האם גוגל עומדת בפני פירוק? משרד המשפטים האמריקאי שוקל צעדים דרמטיים
משרד המשפטים האמריקאי שוקל לדרוש מהחברה למכור את דפדפן האינטרנט הפופולרי שלה, כרום, צעד שעשוי לערער את שליטתה בשוק הפרסום המקוון ובתחום החיפושים ברשת
האם גוגל, ענקית הטכנולוגיה העולמית, עומדת בפני שינוי מבני דרמטי? משרד המשפטים האמריקאי שוקל לדרוש מהחברה למכור את דפדפן האינטרנט הפופולרי שלה, כרום, צעד שעשוי לערער את שליטתה בשוק הפרסום המקוון ובתחום החיפושים ברשת.
בפסק דין שניתן באוגוסט האחרון, שופט פדרלי קבע כי גוגל מחזיקה במונופול בלתי חוקי על חיפושי האינטרנט, כאשר יותר מ-90% מהם מתבצעים באמצעות מנוע החיפוש שלה. כעת, על פי דיווחי בלומברג, משרד המשפטים מתכנן צעדים נוספים, בהם גם הגבלות הנוגעות לבינה מלאכותית ולמערכת ההפעלה אנדרואיד.
ע"פ הדיווח בחדשות 12, גוגל כרום, דפדפן האינטרנט המוביל בעולם, מחזיק כיום בנתח שוק של כ-65%, לעומת ספארי של אפל שמחזיק ב-21% בלבד, על פי נתוני SimilarWeb מאוקטובר 2024. כרום משמש את גוגל לאיסוף נתוני משתמשים ולהצגת פרסומות ממוקדות, ולכן הוא מהווה כלי קריטי במודל העסקי שלה.
בעוד שמכירת אנדרואיד הוסרה מהדיונים, ייתכן שמשרד המשפטים ימליץ על ניתוק בין מערכת ההפעלה אנדרואיד לשירותים אחרים של גוגל, כמו מנוע החיפוש Google Search וחנות האפליקציות Google Play. במקביל, החברה עשויה להידרש לאפשר לבעלי אתרים לשלוט טוב יותר בשימוש שתעשה גוגל בתכניהם לצורך פיתוח מוצרי בינה מלאכותית.
טיוטת ההמלצות של משרד המשפטים צפויה להתפרסם בקרוב, אך עמדת הממשל החדש בראשות הנשיא הנבחר דונלד טראמפ עשויה לשנות את התמונה. טראמפ, שביקר את גוגל בעבר על "התערבות בבחירות" ו"הצגת כתבות שליליות" עליו, הביע לאחרונה עמדה מרוככת יותר כלפי החברה, ואף הצהיר כי הוא מתנגד לפירוקה.
ייתכן שהשינויים במשרד המשפטים יניחו את הבסיס להסדרים בין גוגל לבין הממשל החדש, אך ברור כי החברה עומדת בפני אחת התקופות המאתגרות ביותר בתולדותיה.