מצב היהודים בתפוצות: ה'טרנד' האנטישמי בצרפת וההתחזקות הדתית בהולנד
בצרפת צומחת התופעה מתוך החברה האזרחית למרות שהפוליטיקאים ברובם מתנגדים לה, ואילו בדרום אפריקה הממשלה תומכת בארגונים הפרו פלשתינים הקיצוניים. החדשות הטובות: תופעה חדשה של ״יהודי 8 באוקטובר״ המתייחסת ליהודים בתפוצות שהתחברו מחדש לקהילה היהודית אחרי מתקפת הטרור וגל השנאה שבא בעקבותיה
מאז מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר, קהילות יהודיות ברחבי העולם מתמודדות עם גל חסר תקדים של אנטישמיות. בדיון מיוחד שנערך במסגרת כנס חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית, נציגים בכירים בקהילות היהודיות ממדינות שונות שיתפו נתונים מטרידים על ההסלמה בשנאה, לצד קריאות לפעולות נחרצות בתחום החינוכי, המשפטי והחברתי למיגור התופעה.
צרפת: אנטישמיות עולה בחברה האזרחית
יונתן ארפי, נשיא הקריף, ארגון הגג של הקהילות היהודיות בצרפת סיפר: ״צרפת, שידועה בחקיקה מחמירה נגד אנטישמיות, מוצאת עצמה מתמודדת עם תופעה חדשה: עליית שנאה מלמטה, מתוך החברה האזרחית. בסוף שנות השלושים המדינה הייתה אנטישמית והיא השפיעה על הציבור והיום מנגנוני המדינה הוחלשו והתהליך הוא הפוך, כי לעמדות הפוליטיקאים השפעה מועטה על הציבור. חייבים לפעול מול החברה האזרחית ובתוכה, כי שם צומחת השנאה. להיות אנטישמי הפך ל”טרנדי” בקרב צעירים, בעיקר ברשתות החברתיות, שבהן מופצים מסרים אנטישמיים ללא הגבלה״.
הולנד: בין תמיכה בישראל לשנאה גוברת
רוני אייזנמן, יו״ר ארגון CIDI בהולנד סיפר כי בהולנד ניכר קיטוב פוליטי שמשפיע על היחס ליהודים ולישראל: ״מצד אחד, הימין תומך נלהב בישראל אך מקדם רטוריקה קשה נגד מהגרים. מצד שני, השמאל מקדם אג’נדות פרו-מהגרים אך נסחף לדעות אנטי-ישראליות ואף אנטישמיות׳. עוד סיפר על תופעה חדשה שנקראת “יהודי ה-8 באוקטובר” – ״יהודים שעם פרוץ גל השנאה מצאו עצמם מתמודדים עם איבוד חברים וחשיפה לעוינות, אך גם התחזקו בזהותם היהודית, חזרו לפקוד בתי כנסת והשתתפו באירועים קהילתיים״.
דרום אפריקה: המדינה האנטישמית ביותר בעולם דרום אפריקה, לדברי פיליפ קרביץ, ראש הפדרציה הציונית במדינה, מתמודדת עם אנטישמיות חריפה שמקבלת עידוד ממפלגת השלטון. קרביץ הציג בדיון מסמכים ותמונות המוכיחים את תמיכתה הפעילה של הממשלה בארגונים קיצוניים ואף בארגוני טרור כמו חמאס, והצביע על מעורבות מפלגת השלטון בהפצת שיח שנאה, במקביל להגשת התביעה נגד ישראל בהאג. הוא ציין כי רווחת הדעה שתביעה זו נעשתה בתמורה למימון נדיב של איראן. “דרום אפריקה הפכה למובילה עולמית בגילויי אנטישמיות, כאשר היא מקדמת שנאה באופן אקטיבי״, אמר קרביץ.
פולין: עלייה דרמטית באירועי השנאה יעל ברנובסקי, שליחת הסוכנות היהודית בפולין, דיווחה על עלייה של 800% במספר התקריות האנטישמיות מאז אוקטובר, כולל התקפות ברשתות החברתיות ובאירועים ציבוריים. לצד העלייה בגילויי שנאה, הדגישה ברנובסקי את הידוק הקשרים בין הקהילה היהודית לבין ידידי ישראל המקומיים, שממשיכים לפעול לחיזוק שיתוף הפעולה.
הנציגים ציינו את גרמניה כדוגמה למדינה שנקטה בצעדים חקיקתיים מחמירים, כולל איסור על סיסמאות אנטישמיות כגון “מהים עד הנהר, פלסטין תשוחרר״.
הדיון הסתיים בקריאה לממשלות ולחברה האזרחית לפעול יחד כדי להבטיח את ביטחונם ורווחתם של יהודים בכל מקום שבו הם בוחרים לחיות. יו״ר ההסתדרות הציונית יעקב חגואל: ״המלחמה היא לא רק נגד ישראל אלא כנגד כל היהודים בתפוצות. אני כציוני בעד עליה אבל זה לא סותר שנדרוש מממשלות לאפשר ליהודים לחיות ברווחה ובביטחון בכל מקום בעולם לפי בחירתם. חייבים לתבוע מהממשלות באירופה הגנה וביטחון, חינוך ללימודי שואה וכנגד שנאה ואנטישמיות״.