איחוד הזירות: חילוקי דעות בצמרת האיראנית
אחרי שנים שבהן נשבעה להשמיד את ישראל, איראן עומדת בפני דילמה. כשישראל בדרך לרסק את מחבלי חמאס בעלי בריתה של איראן, על טהראן להחליט האם היא והמיליציות שהיא מחמשת ומתאמנת ייקחו חלק בהתקפות נגד ישראל
במשך יותר מארבעה עשורים התחייבו שליטי איראן להשמיד את ישראל. המנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי, ממעט להופיע בציבור מבלי ללבוש צעיף פלסטיני משובץ בשחור-לבן.
מפקדי צבא איראניים מחמשים קבוצות טרור ברחבי המזרח התיכון, כולל חיזבאללה וחמאס. וכאשר חמאס ביצע את מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר על ישראל שגרמה למותם של 1,400 בני אדם, פקידים איראנים שיבחו זאת כהישג משמעותי, שכביכול "שבר את תחושת הביטחון של המדינה היהודית".
כעת איראן ניצבת בפני דילמה: האם היא ומיליציות הפרוקסי שלה - הידועות כציר ההתנגדות - צריכות להגיב לפלישה של ישראל לעזה, תוך סיכון של הצתה של מלחמה אזורית רחבה יותר.
"אין צורך שאיראן תתערב ישירות במלחמה ותתקוף את ישראל עצמה כי יש לה מיליציות של ציר ההתנגדות שפועלות אחר המדיניות והאסטרטגיות של איראן ופועלת בשמה", אמר נאסר אימני, אנליסט המקורב לממשלה בטהראן ל'ניו יורק טיימס'. "כרגע איראן נמצאת במצב שליטה - היא אומרת לכולם, כולל חיזבאללה, 'לבעבע' אבל יש איפוק".
לעת עתה, פקידים איראנים מאותתים בפומבי שהם לא רוצים מלחמה בקנה מידה מלא. "אני רוצה להדגיש כי אנחנו לא רודפים אחר התפשטות המלחמה הזו", אמר שר החוץ של איראן, חוסיין אמיר עבדולהיאן, בראיון שנערך לאחרונה באו"ם, אבל, הוא הוסיף, "האזור נמצא בנקודת רתיחה ובכל רגע הוא עלול להתפוצץ וזה עשוי להיות בלתי נמנע. אם זה יקרה, כל הצדדים יאבדו שליטה".
הוא הזהיר כי מיליציות אזוריות בלבנון, תימן, עיראק וסוריה עלולות לפתוח חזיתות נגד ישראל, עם פוטנציאל גבוה להסלמה אזורית, ואכן בימים האחרונים המורדים החותים בתימן שיגרו טילים לעבר ישראל - שיורטו.
ובכל זאת, איראן לא רוצה מלחמה אזורית, "הטומנת בחובה סיכונים עבור האומה ושליטיה הדתיים", כך טוענים ל'ניו יורק טיימס' שלושה איראנים הקשורים לממשלה שמכירים את הדיונים הפנימיים. היכולות הצבאיות של בעלות בריתה עשויות להצטמצם משמעותית על ידי קרב ממושך עם ישראל, וביתר שאת אם צבא ארה"ב תיכנס למערכה.
הרפובליקה האסלאמית רואה במיליציות את זרועות ההשפעה המורחבות שלה, המסוגלות לתקוף ללא טביעות אצבע איראניות, הן נותנות לאיראן מנוף במשא ומתן בינלאומי ואמצעי להטות את מאזן הכוחות במזרח התיכון הרחק מאויבים כמו ישראל וארצות הברית, ומיריבות כמו ערב הסעודית.
אבל אם איראן לא תעשה דבר, מנהיגיה הלוהטים מסתכנים באיבוד אמינות בקרב בעלות בריתה. מספר חברי פרלמנט שמרנים איראנים שאלו מדוע פעולותיה של איראן אינן תואמות את הרטוריקה שלה ל"שחרור אל קודס" משלטון ישראל. תומכים רבים של ממשלת איראן אף נרשמו כמתנדבים להגיע לעזה ולהילחם בישראל.
העיתון מדווח כי המטרה, לעת עתה, היא לא מלחמה כוללת אלא לשמור על הלחץ על ישראל, ואולי להגביל את יכולת ישראל לנהל מלחמה נגד חמאס, כך אמרו מקורות שמכירים את האסטרטגיה של איראן.
מקורות איראנים שמכירים את דיוני המשטר אומרים שאיראן וחיזבאללה בודקים אם חמאס עומד בפני איום קיומי רציני מצד ישראל, שיביא אותם להאיץ את ההתקפות על ישראל. מפקדים בכירים של כוחות קודס וחיזבאללה של איראן חושבים שאם ישראל תצליח לחסל את חמאס, הם יהיו הבאים בתור, כך אמרו האיראנים. מפקד כוחות קודס, שהה בביירות במשך רוב שלושת השבועות האחרונים, אמרו האיראנים.