יהודים בתפוצות שנרצחו על רקע אנטישמי יונצחו בישראל
עשרות קורבנות של מעשי רצח אנטישמיים בחו"ל אירעו מאז קום המדינה, ועדה מיוחדת בוחנת את פרטיהם של אירועי אלימות אנטישמיים בתפוצות, ומגבשת את רשימת הקורבנות הזכאים להנצחה
לראשונה מאז קום המדינה: ועדה מיוחדת המשותפת לממשלת ישראל ולמוסדות הלאומיים פועלת ליישום החלטת ממשלה מס' 492 מיום 7 במאי 2023, שעניינה הנצחה ממלכתית של יהודים בתפוצות שקיפחו את חייהם בהתקפות על רקע אנטישמי.
הוועדה, בראשות יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב חגואל, ומנכ"ל משרד התפוצות, אבי כהן סקאלי, ובניהולו של מזכ"ל הסוכנות היהודית ג'וש שוורץ, ובהשתתפות נציגים ממשרדי ראש הממשלה, התפוצות והחוץ, מהמטה לביטחון לאומי, מהסוכנות היהודית, ומההסתדרות הציונית העולמית, החלה בעבודתה והעניקה הכרה לעשרות קורבנות של מעשי רצח אנטישמיים מאז קום המדינה, לאחר שהוצג בפניה מיפוי מקצועי ראשוני של נסיבות הפיגועים.
הוועדה בוחנת את פרטיהם של אירועי אלימות אנטישמיים בתפוצות, ומגבשת את רשימת הקורבנות הזכאים להנצחה על פי הקריטריונים הבאים:
•האירוע תואם להגדרה הבאה לפגיעת איבה: "פגיעה מפעולות איבה של כוחות צבאיים או צבאיים למחצה או בלתי סדירים של מדינה עוינת לעם היהודי, מפעולות איבה של ארגון או אדם עוין לעם היהודי או מפעולות איבה שבוצעו תוך סיוע לאחד מאלה, בשליחותם או מטעמם על מנת לקדם מטרותיהם ובלבד שמטרתה העיקרית של פעולת איבה כאמור הייתה פגיעה בעם היהודי או ביהודי בשל היותו יהודי".
•מטרת יעד התקיפה נבחרה בגלל יהדותה זיהויו (האמיתי או המדומיין) עם העם היהודי (מבנה פיזי, אירוע ציבורי או פרטי, או נפש חיה).
•פגיעה ביהודי כתוצאה מפגיעה מכוונת בנכס ישראלי או בגורם ישראלי.
•הפגיעה הייתה מתוך תפיסה אנטישמית או אנטי-ציונית מוצהרת.
•האירוע הוגדר כאנטישמי ע"י הרשויות המוסמכות במדינה.
•למפגעים היסטוריה קודמת של אנטישמיות.
בעלי עניין והציבור הרחב נקראים לשלוח לוועדה הצעות להכרה בשמות קורבנות ספציפיים. יש לשלוח מכתב תמציתי שאורכו לא יעלה על שני עמודים ויכלול את תקציר האירוע לתיבת הדואר האלקטרוני: avivaz@jafi.org. יש לציין במכתב את שם המגיש ואת מי הוא מייצג, ולצרף מסמכים רלוונטיים.