שמעתם ש"יורט בהצלחה כטב"ם מכיוון מזרח" - זה מה שקרה קודם

בין אם מדובר בטיל בליסטי מכיוון מזרח או כטב"ם מהיר שמסוגל לשנות את מסלולו - הלחימה בזירת ים סוף דורשת מאמץ שונה משאר הגבולות, אך מורכב לא פחות. אז איך מגיעים מזיהוי מטרה, דרך הפללה ועד ליירוט? כך מתנהל שיתוף הפעולה בין שמיים וארץ

שמעתם ש"יורט בהצלחה כטב"ם מכיוון מזרח" - זה מה שקרה קודם
חדר בקרה צילום: אתר צה"ל

בגזרת ים סוף פועלת זירה השונה בתכליתה מהאחרות. שם, אין תמרון קרקעי או פעילות התקפית נגד מעוזי טרור, אלא סיכולי ניסיונות חדירה אוויריים ואיומים מכיוון מזרח. ברגע האמת, כל המערכות באזור, מהמים ועד השמיים, נדרכות למען מטרה אחת - הגנה על התושבים.

"האירועים באזור הם מתפרצים", מסביר רס"ן גיא, מפקד ספינת הטילים (סטי"ל) אח"י חץ בראיון לגיא שטיין באתר צה"ל, "בעזרת שיתוף פעולה התקפי בין זרועות האוויר והים אנחנו פועלים על מנת ליצור חומת הגנה - וכך לזהות, להפליל וליירט איומים". 

שלושת השלבים האלה מרכיבים את הקונצרט השלם שמוביל להפלת יעד מוצלחת - תחת ניצוח מדויק של היב"א (יחידת בקרה אווירית). "אצלנו חונה התיאום הטקטי בין כולם", מפרט רס"ן ד', מפקד זירת ים סוף ביחידה, "כדי לתכנן ולסנכרן את הפעילות של כלל מערכות ההגנה וההתקפה".

לכוחות בזירה יש יכולות הגנה קרקעיות, אוויריות וימיות, כשכולן כפופות לשליטת התאים ביחידת הבקרה - כל תא אחראי על מעקב ומתן הוראות לכלים ספציפיים, אך שיתוף הפעולה הוא דו-כיווני. "כדי שנוכל להיות מדויקים, יש צורך בתיאום בין היב"א לספינה שלנו", מעיד רס"ן גיא, "לכן יש בינינו תקשורת תמידית מסביב לשעון". 

אתר צה"ל
ספינת טילים | אתר צה"ל

ברגע שמזהים מטרה, העיניים נשואות למעלה, וכולם מוכנים וערוכים לבצע יירוט - מכאן מגיע שלב התאמת המערכת ליעד. האיומים בזירה הם בעיקרם טילים בליסטיים וכטב"מים, אשר מתנהגים שונה לחלוטין אלה מאלה: "טילים מגיעים במגוון מהירויות, וכטב"מים יכולים לשנות מסלול באוויר. לכן, הכלי יותאם אליהם. למשל, מסק"ר למטרה איטית, ומטוס קרב לאחת מהירה". 

אם האיום רלוונטי לתגובה ימית, העמדה ביב"א שאחראית על כלי השיט עולה בקשר מול הספינה, ובודקת בעזרת קצין הבקרה אווירית ומומחה מערכות נשק בספינה שהסטי"ל אכן מתאים טכנית וטקטית להפיל את היעד המדובר. 

במקרה כזה, ליירוט מהים, כפי שמציין רס"ן גיא, שני יתרונות משמעותיים: "יש לנו אמצעים אופטיים שבעזרתם ניתן לעקוב ולתעד את המטרה והפגיעה בה, וכך להוכיח את ההפללה שלה, מה שאין במערכות אחרות". 

יתרון נוסף וקריטי של הספינה בזי"ס, שבה המטרות מגיעות מרחוק, הוא ניידות: "אנחנו מתמקמים בהתאם לצורך, ומגדילים למעשה את מעגל ההתרעה מפני איומים שבדרך". 

בין אם זה בהגנה או התקפה, החיילים והחיילות על המשמר יודעים ש"דופק גבוה" הוא חלק בלתי נפרד מהשירות שלהם. "בקצה יש כלי טיס בלתי מאויש, עם חומר נפץ, ששלחו האויבים שלנו כדי לנסות לגרום נזק ולפגוע במדינת ישראל", מדגיש רס"ן ד', ועמיתו רס"ן גיא : "לנו, בשיתוף פעולה, יש את ההבנה וסל היכולות שמסייעים לדעת איך יש לפעול ובאיזה חימוש להשתמש - על מנת להגן על התושבים בזירה". 

צה"ל מלחמת חרבות ברזל כטב"מים ים סוף

 צבע אדום

art