פרשנות: המשקיעים הזרים הבינו שאין רפורמה והשקל מתחזק
לאחר התחזקות של 3.6% בשקל בשבוע שעבר: הדולר נחלש ב-1% מול השקל | ממה זה נובע וכיצד זה זה ישפיע על הריבית? | פרשנות
בשבוע שעבר השקל הציג נסיקה של למעלה משלושה אחוזים וחזר לרמה של 3.60 והיום אף מגיע לרמה של 3.58 שקלים לדולר.
אין אף נתון כלכלי שיכול להצדיק את ההתחזקות של שער החליפין של השקל. לא פורסם בשבוע האחרון מדד שמסביר את ההתחזקות ולא נותר לנו אלא להניח שהסיבה היא מכיוון שהמשקיעים צופים ירידה בסיכון של חקיקת חוקי הרפורמה המשפטית, מה שגרם בתקופה האחרונה לירידה חדה עד כה בערכו של השקל. אם זאת הסיבה אלו המשקיעים הזרים.
למרות השמועות שמצביעות על בנק ישראל כגוף שאחראי לתנודות האלו, אין חשש שבנק ישראל מכר את הדולרים שיש לו בכדי לחזק את השקל. בנק ישראל לא נוהג לעשות את הפעולות האלו במחשכים כי ממילא הנתונים יתפרסמו בסופו של דבר ויהיה רעש גדול בציבור כנד מהלכים מניפולטיביים כאלו.
זה נכון שההתחזקות הזו קצת מורידה את האינפלציה ופחות דוחקת בבנק ישראל להודיע על העלאת ריבית נוספת. ובאמת, אם השער הזה יישאר עד סוף החודש תהיה לזה השפעה חיובית על האינפלציה במדדי נסיעות לחו"ל או מחירי הדלק ואז באמת יש סיכוי מופחת לעליית ריבית נוספת. עדיין, חשוב לזכור שבנק ישראל יחליט על הריבית בעוד קצת פחות מחודש והרבה יכול לקרות עד אז. בנק ישראל והנגיד רמזו שאם המדד של חודש מאי, שיתפרסם ביום חמישי השבוע לא יחרוג משמעותית מהציפיות שנעות סביב 0.5 הוא לא יעלה ריבית בפגישה הבאה.
מנגד, בארצות הברית השוק מעריך שלא צפויה העלאת ריבית בפגישה הקרובה אבל בפגישה הבאה כן תהיה, בשל קצב אינפלציית הליבה שלא יורד והבנקים שלא עוצרים את אשראי לצרכנים, נוסף על התמתנות מחירי הנדל"ן האמריקאים כל אלו גורמים לבנק הפדרלי לא לקחת סיכון וכן להודיע על העלאה.