ברוב של 15 שופטים מול 2: ישראל נדרשת לנקוט צעדים "למנוע רצח עם"
בית הדין הבינלאומי בהאג פרסם את החלטתו בבקשת דרום אפריקה לעצירת המלחמה בעזה | תחילה נאמר כי "בית הדין מכיר בכך שבשבעה באוקטובר חמאס פשט על ישראל והרג 1200 ישראלים, ולקח מאות בני ערובה", אולם לא הוצא צו לעצירת המלחמה | כל הפרטים
בית הדין הבינלאומי בהאג פרסם את החלטתו בבקשה לעצירת המלחמה בעזה. את העתירה הגישה דרום אפריקה. בית הדין ציין כי "בית הדין מכיר בכך שבשבעה באוקטובר חמאס פשט על ישראל והרג 1200 ישראלים, ולקח מאות בני ערובה". בית הדין קבע שיש לו סמכות לדון בסוגיה האם נעשה רצח בעזה.
ארגון ההסברה העומד מאחורי המהלך, DiploAct, מסר ל-BBC שהחיילים נמצאים שם כדי "להכריז את האמת על ישראל לקראת ההחלטה ולייצג חיילים ששירתו עבור ישראל".
ב-29 בדצמבר פנתה דרום אפריקה לבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג בטענה שישראל מבצעת רצח עם ברצועת עזה ודרשה צו ביניים להפסיק לאלתר את הלחימה. האשמות בדבר ביצוע רצח-עם הועלו נגד ישראל בעבר, אך צברו תאוצה מאז תחילת המלחמה. האמנה למניעת רצח-עם מ-1948 מקנה לבית הדין סמכות לדון בסכסוכים הנוגעים ליישומה.
כזכור דרום אפריקה טענה כי ישראל מבצעת פשעי מלחמה ורצח עם ברצועת עזה. כחלק מהראיות דרום אפריקה ציינה התבטאויות של בכירים ישראליים בנוגע לפעילות בעזה שכביכול נועדה לפגוע באזרחים.
דרום אפריקה ביקשה מבית הדין להוציא בדחיפות צו ביניים לישראל שיורה לה להפסיק את הפעולות הצבאיות ברצועת עזה.
ישראל טענה כי קיימת לה זכות להגנה עצמית נוכח אירועי ה-7 באוקטובר והאזרחים החטופים. בנוסף, נטען כי פעולותיה של ישראל מוכיחות כי אין לה כוונה לבצע רצח עם.
אמנת רצח עם מגדירה רצח עם כ"מעשים שבוצעו מתוך כוונה להשמיד, כולה או חלקית, קבוצה לאומית, אתנית, גזעית או דתית". חלק מהמעשים נגד היעד צריכים לכלול הרג, פגיעה פיזית או נפשית חמורה, או תנאים שנועדו בכוונה להרוס פיזית את העם או חלק מהעם. כדי שזה ייקרא רצח עם. יש להוכיח גם את המעשים הספציפיים וגם את הכוונה הספציפית להשמיד קבוצה. לא מספיק להראות שבוצעו זוועות - יש להוכיח את כוונתם של האחראים להשמיד קבוצה, באופן מוחלט או חלקי.
לישראל, יש גם תומכים חזקים. גרמניה, אחת מבעלות הברית הקרובות ביותר של ישראל באירופה, כינתה את הטענה שישראל מבצעת רצח עם שקרית ואמרה שהיא אינה נכללת באמנת רצח עם. אך ציינה כי תכבד את החלטת בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, כך אמר דובר בממשלת גרמניה לרויטרס.
גם הונגריה הביעה את התנגדותה לדיון. ארה"ב, אמרה כי ההאשמות נגד ישראל "אינן מבוססות" וכינתה את התביעה "חסרת ערך, מנוגדת לתועלת וללא כל בסיס עובדתי". שר החוץ של בריטניה דיוויד קמרון אמר שהוא לא חושב שהתיק בבית הדין הבינלאומי מועיל וכי השקפתה של בריטניה היא ש"לישראל יש זכות להגן על עצמה". באמריקה הלטינית, גואטמלה ופרגוואי תמכו בישראל והצהירו על הזכות להגנה עצמית.
השופטים הנוכחיים הם מארצות הברית, רוסיה, סין, סלובקיה, מרוקו, לבנון, הודו, צרפת, סומליה, ג'מייקה, יפן, גרמניה, אוסטרליה, אוגנדה וברזיל.