תיעוד נדיר: 80 שנה לאחר שנפטר בבונקר, התגלה קברו של הרבי מאושוויץ

הרבי המפורסם שנדד מגליציה לצפת וירושלים, חזר לאירופה שבועות ספורים לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה ופתאום נעלמו עקבותיו. עכשיו, שמונים שנה אחרי בעזרתו של 'צייד הקברים' מאיר בולקה מישראל, הגיעו אל מרתף בניין שחשף סודות כמוסים

תיעוד נדיר: 80 שנה לאחר שנפטר בבונקר, התגלה קברו של הרבי מאושוויץ
מגלים את הקבר צילום: מאיר בולקה

מאיר בולקה אחד החוקרים המומחים בעולם לבתי עלמין יהודיים בפולין, מוכר גם במגוון רחב של מוסדות מחקר רשמיים. ביקר ב'אושפיצין' הלא היא העיירה אושוויץ, בקהילה הקדושה הזו התגורר אדמו"ר חסידי מפורסם. איש קדוש, הרבי מאושפיצין. אם תרצו - הרבי מאושוויץ. הרה"ק רבי אלעזר רוזנפלד זי"ע. "רב אלזער'ל אושפיצינער".

לטובת מי שלא מכיר: בחבל הארץ הזה שנקרא בשעתו גליציה (כיום הוא נחלק בין אוקראינה לפולין) הייתה עד לפני קצת יותר משמונים שנה יהדות חסידית תוססת ומרתקת. בגדול המחוז כולו נשלט על ידי שלושה 'בתי מלוכה' חסידיים שעד היום הם מותגים: צאנז, בעלזא ורופשיץ. הרבי הצדיק שעליו אנחנו מדברים, קשור לשלושתם.

בכתבה שפרסם ישראל גרובייס במגזין משפחה של חג הסוכות, הוא מציין כי באושפיצין הקים רבי אלעזר'ל בית מדרש שהיה סמל לקנאות ולמלחמה במודרנה. מי שקצת 'פזל' לכיוון הציונות, סולק.

אף על פי שהיו לרבי מאושפיצין חצר מפוארת, המון חסידים, הוא השתוקק לעלות לארץ הקודש, לחון את עפרה. בגיל שבעים וארבע, כשהוא חלוש וחולני, התגשמה משאלתו. ביום ט"ו באב של שנת תרצ"ו ב-1936 דרכו רגליו בשערי ארץ הקודש. בתחילה הוא נסע אל עיר המקובלים צפת, לתקופה קצרה הוא הנהיג אז את בית המדרש צאנז המפורסם שעדיין קיים בעיר העתיקה של צפת, ובו עדיין מצוי הסטנדר שעליו התפלל. לאחר תקופה קצרה הוא עלה לירושלים עיר הקודש. הרבי, שחי באושפיצין בדירה גדולה, עבר להתגורר בדירה פצפונת שלצידה בית מדרש קטן ליד שכונת מאה שערים, גם הוא קיים עד היום, ברחוב חיי אדם.

מבחינתו, היה הרבי כנראה מסיים את חייו בעיר הקודש, אלא בני המשפחה שנותרו בפולין התחננו אליו לחזור אליה שכן יש בה בתי חולים מקצועיים שיטפלו במחלתו הקשה ממנה סבל.

כשפרצה המלחמה הרבי מאושפיצין הוברח לבונקר בתוך העיר. משם הרבי הוברח לעיר הסמוכה, קשאנוב. משם הרבי הוברח לעיר סוסנביץ'. הרבי הסתלק בתוך הבונקר הטחוב של משפחת גליקסמן בעיר. התאריך המסתבר הוא כ"ז בתמוז תש"ג.

העסקן הרב שמעון ויינשטוק מניו יורק, הפך עולמות לצד צאצאים וחסידים נוספים, ניסו בכל הדרכים והאמצעים למצוא את מקום הקבורה. הם פרסמו כתבות בעיתונים ומאמרים בספרים שונים עד שהפרסום הזה הדליק אור אצל יהודי יקר שמתגורר בברוקלין. התברר כי הרבי המפורסם נקבר זמנית באותו מרתף. אל תוך הקבר הכניסו גם צנצנת ובה פתק שבו כתובים הפרטים. סגרו את הקבר וברחו מהמקום. עכשיו התעוררה השאלה: איפה נמצא הבונקר המסתורי שהרבי הקדוש טמון בו.

לאחר שמונים שנה, הגיע מאיר בולקה עם ארכיאולוגים ומכשיר שמגלה קברים, לא לפני שהיו צריכים לעבור בירוקרטיה מפרכת מול הרשויות, בולקה לא נרתע, אחרי טרטורים חוזרים ונשנים הוא מקבל אישור כללי - להיכנס למקום. הוא נכנס. מה שהוא מגלה שם מחריד אותו. שמונים שנה איש לא נכנס למקום הזה. המקום נראה מוזנח בצורה מחרידה.

ישראל גרובייס מציין כי גם המז"פ הפולני צריך להיות בתמונה, "והדבר האחרון שאתה רוצה הוא שאנשי המחלקה לזיהוי פלילי יגעו בגופו הקדוש של הרבי". המורכבות הזו נובעת מהעובדה הבאה: הרבי מאושפיצין אינו קורבן שואה. הוא נפטר במה שמכונה 'פטירה טבעית'. אין שום תעודת פטירה או משהו דומה. "וזה מביא אותנו לסיטואציה מאוד סבוכה עם הרשויות". בסוף הוא מנצח. האישור מגיע. מאיר בולקה יוצא לדרך. "בדברים האלו אסור לבזבז שנייה".

הקבוצה החלה לחפש עם רדאר מיוחד חלל באדמה. מאיר בולקה מראה לנוכחים אוסף של קווים לא ברורים. "אלו שכבות הקרקע", הוא מסביר. "תסתכל. כל השכבות צפופות. ואז, בעומק מטר שישים, יש פתאום אוויר, חלל. יש לנו פה קבר! כמעט בוודאות". ופתאום הוא עוצר שוב, מבקש מכולם להמתין. מוציא מצפן. "יהודים נהגו לקבור לכיוון ירושלים". בינגו. הארכאולוג מוציא ספריי אדום. צובע מלבן אדום גדול על הרצפה.

בולקה השיג פסק דין של 'התאחדות הרבנים דארצות הברית וקנדה' שפונה אל הרשויות הפולניות. הם מבקשים להפוך את המרתף כולו לבית עלמין יהודי. להציב מצבה ולאפשר לחסידים שרוצים להגיע להתפלל. האם לא נכון יותר לחפור ולהוציא את הקבר? בולקה משוכנע שהתנאים של המקום לא מאפשרים להעביר את הקבר למקום אחר. הוא גם יודע שמדובר בעסק מורכב מבחינת הרשויות.

"אבל ההחלטה הסופית תהיה של גדולי הדור ושל הצאצאים. שום דבר עוד לא הוכרע סופית" אמר. מספר רבנים ואדמו"רים מעורבים בדיונים, אבל כפי שזה נראה עכשיו ההשגחה העליונה שלקחה את הרבי הישיש מבית מדרשו שבירושלים עד למרתף בסוסנוביץ', כנראה מתכננת להפוך את המרתף למקום תפילה.

אושוויץ מלחמת העולם השניה מאיר בולקה השואה

 צבע אדום

art