פרשת חיי שרה תשפ"ה, קופאז', יקב ברבדו

מדור שבועי מרתק באדיבות מומחה היינות שרגא גבהרד | והשבוע: קופאז', יקב ברבדו

פרשת חיי שרה תשפ"ה, קופאז', יקב ברבדו
אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

פרשת חיי שרה תשפ"ה, קופאז', יקב ברבדו

הנה הפתיחה של פרשת השבוע: 'וַיִּהְיוּ חַיֵּי שָׂרָה; מֵאָה שָׁנָה, וְעֶשְׂרִים שָׁנָה, וְשֶׁבַע שָׁנִים, שְׁנֵי חַיֵּי שָׂרָה'. כל המפרשים עומדים על כפילות המילה ' שָׁנִים', הנה דברי רש"י: לכך נכתב 'שנה' בכל כלל וכלל, לומר לך, שכל אחד נדרש לעצמו, בת מאה כבת עשרים לחטא, מה בת עשרים לא חטאה, שהרי אינה בת עונשין, אף בת מאה בלא חטא, ובת עשרים כבת שבע ליופי (רש"י). פרשנים אחרים מציעים כיוונים נוספים, הצד השווה בכל ההסברים, הפירושים והחידושים, שהיא לקחה את כל השנים שלה כרצף של דבקות במטרה ובהשם. לא היו לה קפיצות, היא לא הייתה פעם כזו ופעם כזו. כבר בגיל שבע היא התחילה להיות רצינית ולהבין שהחיים מציבים מטרות, כשהייתה בת עשרים, היא הייתה יותר חכמה, והמשיכה להשתמש במסקנות הקודמות שלה ושיכללה אותן. כשהגיע לזיקנה מופלגת, הייתה לה מערכת חיים מלוטשת של עבודת חיים רצופה.

אני בטוח שחכמי המחשבה, החסידות והמוסר, יודעים להסביר את החשיבות והיעילות של עבודת ה' רצופה, ולהמחיש באופן שיעודד את שומעי לקחם להתחיל בזו עבודת ה' מופלאה.

ברשות הקוראים אני רוצה להעביר את המסקנה הזו אל היין, מפני שהחכמה משולה ליין. גם ביין זמן התסיסה והשהיה בחבית קרירה, מוסיף טעמים, אך לא קופץ מטעם לטעם. למעשה רוב הטעמים נמצאים במקור, כמעט שום דבר לא נולד בתוך החבית, במרתף חשוך, קריר ולח. אפילו בזמן התסיסה, שהריח עדיין דוחה, ונלווה לתירוש טעמים מרירים, ניתן לחוש באופן ברור את הפירותיות של התוצרת, אך היא כל כך דומיננטית, שבהמשך היא משתלטת על שאר הטעמים, ואכן ביין צעיר, הפירותיות בולטת, ההצעות של יינות צעירים יש הרבה, כי רבים אוהבים דווקא את הטעם הַשְּׁתַלְטָן הזה.

ככל שהיין נינוח ומתבגר בחבית שקטה, הטעמים האגרסיביים שוקעים ומתרככים, אך לא נעלמים, אלא מאפשרים לטעמים וריחות עדינים יותר להציג נוכחות, אבל שום דבר מכל הטעמים הישנים לא פג ולא נעלם (אלא כאשר היין מתקלקל), כך שאצל היין אמנם אין את השנים של שרה, לא מאה שנים, לא עשרים שנה ולא שבע שנים, התסיסה נמדדת בשבועות, השהיה בחבית נמדדת בחודשים, והתיישנות בתוך בקבוק, יכולה להיות בין שנתיים לעשר שנים, תלוי בסוג היין ובאיכותו. על כל פנים כשאנו מקרבים כוס יין לפה ולאף, אנו חשים גם את שבועות התסיסה, גם את חודשי החבית וגם את שנות ההתיישנות, ומשכילים להודות לה' על התוצרת המשובחת שהזמן 'בישל' עבורנו. ברוח המאמר הנה המלצה, שניתן לחוש בהם את השלבים הללו: ליקב 'ברבדו' שנמצא בכרמי יוסף יש יין שנקרא קופאז' (הגדרת המילה בצרפתית היא: פעולת חיתוך, ערבוב נוזלים שונים כשהכוונה ל'מיזוג יינות').

המיזוג הוא של שלושת הזנים כדלהלן: 44% קברנה פרנק, 23% קברנה סוביניון ו33% שיראז. הענבים גדלים בכרמים שסמוכים ליקב. כל זן התבגר והשתבח בחביות אלון בנפרד רובן מעץ צרפתי במשך 12 חודשים עד למיזוג המושלם בין הזנים.

היין עשיר ומלא נוכחות, מורכב מאד ועם זאת רך נגיש ונעים לשתייה.

אלכוהול: 14% המחיר לבציר עדכני כ110₪. כשרות רבנות מקומית, בד"צ איגוד הרבנים.

לחיים ושבת שלום

שרגא גבהרד – יועץ בתחום הכשרותי והמקצועי ביין, סדנאות יין וסיורי יקבים: 052-6176201.

http://kosher-wine.co.il

שרגא גבהרד
קופאז', יקב ברבדו | שרגא גבהרד

לעמוד היקב

הרצאה ייחודית, מעניינת וטעימה."כשרות היין" "חשיבות היין". "יין בתורה". "תהליך עשיית היין". "איך מתאימים וטועמים יין". "נזקים בכרמים ויקבים" ועוד מגוון נושאים רבים ומעניינים, מלווה בטעימת יינות. מתאים לכל ציבור, לפרטים נוספים לחצו כאן

 צבע אדום

art