סוכריות גומי עלולות להיות מסוכנות בגלל מינון יתר
סוכריות גומי מכילות ויטמינים ומינרלים, מומחים מזהירים כי מדובר במוצר שיש להתייחס אליו בזהירות. תוספים אלו לא תמיד מועילים ואף עלולים להיות מסוכנים כאשר הם נתפסים כ"ממתק ידידותי"
תוספי התזונה זוכים בעשורים האחרונים לפופולריות עצומה, ובתוך כך גם סוכריות הגומי המכילות ויטמינים ומינרלים. עם זאת, לצד הנוחות והאריזה המפתה, מומחים מזהירים כי מדובר במוצר שיש להתייחס אליו בזהירות. ד"ר כפיר בילדמן, רוקח קליני באסותא מרכזים רפואיים, מצביע על מספר סיכונים פוטנציאליים הקשורים לצריכת ויטמינים בגומי – במיוחד כשמדובר במינוני יתר, תכולת סוכר גבוהה וצריכה לא מבוקרת.
ויטמינים בצורת סוכריות גומי מיועדים בעיקר לילדים ואנשים שמתקשים לבלוע כדורים. עם זאת, ד"ר בילדמן מציין כי תוספים אלו לא תמיד מועילים ואף עלולים להיות מסוכנים כאשר הם נתפסים כ"ממתק ידידותי". "חשוב לשים לב לגילאים המומלצים על גבי האריזה ולהקפיד על מינונים, במיוחד כשמדובר בילדים קטנים", הוא מסביר.
לדבריו, סוכריות הגומי מכילות לעיתים קרובות סוכר בכמות משמעותית, ולעיתים הוא מופיע כמרכיב הראשון ברשימת הרכיבים – סימן לכך שזהו החומר המרכזי במוצר. התוצאה? מעבר לצריכת הסוכר המוגברת, ההשפעה הבריאותית של תוספי התזונה הללו אינה בהכרח חיובית. תוספי תזונה נועדו להשלים חוסרים תזונתיים, אך ד"ר בילדמן מדגיש כי אין תמיד הצדקה לצריכה חיצונית של ויטמינים ומינרלים כאשר הגוף מקבל את צרכיו מהמזון.
"חלק מהמוצרים מכילים מינונים נמוכים יחסית של רכיבים פעילים, ולעיתים אין תועלת ממשית בצריכתם" הוא מוסיף. מעבר לכך, קיימת בעייתיות בתחום הרגולציה על תוספי תזונה. "הרגולציה על תוספי תזונה אינה מחמירה באותה מידה כמו זו שמוטלת על תרופות," אומר בילדמן. "כתוצאה מכך, גם ההתחייבות של היצרנים לכמות החומרים הפעילים אינה תמיד מדויקת".
אחת הבעיות המרכזיות בצריכת ויטמינים בגומי היא הסיכון למינון יתר. ד"ר בילדמן מציג שתי דוגמאות בולטות לויטמינים העלולים לגרום לבעיות בריאותיות בצריכת יתר:
ויטמין A
בילדים בגילאי 1–3, די בצריכת שתי סוכריות ביום על מנת לעבור את הכמות המקסימלית המומלצת, דבר שעלול להוביל לתופעות לוואי כמו נשירת שיער, רעילות לכבד וכאבי שרירים.
נשים בהריון רגישות במיוחד לוויטמין A, שמעל מינון מסוים הופך לטרטוגני (מסוכן לעובר). גם כאן, צריכה מופרזת עלולה להיות מסוכנת.
יוד
בילדים בגילאי 1–3, צריכה של חמש סוכריות בלבד עלולה להביא למינון יומי מסוכן של יוד. מינוני יתר של יוד עשויים לגרום להפרעות בתפקוד בלוטת התריס, בעיות מטבוליות ותסמינים במערכת העיכול.
עבור אנשים שמתקשים לבלוע כדורים, קיימות אלטרנטיבות אחרות כגון סירופים או טיפות, אך גם כאן יש לבדוק את תכולת הסוכר והמינונים. "בסירופים מסוימים יש כמויות גבוהות של סוכר, ולכן חשוב לבדוק את הרכב המוצר ולבחור בחוכמה" ממליץ בילדמן. ד"ר בילדמן מדגיש מספר עקרונות מנחים לצריכה בטוחה ונכונה של תוספי תזונה:
התאמה אישית: תמיד מומלץ לפנות לרופא לבירור הבעיה לפני תחילת צריכת תוספים. בדיקות דם פשוטות יכולות לחשוף חוסרים ספציפיים ולמנוע רכישות מיותרות.
שמירה על מינון תקין: הקפדה על ההמלצות המצוינות על האריזה היא קריטית, במיוחד כשמדובר בילדים.
אחסון בטוח: תוספי תזונה יש לאחסן הרחק מהישג ידם של ילדים, בדיוק כמו תרופות.
"תוספי תזונה הם לא ממתק, ויש להתייחס אליהם באחריות" מסכם ד"ר בילדמן. "בכל מקרה של ספק, תמיד עדיף להתייעץ עם רופא או רוקח".