המפעל החיוני שמפרנס 120 משפחות לא ייסגר
לדרישת ועדת הכספים תעריף המכס יוארך ל-5 שנים | בעלת המפעל סולבר הודיעה כי תקופה זו תמנע את סגירתו ופיטורי 120 עובדיו
ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, קיימה היום (שלישי) דיון בנושא הצעת טיוטת צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין שנועדה להבטיח את המשך ההגנה על היצור המקומי.
הדיון בטיוטת הצו החל לפני כשבועיים, אז הביא האוצר בלחץ הוועדה ולשם מניעת סגירת מפעל סולבר ופיטורי 120 עובדיו, ארכה בת שנתיים לתעריף המכס על כוספאות סויה וחמניות, שעמד מאז שנת 2014 ועד לחודש יוני האחרון על 2.8% לכוספת חמניות ועל 7.5% כל כוספת סויה, ולאחר שפג תוקף הוראת השעה, ירד ל-2% ו-4% בהתאמה.
במהלך הדיונים הקודמים בטיוטה, הודיעה בעלת המפעל כי לא תוכל לעמוד בהורדת המכסים וכי זו תוביל באופן מידי לסגירת המפעל, שהינו המפעל האחרון המייצר מוצרים אלה בישראל, המשמשים את תעשיית המזון לבעלי חיים ובני אדם, וביקשה להעמיד את התקופה על 7 שנים, כאורך תקופת תוכנית ההשקעות אליה יוצאת החברה, היא ציינה כי ארכה של שנתיים בלבד תוביל אותה לסגירת המפעל.
כך דרשו חברי הוועדה במסגרת הדיון בשבוע שעבר את הארכת התקופה ל-7 שנים לשם הצלת המפעל, ולשם הבטחת הביטחון התזונתי של מדינת ישראל. במשרד האוצר טענו מנגד כי על המפעל היה לפעול להתייעלות לאורך השנים האחרונות, וכי מדובר בהחזרת המכס לתעריפו בהוראת הקבע.
בדיון בשבוע שעבר, הודיע נציג האוצר כי לאור דרישת הוועדה באוצר מסכימים להארכת תקופות המכסים ב-4 שנים נוספות, וחברי הוועדה דרשו להעמיד את התקופה על 5 שנים, כאשר מנהלת המפעל ציינה כי אמנם דרושות למפעל 7 שנים, אך היא מוכנה לעמוד בתקופה של 5 שנים.
בדיון היום כאמור, הביע האוצר את הסכמתו לארכה בת 5 שנים, כאשר נציגו ציין כי מצופה מהמפעל לבצע התייעלות.
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני אמר: "אני מודה לאוצר ולנוגעים בדבר. קיימנו מספר דיונים בנושא, המצב שאין מפעל אחר שמייצר את המוצרים האלה, שזה מכניס אותנו לבעיה גדולה כמדינה, וגם על הפרק עומד מפעל שמפרנס 120 עובדים. לצד זה אני לא בטוח שהטלת הפטור ממכס מוריד מחירים, ראינו את זה בעבר".
עוד צוין בדיון כי משרד הכלכלה והאוצר ינסו לבצע התאמות על מנת שמפעל סולבר ומפעלים דומים במצבו יוכלו להגיש בקשות למענקי סיוע מצד משרד הכלכלה.
עדה בר קמה, בעלי סולבר אמרה: "אנחנו מודים ליו"ר הוועדה, לאוצר, להתאחדות החקלאים והתעשיינים, אנחנו מבקשים שיפרסמו את הצו בהקדם, ולגבי ההשקעות שישבו איתנו כמה שיותר מהר, כי אנחנו רוצים להשקיע הרבה כסף וכמה שיותר מהר. כל יום שזה מתעכב נכנסת אונייה עם סחורה, ב-2025 כבר איבדנו את השוק, כ-40% מהסחורה כבר נכנסה דרך הפרצה ללא מס".