בג"ץ יחייב למנות לעצמו נשיא? הבוקר יתקיים הדיון

בתחילת השבוע הגיש שר המשפטים יריב לוין את תגובתו לעתירה, בה דחה את טענות העותרים וטוען כי אין מקום להתערבות שיפוטית בהליך בחירת נשיא בית המשפט העליון

בג"ץ יחייב למנות לעצמו נשיא? הבוקר יתקיים הדיון
בית המשפט העליון צילום: פלאש 90

היום (חמישי) יתקיים בבית המשפט העליון דיון בעתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון נגד שר המשפטים יריב לוין והוועדה לבחירת שופטים. העתירה, שתידון בפני הרכב של שלושה שופטים - יעל וילנר, עופר גרוסקופף ואלכס שטיין - דורשת לחייב את השר לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולמנות נשיא קבוע לבית המשפט העליון, תשעה חודשים לאחר פרישתה של הנשיאה לשעבר אסתר חיות.

העותרת, התנועה לאיכות השלטון טוענת כי המצב הנוכחי, בו בית המשפט העליון פועל ללא נשיא קבוע, הוא חסר תקדים ופוגע קשות בתפקוד הרשות השופטת ובעקרון הפרדת הרשויות. העתירה מבקשת גם למנות שני שופטים חדשים לעליון, מאחר שכעת מכהנים 13 שופטים בלבד במקום 15.

בתחילת השבוע הגיש שר המשפטים יריב לוין את תגובתו לעתירה, בה דחה את טענות העותרים וטוען כי אין מקום להתערבות שיפוטית בהליך בחירת נשיא בית המשפט העליון.

לוין טוען כי סוגיית בחירת נשיא בית המשפט העליון היא סוגיה מורכבת הנתונה למחלוקת ציבורית עמוקה, וכי התערבות שיפוטית בעניין זה תהווה פגיעה קשה בעקרון הפרדת הרשויות. השר מדגיש כי הוועדה לבחירת שופטים היא הגוף המוסמך לבחור את נשיא בית המשפט העליון, וכי אין מקום להתערבות בית המשפט בהחלטותיה.

בתצהיר התשובה נטען כי העיכוב בבחירת נשיא קבוע לבית המשפט העליון נובע מחילוקי דעות מהותיים בין חברי הוועדה לבחירת שופטים בנוגע לאופן הבחירה ולזהות המועמד הראוי. לוין מציין כי הוא פועל לגיבוש הסכמות רחבות בנושא, וכי הדבר דורש זמן ומשא ומתן מורכב.

השר דוחה את הטענה כי הוא פועל משיקולים זרים או בחוסר סמכות, וטוען כי כל פעולותיו נעשות בהתאם לסמכויותיו על פי חוק ומתוך ראייה רחבה של טובת מערכת המשפט והציבור. לוין מדגיש כי הוא מחויב לשמירה על עצמאות הרשות השופטת ועל איכות השופטים הנבחרים לבית המשפט העליון.

בתגובה לטענות בדבר הפגיעה בתפקוד בית המשפט העליון, טוען השר כי ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון ממלא את התפקיד באופן מלא ומקצועי, וכי אין פגיעה בעבודת בית המשפט. עם זאת, הוא מציין כי הוא פועל לקידום בחירת נשיא קבוע בהקדם האפשרי, תוך שמירה על ההליך הראוי והמוסכם.

כזכור, מאז פרישתה של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, לא מונה לה מחליף בשל חילוקי דעות בין השר לוין לממלא מקום נשיא בית המשפט השופט עוזי פוגלמן. 

לפי שיטת הסניוריטי הנהוגה בבית המשפט, מי שהיה אמור באופן עקרוני להתמנות לתפקיד במקומה של חיות הוא השופט פוגלמן עצמו, השופט הוותיק ביותר בבית המשפט. אלא שפוגלמן הודיע בעבר כי יוותר על התפקיד בשל הזמן הקצר שנשאר לו עד הגיעו לגיל הפרישה (70), כשנה בלבד, והמועמד הטבעי הבא אחריו על פי הכללים הנהוגים בבית המשפט הוא השופט יצחק עמית. 

אלא שהשר לוין לא מוכן לקבל את הנוהג, שאינו מחוייב על פי חוק ולמעשה מאפשר לנשיאי העליון עד כה לשמר את השליטה בבית המשפט ולמנות שופטים בדמותם. 

יש לציין כי לראשונה קם גם אחד משופטי העליון המכהנים, יוסף אלרון שקרא תיגר על השיטה הנהוגה, והכריז כמה חודשים לפני פרישת חיות כי ברצונו להתמודד לתפקיד הנשיא, אף שאינו הוותיק ביותר.

בחדרי חרדים

 צבע אדום

art