החגיגה נגמרה: עשרות משפחות ייאלצו להתפנות מבתיהם
ההתיישבות הלא חוקית תפונה ממזרח דימונה: כך פסק בית המשפט המחוזי בבאר שבע אשר דחה את הערעור שהגיש ארגון עדאללה והשאיר על כנו את פסק הדין לפינוי
לאחר סאגה משפטית ארוכה, דחה בית המשפט המחוזי בבאר שבע הערעור שהגיש ארגון עדאללה על פסד דין של בית המשפט השלום -שהורה על פינוי התיישבות לא חוקית ומקבץ צבירים מזרחית לדימונה וקבע כי תושבי המקום השתלטו שלא כדין על קרקעות הנמצאות בבעלות המדינה. במקבץ צבירים, הממוקם מזרחית לדימונה התיישבו עשרות משפחות על פני שטח של למעלה מ-326 דונמים, עליו מתוכננת להיבנות שכונה חדשה אשר תכלול אלפי יחידות דיור.
בשנת 2019, לאחר שרשות מקרקעי ישראל הציעה לתושבים פתרונות דיור חלופיים אשר נדחו על ידם, עתרה הרשות לבית משפט השלום במטרה שיורה על פינוים בטענה שהשתלטו שלא כדין על קרקעות מדינה.
בפסק דין מפורט שניתן על ידי בית המשפט השלום, התקבלה עמדת המדינה ובית המשפט הורה על פינוי הנתבעים מהמקרקעין וחייב אותם בהוצאות משפט.
על פסק דינו של בית משפט השלום הוגש ערעור לבית המשפט המחוזי בב"ש על ידי ארגון עדאלה. במסגרת הערעור הועלו טענות עקרוניות נגד בעלות המדינה במקרקעין ותביעתה לפינוי המערערים, וכן טענות מתחום המשפט החוקתי והפלילי לרבות הזכות לשוויון, אפליה, מידתיות, גירוש אתני והגנה מן הצדק.
בין היתר טענו המערערים, באמצעות תצלומי אויר ומומחים מטעמם, כי הם מחזיקים במקרקעין קודם להקמת המדינה והעיר דימונה ולכן זכותם בקרקע גוברת. עמדת המומחים מטעם המערערים נסתרה באמצעות חוות דעת של איש המיפוי ברשות מקרקעי ישראל, מר שגיא ניר, המלווה בתצלומים מהשנים 1961 ו-1978.
לבסוף, הערעור נדחה פה אחד בבית המשפט המחוזי בהרכב של שלושה שופטים בראשות סגן הנשיא השופט ואגו. בהחלטתו קבע ביהמ"ש כי הוא לא מצא כי הגשת התביעות על ידי הרשות נעוצה בשיקולים זרים או בחוסר תום לב. עוד נקבע בפסק הדין כי המדינה הציעה למערערים חלופות מגורים וכי "המערערים אינם יכולים להתנגד לפתרונות המוצעים להם ולהיאחז רק בפתרון בו הם חפצים, הישארות במקומם".
ביהמ"ש המחוזי העניק שיהוי נוסף לנתבעים בפינוי המקרקעין ובמימוש פסק הדין עד לסוף השנה.