דרמה: בג"ץ ידון בהרכב של 11 שופטים בעתירות נגד חוק הנבצרות

בג"ץ הרחיב את הרכב השופטים ל-11 בעתירות על חוק הנבצרות. כמו כן הורה למדינה לנמק מדוע שלא לדחות את החלת החוק לכנסת הבאה, בניגוד לעמדתה של היועמ"שית בהרב מיארה שתומכת בביטול החוק וסבורה כי הוא נועד "לשפר את מצבו המשפטי האישי של רה"מ

דרמה: בג"ץ ידון בהרכב של 11 שופטים בעתירות נגד חוק הנבצרות
אילוסטרציה צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ הרחיב את הרכב השופטים ל-11 בעתירות על חוק הנבצרות וכמו כן הורה למדינה לנמק מדוע שלא לדחות את החלת החוק לכנסת הבאה. 

נזכיר כי עמדת היועמ"שית בהרב מיארה הייתה להוציא צו על תנאי לביטול החוק. עם זאת, שופטי העליון לא סברו כעמדתה של בהרב מיארה והוציאו צו על תנאי שמורה למדינה להסביר למה לא לדחות את כניסת החוק לתוקף.
 
כזכור, ביום חמישי בשבוע שעבר התקיים דיון בבג"ץ בעתירות נגד התיקון לחוק יסוד הממשלה, שנועד למנוע את הוצאת נתניהו לנבצרות. היועמ"שית תומכת בביטול החוק וסבורה כי הוא נועד "לשפר את מצבו המשפטי האישי של ראש הממשלה ולאפשר לו לפעול בניגוד לפסיקת בית המשפט".

נשיאת העליון חיות אמרה בדיון כי "השאלה אם הליך חפוז מתוך מניע ברור מאוד, שלא בא לתקן לקונות אלא בא לשים מחסומים בפני האפשרות להוציא ראש ממשלה מסוים מאד לנבצרות - האם הפרסונליות לא מגיעה לכדי שימוש לרעה של הכנסת בחוק יסוד?" והשופט פוגלמן הוסיף "הקושי פה הוא הביטוי לפרסונליות. רצו להגיע להסדר שלא משרת את טובת הציבור, אלא תכליות פרסונליות מסוימות".

נשיאת בית המשפט העליון הוסיפה: "על זה שאנחנו לא יורדים למגרש הפוליטי חטפנו הרבה ביקורת, בכל פעם שפסקנו פסיקה שלא תואמת לעמדת צד אחד או אחר. אנחנו מתעקשים להיות א-פוליטיים". השופט עמית הגיב כי בית המשפט מרסן את עצמו כשמדובר בחוקי יסוד, אבל הדחיפות וה'פלסטלינה' שעושים בהם מאששים את הטענה שחייבת להיות ביקורת שיפוטית"

נציג היועמ"שית אמר כי "היועצת הבהירה שהיא לא חושבת שצריך להוציא את ראש הממשלה לנבצרות. לפני חודש וחצי כתבנו לבית המשפט אותו דבר בתיק הבקשה להוציא את נתניהו לנבצרות. כתבנו שהעברת ראש ממשלה מתפקידו בגלל הפרה של הסדר ניגוד העניינים היא מרחיקת לכת. היועצת אמרה שלא עסקה בנושא הנבצרות".

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות אמרה בדיון: "אם מה שקרה מבחינת תוכן לא יאפשר רציפות שלטונית, אז אי אפשר להחליף אף ראש ממשלה לפי המנגנון הזה שנפגע. הפרסונליות פה היא החוק, שאומר בפירוש כי רק מסיבות בריאותיות או נפשיות אפשר לצאת לנבצרות, ולא עילות אחרות, וגם קובע מי בדיוק יכול להודיע על נבצרות. הדבר הזה מוציא את האפשרות שהוזכרה בפסיקה ומוציא את היועץ המשפטי לממשלה מהתמונה. ראש הממשלה המסוים הזה מעוניין בחוק הזה והעילות לנבצרות מצומצמות. המנגנון להוציא לנבצרות בחוק החדש כמעט בלתי אפשרי".

השופט עוזי פוגלמן אמר בדיון כי "הנתון הוא שהחוק פרסונלי, קשה להגיע למסקנה אחרת". הנשיאה אסתר חיות אמרה: "הדברים מפורשים, טביעות האצבע מאוד ברורות".

עו"ד אליעד שרגא, יו"ר התנועה לאיכות השלטון שהגישה את אחת העתירות, אמר כי "השחיתות היא מחלה שמהווה איום אסטרטגי קיומי על מדינת ישראל. אנחנו רואים לאחרונה שהיא פוגעת אנושות גם בביטחון המשטרי של המדינה. לצערי הרב כל מה שיגורתי בא לנו, כל מה שהזהרתי קורה. ראש הממשלה נושא באישומים סופר חמורים - שוחד, מרמה והפרת אמונים - והוא לא כשיר להיות ראש ממשלה נורמטיבית, פונקציונלית ומשפטית. ראש ממשלה עושה הכול להימלט מאימת הדין באמצעות שר המשפטים - הזהרנו שזה יקרה. באמצעות שליח הוא החליט לפרק את הפרקליטות, המשטרה וכל שומר סף - ולהפוך אותנו למדינת סף דיקטטורית".

הנשיאה חיות העירה לו: "אדוני מוכן לטעון טיעון משפטי או רק אנקטודות זעם? יש לאדוני גם טיעון משפטי?".

עו"ד שרגא הוסיף: "צריך לראות את התיקון כחלק מאותה הפיכה שלטונית. ראש ממשלה סידר לו כלוב זהב והוא יכול לעשות את ההפיכה השלטונית בלי שאף אחד יזיז אותו מתפקידו". חיות שוב העירה לו: "אדוני אנחנו בבית משפט, בואו נתקדם. העובדות ידיעות לכולם".

תקרית חריגה נרשמה במהלך הדיון כאשר אדם התפרץ לדבריו של עו"ד אליעד שרגא ושאל: "מה העילה שאתה רוצה לבטל?". הנשיאה חיות אמרה לו: "לא מדברים פה בלי רשות" - והוא הוצא מהאולם ע"י מאבטחים.

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art