צעד אחר צעד: כך ניצח טראמפ על המערכה עד לקאמבק ההיסטורי

במהלך דרמטי ומורכב, טראמפ הצליח לנצח במרוץ ולזכות בתמיכה חסרת תקדים. שילוב בין קמפיינים דיגיטליים, תעתוע במתחרים, פנייה למצביעים חדשים והשקעות ענק אפשרו לו לגבור על כל הסיכויים ולהוכיח שוב שהוא כאן כדי להישאר

צעד אחר צעד: כך ניצח טראמפ על המערכה עד לקאמבק ההיסטורי
הנשיא טראמפ צילום: pixabay שאטרסטוק

הלילה נחשפו התוצאות המלאות של מרוץ 2024 לנשיאות ארה"ב, ובהן דונלד טראמפ עשה את מה שרבים חשבו לבלתי אפשרי. טראמפ גרף 312 אלקטורים לעומת 226 בלבד לקמלה האריס, כשהוא חולף בקלות על פני ה-270 הדרושים לניצחון. גם בהצבעה הכללית הפתיע וזכה ב-72.9 מיליון קולות, כ-5 מיליון קולות יותר מהאריס שקיבלה 68.2 מיליון.

טראמפ הצליח לנצח במדינות מפתח מכריעות כמו פנסילבניה, ויסקונסין וג'ורג'יה, בעוד האריס הסתפקה במדינות כקליפורניה וניו יורק, אך כל זה לא הספיק מול התמיכה העצומה בטראמפ במקומות אחרים.

המסע המורכב של טראמפ לקאמבק

הקאמבק של טראמפ החל עם התנגדות משמעותית מצד המפלגה הרפובליקנית. בעקבות האירועים ב-6 בינואר 2021 והפסד הבחירות לביידן, רבים במפלגה קראו לו לפרוש. כשהכריז על התמודדות נוספת ב-2022, לאחר שבחירות האמצע הסתיימו באכזבה, הסיכויים נראו קלושים. אך טראמפ החליט לנסות בכל מחיר.

הוא הכריז על ההתמודדות השלישית לנשיאות מיד לאחר בחירות אמצע הקדנציה ב-2022, אז ספג אכזבה כשתומכיו לא הצליחו להיבחר לתפקידים בכירים. בנוסף, טראמפ הרגיז את בעלי בריתו הקרובים בכך שאירח ניאו-נאצי ידוע בימים שלאחר השקת מסע הבחירות שלו לנשיאות, טראמפ הכעיס רבים בסביבתו עם אמירות בעיתיות, ונראה היה כי הוא לא יצליח לנצח.

אבל טראמפ התעקש להמשיך, ובניגוד לכל העיצות, החליט לפנות דווקא לאותם קהלים מסורתיים של הדמוקרטים – פועלים ממעמד הביניים, חברי איגודים מקצועיים, ואף לגברים שחורים ולטיניים, שתמיכתם הופכת אותו לאטרקטיבי במיוחד בעיני הציבור הרחב.

שבירת הקואליציה הדמוקרטית לצד תעמולה ממוקדת

כחלק מהאסטרטגיה, טראמפ פנה למאוכזבים הפוליטיים ברחבי אמריקה, אנשים שמזמן איבדו אמון בפוליטיקה. הוא והיועצים שלו חתרו להשפעה גם בתוך המחנות הדמוקרטיים: רשת CNN דיווחה שארגון רפובליקני שידר תעמולה רדיופונית לדוברי ערבית בדטרויט, וקרא להם לתמוך באחת המתנגדות החריפות לישראל, המועמדת ממפלגת הירוקים, ג'יל סטיין, בשל עמדותיה המוצהרות בעד הפלסטינים. בכך פיצל טראמפ את הקול הדמוקרטי, והביא לאיבוד תמיכה עבור האריס. 

במקביל, הקואליציה היהודית-רפובליקנית השקיעה כ-15 מיליון דולר בקמפיינים לשכנוע מצביעים יהודים מסורתיים שתמכו עד כה בדמוקרטים, לעבור לטראמפ, זאת על רקע החששות ממדיניות פרו-פלסטינית בממשל הדמוקרטי וברקע גל הפגנות פרו-פלסטיניות שפרצו בקמפוסים.

המהפך בעקבות הרדיפה המשפטית

השינוי הדרמטי בנתונים התרחש דווקא בעקבות סדרת כתבי אישום נגד טראמפ, שגררו גל של תרומות ותמיכה מחודשת מצד הפוליטיקאים שכבר הפנו לו גב. על אף שורה של כתבי אישום נגדו, גבר טראמפ על כל המכשולים. ולאחר כל כתב אישום נוסף, החלה התגברות בתרומות ובתמיכה מצד רפובליקנים שחזרו לתמוך בו, דווקא מתוך תחושת רדיפה. כל כתב אישום חדש נגדו רק חיזק את מעמדו בקרב מצביעיו.

קשייה של האריס בחזית הפוליטית

האריס נתקלה בקשיים רבים במהלך הקמפיין. רשת CNN דיווחה כי הפופולריות שלה הייתה נמוכה במיוחד בנושאי כלכלה וביטחון, והיא התקשתה לשכנע את האמריקאים בתוכניתה. מה גם שביידן, הנשיא המכהן, כמעט ולא הופיע בקמפיין לצידה והשאיר אותה בצל - דבר שהפחית מתמיכתה בקרב הציבור הרחב. האריס לא השכילה לבנות את עצמה כאלטרנטיבה בארבע השנים האחרונות, והתבלבלה שוב ושוב בראיונות. האמריקאים שסובלים מאינפלציה גבוהה ומניהול בעייתי של נושאי ההגירה, איבדו אמון והעדיפו לבחור בטראמפ גם על רקע הניסיון להדיחו בעבר.

בניגוד לביידן שכמעט לא נראה בקמפיין, והאריס שלא התראיינה באותה אינטנסיביות כמו טראמפ, הנשיא לשעבר והעתידי התיישב לראיונות ארוכים עם משפיענים ומנחי פודקאסטים כמו ג'ו רוגן, ופשוט נתן תחושה שהוא ייאבק למען אזרחי ארה"ב.

מדיניות חדשה למעמד הביניים והבטחות כלכליות ממוקדות

בנוסף, טראמפ הציב סדר יום כלכלי נחרץ: הוא התחייב לא להטיל מיסים על טיפים שמקבלים משלוחנים בנבאדה, על שעות נוספות, ועל ביטוח לאומי לקשישים. הוא טען שזרם המהגרים בגבול מאיים על הפרנסה והביטחון של האמריקאים, ובכך זכה לתמיכה ממעמד הביניים ומקהלים רחבים נוספים.

במקביל, הוא הבטיח לליברטריאנים מקום בקבינט, ולחובבי ביטקווין הוא התחייב שהממשל יהיה פרו-קריפטו. הוא נפגש עם עובדים מתעשיית הרכבים במישיגן. ערך עצרת בחירות בברונקס מעוז של מצביעים שחורים ולטיניים. ביקר בחלקים דמוקרטים של המדינה, ושיכנע רבים לתמוך בו.

אסטרטגיה מתוחכמת

טראמפ פעל חכם, ושמר את עצמו מעל לקלחת הפוליטית כאשר סירב להשתתף בעימותים מול יריביו, ונתן להם להילחם זה בזה בזמן שהוא נותר כאלטרנטיבה הבטוחה. קמפיין הבחירות שלו נוהל בצורה קפדנית והוכיח הצלחה אדירה כבר באיווה, שם הכשיר הצוות של טראמפ 2,000 מתנדבים שכל אחד מהם היה אחראי להביא 10 מצביעים נוספים לתמוך בו.

התוצאות ניכרו היטב בשטח כאשר רשת CNN מדווחת כי ב-15 בינואר 2022, טראמפ היה עם תמיכה של 51% באיווה, והפסיד בפריימריז רק בורמונט ובוושינגטון הבירה.

קמפיין דיגיטלי צעיר ומנצח

אלכס ברוזביץ', צעיר בן 27, ניהל את האסטרטגיה הדיגיטלית של טראמפ, שהבין את הכוח שבמדיה הדיגיטלית ופנה למיליוני צעירים דרך ראיונות עם משפיענים ומנחי פודקאסטים ידועים, כמו ג'ו רוגן. הוא נשען על עצותיו של בנו בארון, בן ה-18 בלבד, שהתמקד בחיבור עם קהלים צעירים באמצעות טכנולוגיה ותוכן דיגיטלי. 

בין המהלכים הסמליים והייחודיים, פתח טראמפ חשבון טיק טוק, העלה סרטונים שבהם הוא אוכל במקדונלד'ס ואף נוהג במשאית זבל – מחווה שנועדה להקניט את ביידן, שכינה בעבר את תומכי טראמפ "זבל".

תמיכה מסיבית של אילון מאסק וקמפיין השטח

המיליארדר אילון מאסק הוציא מעל ל-140 מיליון דולר כדי לתמוך בטראמפ, כאשר חלק ניכר מהכספים, יותר מ-80 מיליון דולר, הופנו למבצעי שטח מסיביים. לצורך הכשרת צוותים במשרה מלאה אשר כונו "רודפי הקלפיות" ותפקידם היה לבנות קשרים קרובים עם 400 עד 600 מצביעים פוטנציאליים, להסיע אותם לקלפיות, לעזור להם בקלפי ולעודד הצבעה מוקדמת, זאת כדי להבטיח את תמיכתם בבחירות. 

הקרב הוכרע - חזרה לבית הלבן

שבוע לפני הבחירות, כבר היה ניכר שהמאמץ הגדול השתלם. טראמפ הצליח לגייס מצביעים שלא תכננו להצביע לו. אדם שמכיר את פעילות המפלגה הרפובליקנית התראיין ל-CNN וציין לדוגמא מקומות כמו אריזונה ואיווה, שם טראמפ השיג תמיכה רחבה גם במעוזים דמוקרטיים לשעבר. 

כשהגיעה שעת ההכרעה, טראמפ הצליח להוביל את מצביעיו לקלפיות, כולל מצביעים שנחשבו לאדישים פוליטית. תוצאות ההצבעה הסופיות הראו שטראמפ החזיר את האמון בעצמו וביכולתו להנהיג את המדינה, והפך לראשון מאז 2004 שמביא את הרפובליקנים לניצחון בהצבעה הכללית.

הנשיא לשעבר השיג אפילו יותר ממה שציפה, כאשר מלבד ההישגים בקרב מצביעים צעירים שעלו על התחזיות הוורודות ביותר, לטראמפ הצביעו בסופו של יום 5 מילין איש יותר מלהאריס ובכך הפך לרפובליקני הראשון מאז 2004 שזוכה בהצבעה הכללית בארה"ב.

דונלד טראמפ ארצות הברית קמלה האריס פלסטינים

 צבע אדום

art