להימנע ככל האפשר משימוש במבערים בלחץ ישיר.
8 .כל המכשירים צורכי הגפ"מ, צנרת הגפ"מ והאביזרים יחוברו בהתאם לדרישות התקן הישראלי 158 חלק 2.
9 .מכשירים המחוברים בזרנוק גומי גמיש – הזרנוק יקובע בשני קצותיו בעזרת חבק מתכתי או באמצעות מחבר קבוע בלתי פריק למניעת שליפה אקראית.
10 .המכשירים ימוקמו על משטח יציב שאינו דליק ויקובעו למניעת תזוזה.
11 .מכשירים צורכי גפ"מ ימוקמו במרחק של 3 מטרים לפחות מדופן מבנה דליק.
12 .כל חלקי המערכת יתאימו לשימוש בגפ"מ וע"פ דרישות התקנים החלים עליהם.
13 .על ספק הגז להדריך את מפעיל המתקן על אופן תפעול נכון ובטיחותי וכן אופן ביצוע החלפת מכל מטלטל ומניעת דליפה לפני הפעלתו בשנית.
14 .מכשיר צורך גפ"מ ומכל מטלטל לא יוזז כל עוד הם מחוברים.
15 .התקנה ובדיקה ראשונית יבוצעו על ידי מתקין גפ"מ מורשה בלבד ובידי המפעיל ימצא טופס הבדיקה חתום כל זמן הפעלת המתקן נספח א' – טופס בדיקת המערכת.
16 .מערכת הגז מכלים ומכשירי הצריכה יוגנו מפני פגיעה מכנית וכלי רכב.
17 .אין לאחסן מכלי גפ"מ במקומות סגורים. אחסון המכלים (הריקים והמלאים) יתאים להוראות צו האחסנה והוראות כב"ה, גם אם השימוש ייקרא לצריכה עצמית ללא צורך בהיתר.
18 .אין להשאיר מבערים פועלים ללא השגחה צמודה של מפעיל שהודרך להכרת המתקן ולסיכוניו
19 .אורך הצינור אינו עולה על 3 מטרים.
20 .יש להשתמש בווסת מתאים ותקין.