המסר של איראן לחיזבאללה שהוביל להסכם הפסקת האש
התבוסה של חיזבאללה השפיעה על איראן, שמשפיעה רבות על חיזבאללה. כלי תקשורת באיראן דיווחו גם על תרעומת בקרב יותר ממיליון לבנונים שיעים עקורים, שראו באיראן כמדינה שתגן עליהם. חמינאי הורה למנהיגי חיזבאללה: "הגיע הזמן לקבל את הפסקת האש ולסיים את המלחמה"
באמצע החודש איראן שלחה בכיר לביירות כדי לדחוף את חיזבאללה להסכים להפסקת אש עם ישראל. בערך באותו הזמן נפגש שגריר איראן באו"ם עם אילון מאסק, וביום שישי איראן תקיים שיחות בז'נבה עם מדינות אירופה במגוון נושאים, כולל תוכנית הגרעין שלה.
כל הדיפלומטיה האחרונה הזו מסמנת שינוי חד בטון מסוף אוקטובר, כאשר איראן התכוננה לפתוח במתקפה על ישראל, כאשר סגן מפקד משמרות המהפכה הזהיר: "מעולם לא השארנו תוקפנות ללא מענה במשך 40 שנה".
המעבר של איראן מדיבור קשוח לנימה פייסנית יותר תוך מספר שבועות בלבד, בגלל התפתחויות באיראן ובחו"ל. חמישה בכירים איראנים, אחד מהם חבר במשמרות המהפכה, ושני בכירים לשעבר אמרו ל'ניו יורק טיימס' כי ההחלטה לשינוי כיוון נבעה מהניצחון של טראמפ בבחירות, לאיראן יש חששות לגבי טראמפ שצפוי להמשיך במדיניות של לחץ מרבי על איראן.
כמה בכירים איראנים אמרו בפומבי שאיראן פתוחה למשא ומתן עם ממשל טראמפ לפתרון סוגיות גרעיניות ואזוריות. זה כשלעצמו שינוי מהעמדה של איראן במהלך ממשל טראמפ הראשון, לפיה היא לא תנהל משא ומתן עם וושינגטון וכי המדיניות האזורית ופיתוח הנשק שלה היו עניינה שלה בלבד.
במשך יותר מ-13 חודשים לאחר ה-7 באוקטובר 2023, איראן והמיליציות בלבנון, סוריה, תימן ועיראק התעקשו שלא יפסיקו את ההתקפות על ישראל כל עוד ישראל נמצאת במלחמה בעזה.
אבל התבוסה של חיזבאללה השפיעה על איראן, שמשפיעה רבות על חיזבאללה. כלי תקשורת באיראן דיווחו גם על תרעומת בקרב יותר ממיליון לבנונים שיעים עקורים, שראו באיראן כמדינה שתגן עליהם.
הניו יורק טיימס מדווח, כי בהערכה יוצאת דופן, מהדי אפרז, המנהל השמרני של מרכז מחקר באוניברסיטת באקיר אל-אולום, מוסד איסלאמי, אמר כי איראן מזלזלת בכוחה הצבאי של ישראל וכי מלחמה עם ישראל אינה "משחק בפלייסטיישן".
"חברינו מסוריה התקשרו ואמרו שהפליטים השיעים הלבנונים שתומכים בחיזבאללה מקללים אותנו למעלה ולמטה, קודם איראן, ואחר כך את אחרים", אמר במהלך דיון בפאנל באוניברסיטה. "אנחנו מתייחסים למלחמה כאל בדיחה".
מנהיג איראן חמינאי, שהפגין מידה של פרגמטיות כשנראה שהמשטר האיראני בסיכון, שלח באמצע נובמבר יועץ בכיר, עלי לאריג'אני לביירות. לאריג'אני העביר מסר מחמינאי למנהיגי חיזבאללה: "הגיע הזמן לקבל את הפסקת האש ולסיים את המלחמה, ואיראן תעזור לחיזבאללה לבנות מחדש ולהתחמש מחדש".
פחות מ-48 שעות לאחר מכן הודיעה לבנון על פריצת דרך במשא ומתן: כי חיזבאללה הסכים להרחיק את כוחותיו מגבול ישראל, דרישה ישראלית שדחה בעבר.
סיבה נוספת שאיראן לחצה להסכם, המצב בתוך איראן רע מאד מבחינה כלכלית. הממשלה הכריזה על הפסקות חשמל יומיות של שעתיים, מה שעורר כעס ציבורי והאשמות כי התמיכה של איראן בסכסוכים אזוריים שלה יקרים מדי עבור איראנים ממוצעים.
הנשיא האיראני שהבטיח לפעול להסרת הסנקציות ולשיפור הכלכלה, אמר בפגישה עם גורמים במגזר האנרגיה בשבוע שעבר כי הוא צריך "לספר בכנות לציבור על מצב האנרגיה". תשתית האנרגיה של איראן, לדבריו, אינה יכולה לספק את צרכי האנרגיה שלה.