ראש המל"ל לשעבר: "ההשפעה של מחאת משפחות החטופים לא גדולה"

המתיחות בגבול הצפון עם חיזבאללה הולכת וגוברת בימים אלה. אלוף (מיל') יעקב עמידרור, עמית בכיר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון, ראש המטה לביטחון לאומי ויועץ לביטחון לאומי לראש הממשלה לשעבר, הגיב בנושא

ראש המל"ל לשעבר: "ההשפעה של מחאת משפחות החטופים לא גדולה"
הפגנה בכיכר החטופים צילום: אלדמע מילשטיין

מתחקיר ראשוני שביצע צה"ל לאחר הירי בשוגג ביותם חיים, אלון שמריז וסאמר טלאלקה, שהיו מצויים בשבי חמאס, עולה כי הכוח שהרג אותם פעל בניגוד להוראות הפתיחה באש. אלוף (מיל') יעקב עמידרור, עמית בכיר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון, ראש המטה לביטחון לאומי ויועץ לביטחון לאומי לראש הממשלה לשעבר, הגיב לדברים בריאיון לרדיו 103.

"נלחמתי בעזה כחייל בגדוד 202 בששת הימים ואני זוכר את הבלגן שהיה, את הכאוס מסביב, ממש אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו, אבל ברור שצריך להדק בצורה מאוד משמעותית את הוראות הפתיחה באש", טען.

לדבריו, "יש איזה משהו לא נוח בכך שיצאה קבוצה קטנה של אנשים לבושים רק בחציים ועם דגל לבן ובכל זאת נורו. אין בתחושה שלי שום שיפוט, כי אני אומר, זה ממש מקרה קלאסי שבו אי אפשר לשפוט מבחוץ את האירוע, רק מבפנים. היות ואני לא הייתי שם ואין לי מושג איך זה נראה באמת, אני לא יודע אפילו איך השטח נראה, אז אין לי שום דעה מוצקה, מלבד זה שצריך לחדד את הוראות הפתיחה באש בצורה מאוד חדה, לצפות לכאלה אפשרויות בעתיד, וצריך לזכור שבכל פעם שמטילים עוד מגבלה בפתיחה באש, גורמים בצורה מסוימת גם לסיכון יותר גבוה של החיילים, אז יש פה איזשהו מחיר שצריך לשלם אותו אבל צריך לדעת שמשלמים אותו".

"זה ידוע שבשטח בנוי, הקושי לתאם בין הכוחות הוא הרבה יותר גדול מאשר בצורות לחימה אחרות. אתה לא רואה את רוב השטח מהגובה שבו אתה פועל. יש מאמץ גדול מאוד להשתמש במל"טים על מנת להקטין את המצב הזה שבו אתה לא יודע מה קורה מעבר לפינה, אבל אין בעניין הזה פטנט".

בהמשך, התייחס אלוף (מיל') עמידרור להתנהלות סביב סוגיית החטופים: "שיתוף דעת הקהל ואפילו המשפחות במידה מסוימת באופן שבו מנהלים מו"מ לא מועיל למו"מ. אני הייתי חבר בצוות טיפול בשבויים ונעדרים מאז רון ארד, והיה לנו ברור שחלק מהדברים, אנחנו עושים ואף אחד לא יודע, מלבד מי שמקבל את ההחלטות וטוב שזה כך".

"חשיפה של האופן שבו אתה מנהל את הדברים והאופן שבו אתה רוצה שהדברים יתנהלו לא מועילה בחלק ניכר מהמקרים, לכן צריך להיות פה מאוד מאוד זהיר ולהקטין את החשיפה הפומבית", הוסיף, "יש דברים שאין ברירה וצריך לומר אותם, יש דברים שצריך להסביר אותם בדיעבד לפחות. בסוף אני לא יכול להגיד למשפחות החטופים מה לעשות, הרי הן חשות שהן צריכות לעשות כי הן צריכות, אחרת מה, הן לא יעשו שום דבר לשחרור יקיריהן? אבל אני חושב שההשפעה של זה על ההצלחה היא בסופו של דבר לא גדולה".

"צריך לעשות את זה בזהירות מצד אחד לגבי המשפחות, איפה שאפשר לשתף אותן ולדעת שיש דברים שאי אפשר לשתף. אני לא יודע להגיד שבאמת זה משפיע על הצד השני, אבל צריך לקחת בחשבון שזה משפיע ולשאול האם באמת שווה לעשות את זה. יש פה מרכיב מאוד חזק של תחושת הצורך לעשות של המשפחות ואי אפשר לבוא אליהן בטענות בעניין הזה, ולו במקצת. זה ממש טבעי ואנושי", ציין.

בנוגע למצב בצפון מול חיזבאללה אמר: "אני לא רואה שם הסלמה. אני חושב ששני הצדדים לא רוצים מלחמה. רה"מ קיבל החלטה בקבינט בשבוע הראשון למלחמה, זאת אולי הייתה ההחלטה הכי חשובה שלו במהלך המלחמה, לא לפתוח חזית שנייה ובינתיים שני הצדדים שומרים על האירועים כשהם משני צידי הגדר".

"אנחנו צריכים לשאול את עצמנו עד כמה נכון היה לשלם בעבר את החזקת רצועת הביטחון כשזה בעצם הדבר שאנחנו רוצים היום להשיג, הרחקת חיזבאללה מהגבול", אמר בסיום הראיון. "ההחלטה לגבי זה תצטרך להיות אולי ההחלטה הכי קשה שמדינת ישראל תצטרך ככל שהמלחמה בעזה תתקדם ויצטרכו לקבל החלטה אם מחכים לאיזשהם מאמצים דיפלומטיים שסיכוייהם מאוד קטנים או שמדינת ישראל פותחת במלחמה נוספת וזאת מלחמה שלפחות לגבי העורף היא קשה פי עשר".

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art