סיפור לשבת: הסטודנט היתום שהפך לנשיא ארה"ב
הרב יצחק פנגר בסיפור לשבת, על סטודנט יתום, הרברט הובר, שמצא את עצמו במצב קשה, אך בחר לפעול מתוך יצירתיות וחמלה, ולא התייאש גם כשנתקל בקשיים. איך זה קשור לפרשת השבוע ומה אנו למדים מכך לחיים?
סטודנט באוניברסיטת סטנפורד בשם הרברט הובר התקשה לשלם את שכר הלימוד.
הוא היה יתום מאב ואם מאז גיל 9. הוא חשב על פתרון יצירתי – לארגן ערב מוזיקלי שההכנסות שלו יסייעו לו לשלם את שכר הלימוד
הוא פנה לפסנתרן הנודע איגנצי יאן פָּדֵרֶבְסקי, וסיכם איתו על תשלום בסך 2,000 דולר.
לצערו, ממכירת הכרטיסים הוא הצליח להרוויח רק 1,600 דולר. מאוכזב, הוא פנה לפָּדֵרֶבְסקי, מסר לו את 1,600 הדולרים יחד עם שיק על סך 400 דולר, ואמר לו שהשיק יכוסה בהקדם האפשרי. פָּדֵרֶבְסקי, שהבין את הסיטואציה, סירב לקבל את התשלום, וויתר על הכסף כולו.
השנים חלפו...
במהלך מלחמת העולם הראשונה, פָּדֵרֶבְסקי היה פעיל ב"וועד הלאומי הפולני", וניסה למצוא עזרה עבור כמיליון וחצי אנשים רעבים בפולין. הוא פנה לארצות הברית, ל־US Food and Relief Administration, ארגון שפעל במימון ובתיאום עם ממשלת ארצות הברית לסיוע הומניטרי ותזונתי. מי שניהל את הארגון הזה היה לא אחר מאשר הרברט הובר.
לאחר המלחמה נסע פָּדֵרֶבְסקי לארצות הברית, על מנת להודות על הסיוע.
כשהגיע אל מנהל הארגון, אמר לו הובר (שבהמשך הפך לנשיא ארצות הברית): "אתה לא צריך להודות לי. אולי אינך זוכר, אבל לפני שנים עזרת לסטודנט מסטנפורד לשלם את שכר הלימוד שלו. אותו סטודנט הייתי אני".
העולם עגול; מה שאתה עושה, חוזר אליך בשלב כזה או אחר – בתנאי שלא תישבר בדרך
בפרשת השבוע מסופר שיצחק אבינו חפר בארות מים, אך הפלשתים סתמו אותן.
בסופו של דבר כתוב: "וַיַּחְפֹּר בְּאֵר אַחֶרֶת ... וַיִּקְרָא שְׁמָהּ רְחֹבוֹת וַיֹּאמֶר כִּי עַתָּה הִרְחִיב ה' לָנוּ".
אומר ה"חפץ חיים": "כאשר רוצים לפעול ולהשיג דבר מה, אין להתפעל משום מכשול, אלא להמשיך לפעול. כשנכשלים פעם אחת, יש להמשיך בלי להירתע ולהתחיל מחדש.
לפיכך מספרת התורה על יצחק, שלא מצא מים פעם אחר פעם, אך חפר באר אחר באר – עד שלבסוף השיג את משאלתו. לעולם אסור לאדם להתייאש; עליו לעשות את שלו ולבטוח בהשם, שסופו של דבר יגיע אל רחובות".
"הזמן הטוב ביותר לנטוע עץ היה לפני 20 שנה. הזמן השני הכי טוב - הוא עכשיו."
תזרעו טוב – תקבלו טוב