לוין לבג"ץ: "מצופה שלא לפרסם תוך כדי מלחמה פס"ד השנוי במחלוקת"

שר המשפטים יריב לוין התייחס לפסיקה המסתמנת של בית המשפט העליון בעניין חוק הסבירות וקרא לא לפרסמה תוך כדי מלחמה. "ראוי שבית המשפט העליון ינהג באחריות דומה ולא ייצור קרע עמוק בעם", כך לוין

לוין לבג"ץ: "מצופה שלא לפרסם תוך כדי מלחמה פס"ד השנוי במחלוקת"
יריב לוין צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

שר המשפטים יריב לוין הגיב הבוקר (חמישי) לחשיפת טיוטת פס"ד הסבירות ממנו עולה כי החוק ייפסל ואמר: "בעוד שחיילינו נלחמים זה לצד זה בחזיתות השונות, ובשעה שהעם כולו כואב את אובדנם של חיים רבים, אסור לקרוע את עם ישראל במחלוקות".

לוין הוסיף: "אזרחי ישראל מצפים מבית המשפט העליון שלא לפרסם תוך כדי מלחמה פסק דין השנוי במחלוקת אפילו בין שופטיו. מתוך אותה ציפייה ואחריות לאומית, נבחרי העם בכנסת פועלים שהליכי החקיקה יתנהלו בימים אלו בהסכמה רחבה, תוך הימנעות מדיון בנושאים השנויים במחלוקת.

ראוי שבית המשפט העליון ינהג באחריות דומה ולא ייצור קרע עמוק בעם, בעת שבה כולנו משוועים לאחדות", כך לוין.

בתוך כך, הבוקר כונסה ישיבת חירום של כל שופטי העליון אצל מ"מ הנשיא פוגלמן, בעקבות ההדלפה. 

במקביל, התייעצויות קדחתניות נערכו הלילה (חמישי) בבית המשפט העליון בעקבות החשיפה על כך ש-15 שופטי בג"ץ השלימו את פסק הדין בעתירות נגד חוק הסבירות - וכי על חודו של קול, ברוב של 8 מול 7, בית המשפט עומד לפסול לראשונה בתולדות המדינה חוק יסוד שאישרה הכנסת.

8 שופטים, בראשות הנשיאה בדימוס אסתר חיות, תמכו בפסילה ו-7 שופטים, ובהם השופט נעם סולברג, התנגדו.

על פי דיווח בחדשות 12, בעקבות חשיפת טיוטת פסק הדין, שופטי בית המשפט העליון התבקשו לזרז את כתיבת הערותיהם כדי לפרסם את פסק דין הסבירות בהקדם. 

ב'ווינט' דווח כי ההערכה היא שגם אם איש משופטי העליון לא הדליף את הטיוטה ישירות, היא הועברה לפוליטיקאי שהעביר אותה לתקשורת במטרה להביך את בית המשפט, ולסכל את ההחלטה לבטל לראשונה מאז קום המדינה חוק יסוד של הכנסת.

עוד דווח כי ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, עוזי פוגלמן, יכריע היום האם ואיך לפתוח בבדיקה של מקור הדלפת הטיוטה. חקירה פלילית אינה באה בחשבון, שכן אין מדובר במסמך ביטחוני.

עם זאת, תיתכן חקירה פנימית של שופטי העליון והצוותים המשפטיים, כולל שימוש בפוליגרף אם השופטים יסכימו להיבדק במכשיר.
אתמול דווח בחדשות 12 כי בג"ץ צפוי לפסול את חוק הסבירות, החוק היחיד שחוקקה הקואליציה במסגרת הרפורמה המשפטית. יצוין כי זאת תהיה הפעם הראשונה בתולדות המדינה חוק יסוד.

על פי הדיווח, בימים האחרונים השלימו 15 שופטי בג"ץ את פסק הדין בעתירות נגד החוק, שמשתרע על פני מאות עמודים. שמונה שופטים, בראשות הנשיאה בדימוס חיות, כתבו החלטה בעד הפסילה. שבעה שופטים, בהם השופט סולברג, התנגדו לפסילה.

עקרונית, יש סיכוי קטן שהתוצאה תשתנה, מכיוון שכעת קורא כל שופט את פסיקותיהם של 14 עמיתיו ומגיב. שינויים כאלה התרחשו בעבר בכמה מקרים.

שופטים בעליון מתחו ביקורת חריפה על הנשיאה הפורשת חיות שלדבריהם דחקה אותם לסד זמנים בלתי אפשרי עד המועד האחרון שבו היא יכולה לפרסם פסק דין, שלושה חודשים לאחר פרישתה שיחולו בעוד שבועיים. ביקורתם מתעצמת לאור העובדה שללא דעותיהם של חיות וברון הפורשות, התוצאה הייתה מתהפכת ל-7-6 נגד הפסילה.

דעת הרוב בטיוטת פסק הדין: ענת ברון, אסתר חיות, יצחק עמית, עופר גרוסקופף, ח'אלד כבוב, עוזי פוגלמן, דפנה ברק-ארז, רות רונן. דעת מיעוט בטיוטת פסק הדין: יחיאל כשר, נעם סולברג, יוסף אלרון, אלכס שטיין, יעל וילנר, דוד מינץ, גילה כנפי-שטייניץ.

כזכור, החוק לצמצום עילת הסבירות אושר בכנסת בסוף חודש יולי. החוק נחקק במסגרת תיקון ל"חוק יסוד: השפיטה", והוא למעשה שולל מבית המשפט את היכולת להתערב בהחלטות של השרים שהתקבלו ב"חוסר סבירות קיצוני". 

באמצע חודש ספטמבר התכנסו כל שופטי העליון, בהרכב חסר תקדים, לדיון שעסק בעתירות נגד ביטול עילת הסבירות. הישיבה ארכה יותר מ-13 שעות, והיא שודרה בשידור ישיר באתר בית המשפט העליון. במסגרת העתירות התבקש בית המשפט לפסול את חוק הסבירות.

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art