ההדלפות מהקבינט: מזכיר הממשלה במתקפה חריפה על מערכת אכיפת החוק
מזכיר הממשלה שיגר מכתב חריף ליועמ"שית והאשים אותה כי היא טומנת ראשה בחול בסוגיית ההדלפות מהקבינט המדיני ביטחוני. "אויבי ישראל אינם צריכים להתאמץ כדי לדעת את תוכניותיה של ישראל, הכול דולף כמו ברז אל אמצעי התקשורת בפריים טיים", כתב
מזכיר הממשלה יוסי פוקס שיגר הערב (חמישי) מכתב חריף ליועמ"שית בסוגיית ההדלפות מהקבינט וכתב: "אבקש לשים סוף לתופעה חמורה ומסוכנת זו, הפוגעת פגיעה ממשית, מתמשכת ומתעצמת בביטחון המדינה, בייחוד בעיצומה של מלחמה".
את המכתב פרסם הכתב הפוליטי של ערוץ 14, מוטי קסטל. פוקס מתאר שורה של הדלפות חמורות מ-2 הקבינטים שבעקבותיהן הוחלט בשיתוף המל"ל לקדם חוק פוליגרף לשרים.
"החוק הופץ להערות הציבור", כותב פוקס, "אך עד היום, לא הובא לאישור הממשלה, וזאת בשל עמדתך כי קיימת "מניעה משפטית" לחייב נבחר ציבור לערוך בדיקת פוליגרף כדרישת החוק, כמו במקרים נוספים שבהם אין לעמדת הממשלה ייצוג דה-פקטו בבג"ץ.
לנוכח המחדל המתמשך בנוגע לסיכול האיום החמור שפורט לעיל, הוחלט להגן על ביטחון המדינה ועל המידע הרגיש שעולה מדיוני הקבינט המדיני ביטחוני, ולבחון מתן מענה לאיום בדבר תופעת ההדלפות, בדרך אחרת של צמצום שיקול דעתו של הצנזור הצבאי הראשי להתיר פרסומים המוגדרים ידיעה סודית".
פוקס תקף בחריפות: "במקום לעדכן כיצד מערכת אכיפת החוק בראשותך נערכת להתמודד עם אכיפת החוק בדבר האיום החמור שפורט לעיל – שזו אחריותה וסמכותה העיקרית, בחרתם להעביר ביקורת כלפי הח"מ על עצם התערבותו בעניין שנועד להגן על ביטחון המדינה, וטענתם כי "כי מזכיר הממשלה איננו מחזיק בסמכות לקבוע עבור הצנזור הצבאי הראשי את הדין" וכי לא היה מקום לפניה לצנזור, במכתב הכולל הנחיות כיצד עליו לפעול במילוי תפקידיו ובהפעלת שיקול דעתו".
פוקס תהה: "כיצד הממשלה צריכה לפעול, מקום בו מערכת אכיפת החוק לא מבצעת את תפקידה, ולא מפעילה את סמכויותיה בכל הנוגע לאיום שפורט לעיל – כשהתוצאה היא פגיעה בביטחון המדינה, פגיעה בסוגיית השו"ן, ופגיעה במאמצים להשבת החטופים? מי הגורם המוסמך שהממשלה יכולה לפנות אליו, על מנת לטפל במיידי באיום שפורט לעיל?
עד היום, אף שחלפו למעלה מ-3 חודשים מאז נשלחה אליכם הפניה הדחופה שבה הציע הח"מ פתרון יעיל למאבק בהדלפות, מבלי להידרש לחקיקת חוק הפוליגרף (אותה פסלתם בנימוק של "מניעה משפטית") לא טרחתם להשיב לפנייה.
הצנזור הצבאי עצמו התריע על כך שפרסומים ללא אישורו שמקורם בהדלפות מהקבינט מדיני-ביטחוני עולות כדי פגיעה ממשית בביטחון המדינה".
מזכיר הממשלה מוסיף: "לשם המחשה עד כמה תופעת ההדלפות הינה חמורה וחריגה בהיקפה ניתן להיווכח כי במס' מועדים בהם התקיימו דיוני קבינט מדיני-ביטחוני או קבינט מלחמה, פורסמו בתקשורת תמלילים וציטוטים מלאים מהדיונים ובהם פרטים רגישים מתוך הדיונים, לעיתים בו ביום של הדיון או לאחר 24 שעות ממועד הדיון.
תופעת ההדלפות והפרסומים בתקשורת חצתה כל גבול במהלך המלחמה הנוכחית. אויבי ישראל אינם צריכים להתאמץ כדי לדעת את תוכניותיה של ישראל, את שיקולי הדרג המדיני והביטחוני גם יחד, את הערכות המודיעיניות, הכל דולף כמו ברז אל אמצעי התקשורת בפריים טיים ומערכת אכיפת החוק טומנת את ראשה בחול ולא עושה דבר כדי לאכוף את הדין הפלילי, לבצע חקירות יסודיות, ובמקרים שמתגבשות ראיות מספקות, להגיש כתבי אישום נגד המדליפים או נגד אלו שפרסמו את המידע הסודי שפרסומו מהווה עבירה פלילית חמורה".
"ודוק, פונה פוקס ליועמ"שית, "את עצמך נוכחת בדיוני הקבינט מדיני-ביטחוני ונחשפת לאחר הדיונים הללו לפרסומים האסורים בכלי התקשורת.
המאבק באיום ההדלפות – הפוגע בביטחון המדינה ומסכן חיים ממש, מתמצה – בשל המחדל החמור של מערכת אכיפת החוק – בהטפות מוסר כלפי המדליפים, ובניסיונות של ראש הממשלה לדבר אל ליבם של משתתפי הקבינט, ובניסיונות של המל"ל והח"מ לקדם פתרונות חלופיים, כשהמדליפים יודעים שהייעוץ המשפטי לממשלה עומד כחומה בצורה ומגן עליהם מחקירה והעמדה לדין, והם למעשה מוגנים (untuchable). במצב דברים זה אין הרתעה כלל מפני המשך ביצוע העבירות החמורות.
נבקשך לפתוח מיד בחקירה פלילית כוללת ומקיפה אשר מטרתה למצות את הדין ולחקור לעומק את ההדלפות של ידיעות סודיות בעניין ביטחון המדינה מישיבות הקבינט המדיני-ביטחוני וקבינט ניהול המלחמה במהלך מלחמת חרבות-ברזל וכמו כן לאשר בהקדם את המתווה שהוצע בענין צמצום סמכויות הצנזור הצבאי כך שלא יהיה מוסמך להתיר פרסום תוכן דיוני הקבינט המדיני-ביטחוני".
"הח"מ סבור כי קיימת מניעה משפטית בהמשך ההתנהלות המחדלית החמורה של מערכת אכיפת החוק בנושא הדלפות חמורות אלו" חותם פוקס.