אתר עתיקות בן למעלה מ-800 שנה ספג פגיעה ישירה
פגיעה ישירה באתר המורשת מצד עתרת בשמורת פארק הירדן, מטיל שנורה מלבנון. האתר, בן למעלה מ-800 שנה, שוקם בהשקעה של 1.6 מיליון ש"ח אך ספג בשבוע שעבר נזק נרחב
פגיעה משמעותית באתר המורשת הארכיאולוגי מצד עתרת, אשר נפגע בשבוע שעבר מפגיעה ישירה של טיל שהגיע מאזור לבנון. פגיעה זו מתווספת למספר פגיעות נוספות באתרי מורשת ארכיאולוגיים שתועדו מתחילת המלחמה.
אתר המורשת הארכיאולוגי הקדום שנמצא בשמורת טבע פארק הירדן, שוקם בשנת 2018 על ידי צוותי רשות הטבע והגנים בהשקעה של 1.6 מיליון ש"ח.
"זוהי פגיעה מכאיבה במיוחד," אומרת אורית בורטניק, מנהלת אגף ארכיאולוגיה ומורשת ברשות הטבע והגנים. "מצד עתרת הוא אתר מורשת בן למעלה מ-800 שנה, שנפגע מטיל שנורה מלבנון. אנו שנה לתוך המלחמה, ועדיין אין לנו גישה לאזורים רבים בקו העימות, והחשש הוא שנגלה פגיעות נוספות באתרי מורשת כשתתאפשר הכניסה לשטח. אנחנו נערכים בהמשך לביצוע סקר חירום מקיף לאיתור ותיעוד הנזקים שיאפשר לנו לגבש תכנית שיקום ושימור הולמת לערכי המורשת שנפגעו."
מצד עתרת, ממוקם בנקודה גיאולוגית ייחודית על השבר הסורי-אפריקאי. בשל מיקומו הייחודי ניתן לראות על קירות המצד עדות לפעילות טקטונית של רעידות אדמה שפקדו את האזור, דרך שבר אנכי החוצה את מרכז החומות הצפונית והדרומית של המצד. נקודה זו מהווה עד היום ערך רב ומשמעותי, לחקר תזוזת הלוחות הטקטוניים באזור זה. המצד נמצא בשמורת טבע פארק הירדן, שהוכרזה רשמית רק לפני כשנתיים וזכה לשיקום מקיף בשנים האחרונות בהיקף של כ-1.6 מיליון ש"ח. השיקום בוצע בהובלת יהונתן אורלין, מנהל צוותי השימור במחוז צפון ברשות הטבע והגנים ונעשה על ידי חברת השיקום 'ארכו – שימור ושחזור בע"מ'.
נעם רווח, פקח אזור הר מירון ברשות הטבע והגנים, מסביר: "בין השנים 2017 – 2018, רשות הטבע והגנים, יחד עם שותפיה ממועצה אזורית גליל עליון ואשכול גליל מזרחי, ביצעו במצד עבודות שימור רבות במימון הקרן לשטחים פתוחים. במסגרת הסדרת כניסת קהל המבקרים לאתר בוצעו עבודות שימור להסרת סכנה במוקדים שונים לאורך מסלול המבקרים.
הנזק שנגרם מהפגיעה הוא נרחב, ניתן לראות שפינה שלמה מהמצד נפגעה, ויש נפולת רבה מסביב. מצאנו בין אבני המצד גם את שברי הטיל."
המבנה ההיסטורי, שהוקם בתקופת שלטונו של המלך בלדווין הרביעי בשלהי המאה ה-12, נבנה לבקשת האבירים הטמפלרים כדי להגן על גשר אסטרטגי מעל נהר הירדן בדרך המרכזית בין טבריה לדמשק. גורלו של המבצר נחרץ תוך פחות משנה מהקמתו: באביב 1179 צלאח א-דין ניסה לכבוש אותו ללא הצלחה, אך בקיץ אותה שנה חזר וכבש את המבצר באמצעות חפירת מנהרות שגרמו להתמוטטות אחד ממגדליו.