השרים אישרו מסלולי לימוד נפרדים בתארים מתקדמים
מהפכה באקדמיה - אישור בוועדת שרים למסלולי לימוד נפרדים בתארים מתקדמים. יוזמת החוק חה"כ לימור סון הר מלך: "עשינו צעד משמעותי למען חופש הבחירה של כל אזרח ואזרחית בישראל". מקלב: "להרחיב את החוק שגם לא יהיה אפשרות להכניס השקפות עולם למסגרת הלימוד"
הצעת החוק החדשנית של יו”ר השדולה למען האישה החרדית והדתית בכנסת, ח”כ לימור סון הר-מלך, אושרה היום (ראשון) בוועדת שרים לענייני חקיקה. ההצעה, שמאפשרת למוסדות להשכלה גבוהה לקיים מסלולי לימוד נפרדים לנשים ולגברים בתארים מתקדמים, צפויה לתרום משמעותית לשוויון התעסוקתי ולקידום אוכלוסיות מוחלשות, תוך כיבוד ערכיהם ובחירותיהם האישיות של הסטודנטים. כמו כן, החוק מחזק את עקרון חופש הבחירה, ומרחיב את האפשרויות עבור כלל הציבור להשתלב באקדמיה בהתאם לצרכיהם.
החוק מתבסס על מודלים בינלאומיים בהם קיימת אפשרות להפרדה מגדרית מטעמי דת, תרבות או בחירה אישית, כפי שנהוג במדינות כמו בריטניה, ארצות הברית ואוסטרליה. ההצעה מדגישה כי מדובר בזכות בחירה חופשית הפתוחה לכולם, ללא קשר לרקע המגזרי או הדתי, מתוך כוונה לקדם שוויון הזדמנויות וליצור מערכת השכלה גבוהה מגוונת יותר.
הציטוטים מהדיון - משרד החינוך: ״רוצים לתמוך בכפוף לתיאום״. במל"ג התנגדו לחוק ואמרו שהוא מיותר, כי הם פועלים בתחום.
השר קרעי: ״איך זה מיותר שאתם לא מאפשרים תארים מתקדמים בהפרדה?״
נציג המל"ג: ״האפשרות קיימת בחוק ויש תוכניות לתארים ראשונים בחוק תוך איזון בין שמירה לפלורליזם והתאמה לאוכלוסיות השונות״
השר זאב אלקין: ״הייתי תקופה שר האחראי עליהם וכל התקופה הזו הסבירו לי מדוע יש להם בעיה מבחינה חוקית והפרשנות של דינה זילבר הרסה תוכניות. היה צריך לעקם ליצר דברים מלאכותיים כדי לעמוד בדרישות החוק ולכן אם רוצים השכלה גבוהה בציבור החרדי זה חוק חשוב. במגזר החרדי תוכניות החומש נכשלו בגדול בגלל הדבר הזה״.
השר חיים ביטון: ״דורשים מהציבור החרדי לעשות דברים בניגוד לאמונתו זה כניעה לפלורליזם מיותר. אין שום סיבה בעולם להתחבא ואין סיבה שלא יתנו לאדם ללמוד תוך שמירה על הפרדה ואני מבקש לעמוד על זה״.
השרה עידית סילמן: ״תומכת באופן מלא בציר הזה. השלב הראשון זה לאפשר תעסוקה לציבור החרדי וכאשר אנחנו מדברים על סבסוד מעונות היום והשתלבות הדבר הראשון זה לאפשר לימודים. לא ייתכן שאומרים לנו שיש מניעה משפטית וצריך לקטוע את זה אחת ולתמיד. שכל אחד ילמד באיזה מסגרת שהוא רוצה זה תיקון עוול לאנשים שלא יכולים להתפתח״.
רועי אסף, ראש הרשות החרדית: ״רוצים לחזק את עמדת משרד החינוך יש עליה מ 13,400 ל17,380 בתואר ראשון בארבע שנים בלבד בגלל הפרדה וזה זכות בסיסית להשתכר גם בארה״ב יש מוסדות בהפרדה לפי בחירת התלמיד״.
יריב לוין: ״אנחנו אסירי תודה לבית המשפט שמאשר תואר ראשון לחרדים. מעונות עוד לא אבל תואר יש״.
השר קרעי: ״מהשטח גם גברים חרדים וגם ממסלולי לימוד לנשים נתקעים בגלל הדבר הזה. החוק היום מאפשר את זה אבל דינה זילבר פירשה את זה ואמרה אני לא רוצה שאתם תהיו משכלים מידי״.
סגן השר אורי מקלב: ״איך הם מדברים על איזון ועד היום אין בתואר שני שום מסלול בהפרדה. צריך להרחיב את החוק שגם לא יהיה אפשרות להכניס השקפות עולם לצורת הלימוד אלא כל אחד ילמד בצורה שנוחה לו. צריך להגיד את זה כי הנימוק המרכזי שלהם שלא אפשרו עד כה לימודים לתואר שני בהפרדה כי איך יכול להיות שאדם עם תואר ראשון יכול לבקש ללמוד בהפרדה כנראה הוא ׳לא משכיל מספיק׳ ולכן אני מבקש לקדם את זה״
שר החינוך קיש: ״מדובר על תואר שני בהפרדה מגדרית, זה לא מסלול ייעודי אלא אחד לנשים ואחד לגברים״.
ח”כ לימור סון הר-מלך ציינה: “היום עשינו צעד משמעותי למען חופש הבחירה של כל אזרח ואזרחית בישראל. הצעת החוק הזו לא נועדה למגזר מסוים, אלא לכל מי שמבקש ללמוד בסביבה שתואמת את ערכיו ובחירותיו האישיות. אותם גורמים שמתנגדים היום לחוק, התנגדו בעבר גם לפתיחת מסלולים בהפרדה בתואר ראשון. במבחן הזמן לא רק שהמודל עבד, אלא שהוא גם חיזק את הנשים החרדיות שיכלו לצאת לאקדמיה, לרכוש השכלה ולהשתלב בשוק התעסוקה עם שכר הולם. כך כולנו יצאנו נשכרים. אני מודה לשר החינוך יואב קיש על דחיפת החוק החשוב הזה.”
מנהלת השדולה, מלכהלי בלוי חנוכה, הוסיפה: "לכל אישה ואיש יש את הזכות ללמוד באקדמיה באופן המותאם לאורחות חייו. הצעת החוק הזו מבטיחה שלכולם תהיה אפשרות כזו. זהו צעד משמעותי ליצירת מערכת השכלה גבוהה פתוחה ומגוונת יותר."
ענת גופשטיין, מנהלת השדולה, אמרה: "נשים וגברים מכל סקטור צריכים לדעת שיש להם את האפשרות לבחור במסגרת לימודים שמתאימה להם, ללא מגבלות של מגזר או רקע. ההצעה הזו נותנת לכל אחד ואחת את החופש לבחור, מתוך הבנה שכאשר יש יותר אפשרויות, החברה כולה רק מרוויחה."