הרפורמה בשכר הפסיכולוגים יוצאת לדרך - אלו הפרטים
ההסכם הקיבוצי החדש שיכנס לתוקפו בתחילת השנה הבאה ויחול על כ-5,000 פסיכולוגים בשירות הציבורי, ישנה את מבנה שכרם של הפסיכולוגים בשירות הציבורי, יפשט את מבנה השכר ויכלול תוספת שכר ממוצעת של כ-40% בממוצע לעובד, בהתאם לרמתו המקצועית, רמתו הניהולית והאחראיות המקצועית
משרד האוצר, משרד הבריאות, משרד החינוך וההסתדרות הגיעו להבנות עקרוניות בנוגע להסכם שכר לפסיכולוגים בשירות הציבורי, זאת בתום דיונים ממושכים. הרפורמה, שצפויה להיכנס לתוקף בינואר 2025 תקדם באופן משמעותי את מעמדם של כ-5,000 פסיכולוגים בשירות הציבורי, לרבות במשרדי הממשלה, רשויות מקומיות, בתי חולים וקופות החולים. כמו כן, היא תסייע לפתור את מצוקת כוח האדם במקצוע ע"י עידוד מעבר פסיכולוגים מהסקטור הפרטי לציבורי.
הסכם השכר ישפר משמעותית את שכרם של הפסיכולוגים בשירות הציבורי. לדוגמא, שכר של פסיכולוג מומחה יעלה בכ-40% בממוצע ביחס לשכרו כיום. טבלת שכר היסוד של הפסיכולוגים תכנס לתקופה ביום 1.1.2025, ותשולם החל ממשכורת ינואר 2025, המשולמת בפברואר 2025.
בנוסף לשכר יסוד ישולמו הרכיבים הבאים: תוספת ותק בגין כל שנת עבודה כפסיכולוג, החל משנת 2026 ואילך, עובד יהיה זכאי לתוספת ותק בשיעור של 1.5% מדי שנה, עד לתקרה של 25 שנות וותק.
פסיכולוג יהיה זכאי לתוספת ותק בשיעור של 1% בגין כל שנת שירות בצה"ל (שירות חובה בלבד).
תוספת ניהול: פסיכולוג אשר יועסק בתפקידי ניהול במערך הפסיכולוגי יהיה זכאי לתוספת שכר אשר תנוע בין 5% ל-25% משכר היסוד, בהתאם להיררכיה הניהולית וגודל היחידה, החל מרמת ראש צוות ומעלה.
תוספת אחראיות מקצועית: בין 500 שקלים ל-800 שקלים למשרה מלאה.
הסדרת מנגנון מענקים לפסיכולוגים בבתי החולים, בקהילה ובשלטון המקומי.
תוספת דריכות ייחודית לפסיכולוגים בבתי חולים ובקהילה (קופות החולים).
תוספת לפסיכולוגים בעלי תואר שלישי בזיקה למקצוע.
הסדרת השתתפות המעסיקים בהכשרות מקצועיות.
הצדדים סיכמו כי עד לכניסת ההסכם לתוקף, ישולם במשכורת ספטמבר 2024 לכלל הפסיכולוגים בשירות הציבורי מענק חד פעמי בגובה 5,000 שקלים בהתאם לחלקיות משרה.
שר הבריאות, ח"כ אוריאל בוסו: ״זו בשורה חשובה שנותנת אופק לפסיכולוגים שרוצים להגיע למערכת וחוששים שלא יתוגמלו כראוי. אני מודה לגורמי המקצוע במשרד הבריאות שעובדים במרץ מול האוצר והסתדרות על מנת להגיע להסכם משמעותי שישנה את פני המערך לשנים קדימה. מאז אירועי השבעה באוקטובר כבר ברור לכולם שתנאי העבודה של הפסיכולוגים במגזר הציבורי חייבים להשתנות בצורה דרמטית, וכך מתוכנן להיות. צו השעה הוא להפוך את מערך בריאות הנפש לאבן שואבת של אנשי מקצוע איכותיים ומנוסים שיעניקו את המענה הנפשי הנדרש לאזרחי ישראל, כחלק מיישום התוכנית הלאומית לבריאות הנפש שמוביל המשרד. משרד הבריאות הלך כברת דרך ארוכה והקצה משאבים לא מבוטלים לפתרון הסוגיה, ובהתאם השינוי השכרי המשמעותי, ואני מצפה מהממונה על השכר באוצר ומההסתדרות להגיע להסכמות סופיות ולסיים את המלאכה בהקדם למען כלל אזרחי ישראל".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ': ״כחלק מהמאמצים הרבים שהממשלה עושה, הן לטובת הלוחמים בחזית והן לטובת האזרחים בעורף, החלטנו על השקעה גדולה בבריאות הנפש אשר חלקה בא לידי ביטוי בהעצמת הפסיכולוגיה הציבורית. הפסיכולוגים עושים עבודת קודש ומצילים חיים מדי יום ואני מקווה שהשיפור במעמדם יביא לידי ביטוי חלק מההערכה הרבה לה הם ראויים. אני רוצה להודות לכל העוסקים במלאכה ולשותפים הרבים, ובפרט לשני אנשים, לח״כ מיכל וולדיגר ששמה את נושא בריאות הנפש בראש סדר העדיפויות ומקפידה להרים את דגל בריאות הנפש בכל הזדמנות ולממונה על השכר, אפי מלכין, וצוותו על העבודה המקצועית".
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד בירך על הרפורמה: "השנה האחרונה הוכיחה כמה חשוב שיהיה לנו שירות פסיכולוגי מקצועי, איכותי וזמין. לאחר עבודה מאומצת ומתוך הבנה של גודל השעה, הגענו לרפורמה פורצת דרך לפסיכולוגים בשירות הציבורי, שעושים עבודה כה חשובה בעיקר בימים אלו. תיעדפנו את הסקטור החשוב הזה מתוך הבנה שהביקוש ילך ויגדל עם השנים. כך, כל אזרח בישראל יוכל לקבל טיפול מקצועי ואיכותי. ההסתדרות תמשיך להוביל תהליכים ולקדם את השירות הציבורי מתוך הבנה וכובד אחריות שמוטלת כתפינו להמשך תפקודו של המשק והשירות הציבור, הכלכלה הישראלית וחיזוק העובדים".