גנץ "לא מעניין המניע של נתניהו, מתווה הנשיא - בסיס להתקדמות"
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ התייחס בנאום שנשא הבוקר באוניברסיטת רייכמן, למאמצי הפשרה ואמר: "רואה במתווה הנשיא בסיס להתקדמות לעבר הסכמות". לדבריו, "אם יהיה על השולחן פתרון שישמור על הדמוקרטיה – אני אהיה שם, לא משנה מה הסיבות של נתניהו"
ברקע מאמצי נתניהו לפשרה: יו״ר המחנה הממלכתי בני גנץ נאם היום (שני) בכנס השנתי של המכון למדיניות נגד טרור (ICT) באוניברסיטת רייכמן והתייחס למאמצים להשיג פשרה סביב הרפורמה המשפטית ואמר: "בימים האחרונים, קידם נשיא המדינה מתווה שאני ראיתי בו בסיס להתקדמות לעבר הסכמות רחבות שהיו שומרות על הדמוקרטיה, על עיקרון אי הפוליטיזציה של מערכת המשפט, וכן – היו נותנות גם לצד השני להשפיע ולשנות, כי בסופו של יום ניצחון של צד אחד או כניעה, תגבה מאיתנו מחיר כבד".
גנץ הבהיר: "הנכונות שלי קיימת גם היום – נתניהו יצטרך להוכיח כוונה מוכחת, ויכולת לעמוד מאחורי הצעותיו שלו, או הצעות אחרות אותן הוא מקבל. אותי לא מעניין מה המניע של נתניהו – פגישה עם ביידן או פחד מבג"ץ או הבנה של האתגר הלאומי שבפנינו. אם יהיה על השולחן פתרון שישמור על הדמוקרטיה – אני אהיה שם. אם יחזור ל"שיטת התשלומים" וימשיך בחקיקה חד צדדית – הוא יעשה טעות, שרק תביא להחרפת המשבר".
לקראת הדיון מחר בבג"ץ על החוק לצמצום עילת הסבירות אמר גנץ: "מותר לבקר את בית המשפט ואת פסיקותיו, אך מי שלא יכבד את החלטות בית המשפט לא רק עלול להביא עלינו משבר חוקתי – הוא ישלול את הלגיטימציה של השלטון לקבל החלטות.
מנחם בגין דבק בעיקרון של "עליונות המשפט", אי אפשר להשלים עם כך שדווקא יו"ר תנועת הליכוד מסרב להתחייב לכך. אני מודיע, שאקבל כל החלטה של בית המשפט, תהיה אשר תהיה, בכל סוגייה. אני קורא לראש הממשלה להודיע שלא משנה מה תהיה פסיקת בג"ץ, הוא יכבד אותה ויפעל לפיה. העמימות מסוכנת".
גנץ התייחס גם להסכם הנורמליזציה עם סעודיה המתגבש בימים אלו ואמר: "ההסכם המתגבש עם סעודיה, כולל הזדמנות גדולה גם בהתמודדות עם הטרור. הוא יכול להיות שיא בארכיטקטורה האזורית שהתחלנו זה מכבר לבנות – גם מול הציר האיראני. הסכם שיחזק את הגורמים המתונים ביהודה ושומרון, יחליש את ארגוני הטרור באיו"ש, בעזה ובלבנון, ולכן הוא יכול להיות טוב לישראל.
אני שומע על מי שמדבר על "ויתורים לפלסטינים" ונושאים אחרים. אני מציע לכולנו להמתין ולראות את המתווה והפרטים המקצועיים, ורק אז לחוות דעה האם מדובר בוויתורים או בצעדים שדווקא שומרים על הצרכים הביטחוניים והלאומיים של ישראל. כך גם לגבי הדיון בנושא הגרעין הסעודי, שצריך להיבחן באחריות ובחדרים הסגורים עם גורמי הביטחון.
לצד זאת, אני מוטרד מהעובדה, שישראל הפכה משותפה למשקיפה, ומכך שיש גורמים קיצוניים בממשלה שעלולים לטרפד את ההסכם. אני אומר בצורה ברורה, אם אני אמצא שההסכם הזה טוב, ומשרת את האינטרסים הלאומיים הרחבים של מדינת ישראל, סיעת המחנה הממלכתי תתמוך בו. שום שיקול פוליטי לא יגבר על האינטרס האסטרטגי של מדינת ישראל", אמר.