חשד לאירוע הרעלה: נשרים נמצאו מתים במדבר יהודה
אתמול והיום נמצאו שני נשרים מתים באזור מדבר יהודה, זאת לאחר שממאמצי הניטור שהיו מחוברים להם שידרו "תנועתיות נמוכה" - התראה המרמזת על מוות. דבר המעלה חשד סביר לאירוע הרעלת נשרים בעין עקב
שני נשרים נמצאו אתמול והיום מתים במצוקי הקינון במדבר יהודה (נחל ערוגות ונחל חולד). הנשרים, הממושדרים ע"י רשות הטבע והגנים כחלק ממאמצי הניטור, שידרו "תנועתיות נמוכה" - התראה המרמזת על מוות. בעקבות כך, הרשות הפעילה נוהל הרעלות: עובדי רט"ג יצאו לסרוק את השטח. הסריקה מתבצעת בכל האתרים בהם בקרו הנשרים בשבוע החולף.
לצערנו, הנשרים נמצאו מתים בשיא תקופת הקינון, מה שיפגע בדור ההמשך. אחד מהם, פרט בן 20, מקנן בנחל עקב וכעת צריך לבחון מה יש בקן. הפרט השני בן 6, בקע במדגרה בגן החיות התנכ"י.
הסריקות בשטח נמשכות והן משלבות שימוש באמצעים טכנולוגיים וכלבים לאיתור רעלים ובמקביל פיזור של מזון בטוח כדי למנוע חשיפה של נשרים נוספים לרעל.
מדובר באירוע חמור וקשה אשר פוגע באוכלוסיית הנשרים בדרום. ההרעלה זוהתה לפי מידע שהתקבל ממשדרים שהיו על גבי הנשרים שבלעדיו כלל לא היה ידוע שיש פגיעה. הנשרים הועברו לבדיקה במכון הווטרינרי של משרד החקלאות בבית דגן ונמצאים כעת בנתיחה. הרשות פתחה בחקירה לבדיקת נסיבות האירוע. יש סבירות גדולה שזו הרעלה מתרופות וטרינריות בעיה הנובעת מסניטציה לקויה של השטח.
בשנת 2021 ארע אירוע הרעלה גדול ומשמעותי שפגע באוכלוסיית הנשרים בדרום, באירוע זה נמצאו מתים 14 נשרים בנחל קינה ונחל כמריר. אז ההרעלה היתה משימוש לא חוקי בזרחן אורגני, כנראה כנגד כלבים משוטטים או תנים.
רשות הטבע והגנים גיבשה תוכנית להצלת הנשרים מהרעלות. התוכנית אושרה בקרן לשמירת ניקיון בסך 28 מש״ח אנחנו ממתינים להעברת התקציב.
"אם לא נפעל עכשיו יהיה מאוחר מידי" אומר אוהד הצופה, אקולוג דורסים ברשות הטבע והגנים:
"כ-190 נשרים בלבד נותרו בישראל. זו ירידה דרסטית ביחס לעבר וכתוצאה מכך עלול מלך העופות להיכחד כמקנן בישראל. הסיבה העיקרית והמשמעותית ביותר הדורשת פתרון דחוף היא הרעלות לא חוקיות בחומרי הדברה. אלו מפוזרים בפיתיונות ועל פגרים כנגד טורפים או מסיבות זדוניות אחרות. אך נשרים שהתמחותם באכילת פגרים מורעלים. כך נפגעים הנשרים ועופות דורסים אחרים ומצבם מחמיר עד כדי סכנת הכחדה והמרקם האקולוגי כולו נפגע ואינו מתפקד ובכך עולה בעיית המזיקים והפצת מחלות. ישנן סיבות נוספות הפוגעות בנשרים, כמו התחשמלות והתנגשות בקווי מתח, צמצום מקורות מזון ובתי גידול וכן הפרעה במקומות הקינון– כל אלו מעצימים את הירידה הקיצונית במספר הנשרים וכיום הם בסכנת הכחדה חמורה כמקננים בישראל ומתקיימים רק בזכות מאמצי שימור נרחבים שמבצע פרויקט פורשים כנף בהובלת רשות הטבע והגנים".
רשות הטבע והגנים גיבשה תוכנית עבודה להתמודדות עם נושא ההרעלות והסניטציה במסגרת תוכנית ממשק ארצית לשימור הנשרים בישראל ולמניעת הרעלות. עיקרי התוכנית כוללים מאמצים למזעור ההרעלות דרך הגברת פיקוח, בצד קידום משמעותי של סניטציה לאיתור ואיסוף אקטיבי של פגרי בעלי החיים ועודפי מזון אשר זמינותם לטורפים (תנים, שועלים, כלבי משוטטים ועוד) אשר מתרבים ללא בקרה ופוגעים בחיות משק. התרבות זו מהווה זרז לשימוש לא אחראי ברעלים שפוגעים בנשרים ובחיות נוספות. בנוסף, התוכנית מנסה לקדם רגולציה, בקרה ואכיפה על שיווק ושימוש לא חוקי בחומרי הדברה מסוכנים.