בתהליכי התחדשות עירונית? התקנות החדשות שיחזירו את הכוח לדיירים
פורסמו תקנות הקובעות סכום תשלום אחיד ליזם שעסקה עמו בוטלה על ידי בעלי הדירות | התקנות מחזירות את הכוח לדיירים, שיוכלו להחליט האם להתקדם עם העסקה או לחדול אותה, במצבים שהפרויקט לא מתקדם
סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין פרסם להערות הציבור טיוטת תקנות בתחום ההתחדשות העירונית שעניינן תשלום ליזם שעסקה עמו בוטלה. התקנות גובשו ע"י מחלקת ייעוץ וחקיקה (משפט אזרחי) במשרד המשפטים, יחד עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, לאחר היוועצות עם אנשי מקצוע הפועלים בשוק.
במטרה למנוע את כבילתם של בעלי דירות בעסקאות התחדשות עירונית שאינן מקודמות בזמן סביר, אושרה במסגרת חוק ההסדרים חקיקה המאפשרת לבעלי דירות, במקרה שבו היזם מתעכב בקידום עסקה, על פי אבני דרך שנקבעו, להחליט ברוב קולות על ביטול העסקה. במצב זה, קובע החוק, אם ביטל בעל דירה עסקה, לא יראו אותו כמי שהפר התקשרות והיזם יהיה זכאי לתשלום כפי שייקבע בתקנות.
על אף ההסדר הקבוע בחוק כאמור, עד היום נעשה שימוש מועט ע''י בעלי דירות באפשרות לביטול עסקה, וזאת בין היתר בשל חוסר הוודאות לגבי גובה התשלום שיצטרכו לשלם ליזם בגין הביטול, ובהיותם נתונים עקב כך ללחצים מצד היזם שלא לבטל את העסקה בטענה שצעד זה יגרור הוצאות גבוהות מצדם.
מטרתן של התקנות להגביר את הוודאות בקרב בעלי הדירות ולהפחית את חששותיהם לבטל עסקה שאינה מתקדמת כראוי, באמצעות קביעת גובה תשלום אחיד וסביר ליזם שעסקה עמו בוטלה; ובכך להקל על בעלי הדירות לקבל החלטה מושכלת ביחס לביטול עסקה שנחתמה עם יזם, לאחר שהיזם לא עמד בלוחות הזמנים לקידום העסקה כפי שנקבעו בחוק.
הסכומים בתקנות נקבעו תוך התחשבות בשלב שבו נמצאת העסקה, ובהבחנה בין עסקה במתחם פינוי ובינוי לבין עסקה לפי תכנית חיזוק (תמ״א 38 ומחליפותיה).
כרמית יוליס, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט אזרחי) אמרה: ״התקנות המוצעות הן רכיב נוסף בהגברת הוודאות ויחסי האמון בהליכי התחדשות עירונית ובהגנה על בעלי הדירות. התקנות מחזירות את הכוח לדיירים, שיוכלו להחליט האם להתקדם עם העסקה או לחדול אותה, במצבים שהפרויקט לא מתקדם״.
טיוטת התקנות מפורסמת להערות הציבור באתר החקיקה הממשלתי. הציבור מוזמן להעביר הערותיו עד ליום 27.8.