מאות תושבים נעקצו, חלקם אושפזו: "זה מגרד בטירוף ומשאיר צלקות"
מאות תושבים באופקים נעקצו מזבובי חול וסובלים ממחלת עור מטרידה שנגרמת מיתושים מסוימים שפוקדים את היישוב בהמוניהם. אחת התושבות אושפזה לאחר שנעקצה 68 פעמים
תופעה מטרידה ו… מגרדת: מאות תושבים באופקים סובלים ממחלת עור, לאחר שנעקצו מזבובי חול. כך דווח בחדשות 12. מדובר במחלת עור המכונה "שושנת יריחו" ונגרמת על ידי טפיל שנפוץ בקרב שפני סלעים ומועבר בעקיצה של יתוש המכונה "זבוב חול" בשל דמיונו לזבוב.
נטלי מאופקים בילתה בחצר ביתה בשעות הערב ולמחרת מצאה את עצמה מאושפזת עם 68 עקיצות של זבוב החול. רופא העור שקיבל את נטלי הפנה אותה מיד לקבלת טיפול תרופתי בבית החולים סורוקה, שם היא מאושפזת עם פצעים כואבים כתוצאה מהעקיצות. "זה מגרד בטירוף, יש לי כאבים, סחרחורות וצלקות שהולכות להישאר איתי כל החיים", סיפרה נטלי בכאב.
אחרי שבני משפחתה נעקצו החליטה לפתוח קבוצת וואטסאפ, שאליה הצטרפו תוך ימים ספורים 500 תושבים נוספים מהאזור - שהתלוננו שגם הם או בני משפחתם נעקצו על ידי זבוב החול.
התושבים שלחו בקבוצה תמונות קשות לצפיה של תינוקות עם פצעים גדולים על הפנים והגוף. אחד המקרים למשל הוא של ילד בן שנה וחצי שאצלו החלו להופיע פצעים שהתפשטו לכל הגוף. גם הוא מאושפז בסורוקה.
לפי הכתבה בחדשות 12, עיריית אופקים מתמודדת כבר כמה שנים עם מכת זבובי החול שמגיעים לעיר ולסביבתה ובעקיצתם מעבירים את מחלת הלישמניה. כיום אין ממש הדברה יעילה וחוקית נגד הזבוב ולכן העירייה מוצאת את עצמה חסרת אונים אל מול זעקת התושבים וממליצה להם על התמגנות אישית.
התופעה טורדת את מנוחתם של תושבי אופקים, שאומרים שלא ניתן להמשיך לחיות בעיר במצב הזה. "אנחנו מלבישים את הילדים שלנו בבגדים ארוכים אז היתוש עוקץ אותם בפנים", ציינה תושבת נוספת. "כבר שמעתי על הורים שהלבישו את הילדים שלהם בבגדים ארוכים גם בקיץ והשאירו אותם רק עם סנדלים כדי שאם הם יעקצו זה יהיה ברגליים ולא יהיו להם פצעים על כל הגוף".
על פי נתוני משרד הבריאות, בשנת 2024 דווח בישראל רק על 160 מקרים של הידבקות בלישמניה, אך התושבים טוענים כי רק באופקים יש מאות תושבים שנדבקו במחלה ושהנתונים לא נכונים.
מעיריית אופקים נמסר בתגובה: "העירייה פועלת כבר שנים רבות לניטור זבוב החול בשיתוף פעולה הדוק ומלא עם המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות על מנת למצוא פתרון לתופעה. במסגרת שיתופי הפעולה ערכה הרשות מחקרים משותפים יחד עם המשרדים הממונים בנושא שלצערנו העלו חרס.
עוד נמסר: "הרשות עומדת בקשר ישיר מול כלל הגורמים האמונים על הנושא ומבהירה להם את המצוקה והפגיעה החמורה בתושבות ותושבי אופקים. לצערנו, לטענת המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות, עד היום לא נמצא פתרון להסרת המטרד למעט התגוננות של התושבים. אנו מביעים אכזבה גדולה לנוכח תשובה זו, שהרי בשנת 2024 עדיין לא נמצא פתרון לתופעה שפוגעת באזרחים רבים.
"עיריית אופקים והעומד בראשה מבינים לליבם ושומעים את צעקתם של תושביה ופועלים בימים אלה להגשת עתירה משותפת עם תושבי העיר נגד המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות בדרישה לתגבור והשקעת משאבים לביצוע מחקרים ומציאת פתרון שימנע את התופעה הנוראית".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "לשכת הבריאות המחוזית לא מכירה בעלייה בכמות המאושפזים, והנושא נבדק מול הרשות המקומית. משרד הבריאות ממליץ על מנת לצמצם את החשיפה ליתושים להשתמש בתכשירי דוחי יתושים, כמו כן, להצטייד בבגדים ארוכים ובאביזרים המונעים את חדירת היתוש לבתים. בנוסף, ניתן לטפל בעקיצה על ידי משחות, כדורים או זריקות שיכולות לקצר את משך הופעת הצלקת, וזאת לאחר התייעצות עם הרופא המטפל. יש לציין כי ההדברה נעשית על ידי הרשות המקומית והפיקוח בידי המשרד להגנת הסביבה".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "על בסיס נתוני משרד הבריאות אשר הועברו למשרד להגנת הסביבה ישנם 14 מקרי לישמניה באופקים מתחילת שנת 2024 ועד היום. תקופת הדגירה נמשכת שבועיים עד מספר חודשים ולכן המקרים המדווחים כעת הם תולדה של עקיצות קודמות. כיום לאור שינוי מזג האוויר מספר זבובי החול פחת משמעותית. ישנם חומרי הדברה מותרים לריסוס זבובי חול, אך יישום יעיל שלהם מצריך הדברה רחבת היקף כל מספר ימים, ולכך חסרונות רבים לאור הסיכון של חומרי הדברה אלו לאדם ולסביבה".