תצפית מקסימה: הדולפינים קפצו למול עיניהם של הפקחים • צפו
הבוקר (שני) במהלך פיקוח של היחידה הימית הבחינו הפקחים במספר דולפינים קופצים בחרטום בלי אף סירה באופק
בפיקוח ים של היחידה הימית ברשות הטבע והגנים נצפו הבוקר כחמישה דולפינים מהמין דולפינן מצוי.
גיא לויאן מנהל מרחב מרכז ביחידה הימית ברשות הטבע והגנים: ״הופתענו לראות באמצע ההפלגה דולפינים קופצים בחרטום בלי אף סירה באופק. היה גם גור אחד ששמר מרחק וכמה מהם באו לסירה ושיחקו בחרטום״.
הדולפינים שנצפו הבוקר. צילום: אלון פן וגיא לויאן רט''ג
ברשות הטבע והגנים מספרים כי הדולפינן המצוי הוא היונק הימי הנפוץ ביותר בישראל. מבנה גופו מלא ומגושם וצבעו אפור עד חום, עם בטן בהירה. חרטומו קצר ועבה, והוא מופרד על ידי כפל בולט מקדמת הקדקוד.
אורכו 3.5-2.5 מטרים. להקה ממוצעת מונה חמישה-שישה פרטים ומורכבת מנקבות וגורים או מצעירים משני הזוויגים. הזכרים שוחים בגפם או בזוגות וחוברים ללהקות מזדמנות. הדולפינן המצוי חי מעל מדף היבשת ולעתים פוקד את הים העמוק.
אוכלוסיית הדולפינן המצוי מעל מדף היבשת שלאורך חוף הים התיכון בישראל מוערכת בכ־400 פרטים. לדברי ד"ר אביעד שיינין מעמותת דלפיס, ראש תחום טורפי־על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של אוניברסיטת חיפה, "מין זה אינו מוגדר בסכנת הכחדה, אך תת־האוכלוסייה בים התיכון מסווגת כפגיעה".
הסיכון העיקרי שמאיים עליה הוא לכידה בשוגג בציוד דיג. איומים נוספים כוללים את זיהום הים, בליעת פסולת ופגיעה במארג המזון. ב־2017 הכריז האיגוד הבינלאומי לשימור טבע (IUCN) על שטח מדף היבשת שמול חופי הים התיכון של ישראל כאזור חשוב ליונקים ימיים (IMMA), בעקבות תצפיות של דולפיננים מצויים ודולפינים מצויים על ידי תצפיות חוקרים של עמותת דלפיס ואוניברסיטת חיפה, ורשות הטבע והגנים.
בשנת 2023 חוקרי דלפיס, אוניברסיטת חיפה, תיעדו 17 תצפיות שונות של דולפינן מצוי מול חופי ישראל במהלך סקרים ימיים לניטור אוכלוסיות הדולפינים המקומיות.