איראן נמצאת במצוקה: חוששת להגיב, אך מופעל עליה לחץ
ישראל הראתה שהיא יכולה לחדור את ההגנה האווירית האיראנית, ולתקוף כמה אתרים חשובים בו-זמנית. ככל שהפגיעות באיראן נחשפו, היא עשויה להרגיש מחויבת להגיב
מנהיגי איראן במצוקה. הם מתמודדים עם לחץ מקומי ואזורי לשינוי מעמדה כמדינה שמחזיקה ברשת שלוחים ברחבי האזור, שספגה מכה עצומה בחודשים האחרונים עם חיסול מפקדים בכירים בחמאס ובחיזבאללה הנתמכים על ידי איראן. יחד עם זאת, הם לא יכולים להרשות לעצמם מלחמה, שמעמידה את איראן בסכנה, מול ישראל וכנראה גם ארה"ב.
"זו דילמה אסטרטגית גדולה", אמר לוול סטריט ג'ורנל עלי פתאללה-נג'אד, מייסד המרכז למזרח תיכון ולסדר גלובלי היושב בברלין.
"סכסוך אזורי רחב יותר יסכן את מאמצי הנשיא הנבחר החדש של איראן מסעוד פזשכיאן להשיג הקלות בסנקציות באמצעות שיחות עם המערב. "מלחמה גדולה עם ישראל תערער את זה", אמר פתאללה-נג'אד.
מנגד גם לישראל יש סיבות להימנע ממלחמה רחבה יותר. התקיפות ההדדיות עם איראן מגיעים בזמן שישראל עדיין נלחמת בעזה ובלבנון. צה"ל מסתמך במידה רבה על חיילי מילואים ומגביל את יכולתו להילחם במלחמה במספר חזיתות בו זמנית, כך על פי העיתון.
התקיפה באיראן נשענה על כוח אווירי ומודיעין, אזור שבו לישראל יתרון עצום על פני איראן ובעלות בריתה. ישראל השתמשה במודיעין ובתקיפות אוויריות כדי להרוס את חיזבאללה במהלך החודש האחרון.
הוול סטריט ג'ורנל דיווח עוד, כי בישראל ובאיראן ישנם גורמים קיצונים שהיו רוצים לראות עימות צבאי בין המדינות, אך אופי התקיפה ביום שישי היה סימן לכך שהמתונים בממשלת נתניהו, והלחץ של ממשל ביידן, ניצחו.
העיתון דיווח, כי ישראל הראתה שהיא יכולה לחדור את ההגנה האווירית האיראנית, ולתקוף כמה אתרים חשובים בו-זמנית. ככל שהפגיעות באיראן נחשפו, היא עשויה להרגיש מחויבת להגיב, אמרה אנישה בסירי תבריזי, מומחית מאבו דאבי לאיראן בחברת ייעוץ Control Risks.
טהראן יכולה לבחור להגיב על ידי תקיפת ישראל באמצעות המיליציות שלה, כמו החות'ים בתימן, או ישירות כפי שעשתה באפריל ובאוקטובר. טבריזי אמרה שהיא מאמינה שהאפשרות השנייה סבירה יותר. "אני חושבת שהם יצטרכו להגיב בעצמם", אמרה תבריזי