"עלול לגרום לסרטן העור": יוצאים לטייל? חשוב שתקראו את זה
האגודה למלחמה בסרטן מפרסמת המלצות לציבור לחשיפה זהירה לשמש | מומחי האגודה מזכירים כי חשיפה לקרני השמש עלולה לגרום לנזקים מיידים, כמו כוויות ונמשים, או לנזקים בטווח הארוך, של ריבוי קמטים, כתמים והזדקנות מוקדמת של העור. כל אלו עלולים להוביל לנגעים קדם סרטניים, ירוד (קטרקט) וסרטן העור
בעקבות פתיחת עונת הרחצה ולקראת חול המועד פסח, האגודה למלחמה בסרטן מפרסמת המלצות לציבור לחשיפה זהירה לשמש. באגודה מדגישים כי חשוב מאוד לשמור על כללי ההתנהגות של "חכם בשמש", ולהגן על העור ועל הבריאות בחופי הים, בטיולים בטבע, בפיקניקים בחוץ, בסיורים בעיר ובכל מרחב פתוח.
מומחי האגודה מזכירים כי חשיפה לקרני השמש עלולה לגרום לנזקים מיידים, כמו כוויות ונמשים, או לנזקים בטווח הארוך, של ריבוי קמטים, כתמים והזדקנות מוקדמת של העור. כל אלו עלולים להוביל לנגעים קדם סרטניים, ירוד (קטרקט) וסרטן העור. עוד מדגישים באגודה כי הוכח מדעית שחשיפה לקרינה אולטרה סגולה של השמש (או ממתקני שיזוף מלאכותיים) היא הגורם העיקרי להתפתחות רוב המקרים של סרטן העור כולל התפתחות מלנומה ממאירה שהוא סרטן עור קטלני.
חיוני להבין שכוויות שמש מרובות, בעיקר בגיל הילדות, מהוות סיכון גבוה להתפתחות מלנומה במהלך החיים שכן כ - 80% מנזקי השמש נגרמים לפני גיל 18.
תינוקות וילדים הם אוכלוסייה בסיכון וחשוב לשמור עליהם. תינוקות עד גיל חצי שנה אין לחשוף לשמש בכלל! תינוקות מעל גיל חצי שנה יש להלביש בבגדים המכסים את כל הגוף, כולל כובע רחב שוליים. יש להזכיר לילדים לא להסיר את החולצה בזמן שהותם בחוץ ובמים. בעת שהותם במים, מומלץ שילבשו בגד גוף, רצוי בגד ים עם שרוולים, או חולצה באריגה צפופה או מבד חוסם קרינה. במקביל יש לשים לב ולהקפיד על כל כללי ההגנה האחרים במהלך חופשת הפסח, גם כאשר אינם בחסות ההורים, למשל, בזמן שהותם בקייטנה, בתנועות נוער ובחוגי בספורט.
בקבוצת סיכון גבוה נכללים גם בהירי עור שעורם נצרב בקלות, אנשים בעלי שומות רבות, אנשים שבתוקף עיסוקם או תחביבם נמצאים זמן ממושך בשמש, צוללנים, גולשים, שחיינים הנחשפים לשמש שעורם רטוב וקולט עוצמת קרינה גבוהה, אנשים שקרובי משפחתם חלו בסרטן העור, אנשים הנוטלים תרופות המגבירות את רגישות העור לקרינת השמש, אנשים שעברו השתלת איברים ומקבלים באופן טיפול קבוע וכאמור תינוקות וילדים ובנוסף גם אזרחים ותיקים.
כללי חכם בשמש של האגודה למלחמה בסרטן הם ראשי תיבות של המילים הבאות:
• ח-חיפוש צל: יש להשתדל לשהות בצל, אך צריך לזכור כי בחוף הים או בקרבת הבריכה ישנה גם קרינה חוזרת מהחול ואו המים.
• כ-כובע: מומלץ לחבוש כובע רחב שוליים, שיגן על הפנים, העיניים, הצוואר והעורף.
• מ-משקפי שמש: מומלץ להרכיב משקפי שמש תקניים המסננים את הקרניים העל-סגולות.
• ב-ביגוד מתאים: מומלץ לכסות ככל שניתן את הגוף בלבוש ארוך (חולצה עם שרוולים ומכנסיים). הבדים המספקים את מרב ההגנה מפני קרני השמש הם בדים באריגה צפופה.
• ש-שעות בטוחות: יש להימנע עד כמה שאפשר מחשיפה לשמש בין השעות 10:00 עד 16:00, שהן שעות בהן עוצמת הקרינה היא מרבית.
• מ-מסנן קרינה: מומלץ להשתמש במסנן קרינה רחב טווח עם מקדם הגנה של 30 SPF ומעלה. לילדים ותינוקות מומלץ למרוח תכשיר בעל 30 SPF ומעלה המיועד לתינוקות וילדים. תינוקות עד גיל חצי שנה אין לחשוף לשמש כלל. יש למרוח את התכשיר חצי שעה לפני היציאה מהבית, ושוב כאשר מגיעים לים או למקום בו נחשפים לשמש. יש לחדש את המריחה כל שעתיים ועדיף להשתמש בתכשיר שבו ניתן לשלוט בכמות הנמרחת.
• ש-שתייה מרובה: הגוף מזיע ומאבד נוזלים בימים חמים. כדי למנוע את התייבשות הגוף, יש להרבות בשתייה.