שובו של הפולמוס: האם סערט ויז'ניץ וויז'ניץ נחשבות לקהילה אחת?

תשובתו של פוסק הדור הגר"מ שטרנבוך מציתה דיון מחודש על ברכת כהנים בחיפה | מה קיבל הגר"מ שטרנבוך כדמי שדכנות בתמורה על שידוך של אחיו לבת האדמו"ר?. הסיפור המלא מביקור הרבי מסערט ויז'ניץ אצל פוסק הדור

שובו של הפולמוס: האם סערט ויז'ניץ וויז'ניץ נחשבות לקהילה אחת?
הרבי מסערט ויז'ניץ אצל הגר"מ שטרנבוך צילום: רפאל שוורץ

השבוע, ביום שני, נערך מפגש מיוחד במעונו של פוסק הדור הגאון רבי משה שטרנבוך, כאשר האדמו"ר מסערט ויז'ניץ הגיע לביקור במעונו. במפגש זה נחשפו לא רק זיכרונות מפוארים מן העבר, אלא גם התעוררה תשומת לב מחודשת לדיון הלכתי שהתרחש לפני כארבעה עשורים בעיר חיפה.

במהלך השיחה העלו פוסק הדור והאדמו"ר זיכרונות מימי קדם, על האדמו"רים הגדולים האחים ה"מקור ברוך" מסערט ויז'ניץ והרבי ה"אמִרי חיים" מויז'ניץ זצ"ל. במיוחד, ציין הגר"מ שטרנבוך לשבח את עמידתו האיתנה של האדמו"ר ה"חכמת אליעזר" מסערט ויז'ניץ זצ"ל, שעמד כל השנים כחומה בצורה על חומרת העוון של דיבור לשון הרע.

כמו כן, הזכיר את מידת הענווה שאפיינה את אחיו של פוסק הדור, ראב"ד אנטוורפן הגר"א שטרנבוך זצ"ל. הגר"מ שטרנבוך אף שיתף באנקדוטה אישית: כשהיה שדכן בשידוך בין אחיו הגר"א לבתו של האדמו"ר ה"מקור ברוך", קיבל מהאדמו"ר כדמי שדכנות את ספר הרשב"א, שהיה באותם הזמנים יקר המציאות. מרן ציין כי עד היום הוא מחזיק באמתחתו את הספר.

בהמשך סיפר פוסק הדור על שיעור שמסר בישיבת סערט ויז'ניץ ברחוב בילו 16 בחיפה, הבית הראשון של הממלכה החסידית בעיר, בטרם נבנה השיכון. ואף שמאז שיעור זה חלפו למעלה מ-70 שנה, זכר  לפרטי פרטים את תוכנו של השיעור ואת נושאו.

גולת הכותרת של הביקור הייתה מסירת ספרו החדש של פוסק הדור 'תשובות והנהגות חלק ח', שהו"ל בשבוע האחרון. פוסק הדור הראה לאדמו"ר את תשובה ז' שכתב בספר. בתשובה זו עוסק בשאלה הלכתית שהתעוררה מחדש: האם קהילת ויז'ניץ בחיפה יכולה לחדש את מנהג נשיאת הכפיים בתפילת שחרית בעיר חיפה, בניגוד למנהג שהתקבל בעיר לפני עשרות שנים.

השורש ההיסטורי של השאלה נעוץ במאבק שניהל לפני כ-40 שנה הגאון רבי מאיר כץ חתן ה"ברכת משה" ראש ישיבת סערט ויז'ניץ. הרב כץ ניהל מערכה הלכתית נגד נשיאת כפיים בעיר חיפה בתפילת שחרית, בטענה שהעיר נוהגת כמנהגי ערי הגליל, שם אין נושאים כפיים בשחרית. במאבקו, נתמך על ידי הגאב"ד דאז, בעל ה"מנחת יצחק" זצ"ל, שפסק באותה רוח. ומאז אכן נשמר המנהג בעיר חיפה מזה כארבעה עשורים.

התעוררות המחודש בשנתיים האחרונות; לפני כשנתיים הורה האדמו"ר מויז'ניץ מבני ברק לבני קהילתו בעיר חיפה לחדש את נשיאת הכפיים בתפילת שחרית, בטענה שרוב החסידים בעיר הגיעו מבני ברק, שם נהוג מנהג זה, ולכן יש לנהוג כמנהג המקום שממנו הגיעו. בעקבות הוראה זו, שלח אברך מחיפה שאלה למרן פוסק הדור: האם אין בכך משום חשש לאיסור "לא תתגודדו", שכן מנהג הקהילה החסידית בחיפה הוא שלא לשאת כפיים בתפילת שחרית.

ואכן בסימן ז' בספרו החדש, דן פוסק הדור בשאלה זו באריכות. לסיום מציג מרן את השיקולים השונים: מצד אחד, שורשן המשותף של שתי הקהילות (סערט ויז'ניץ וויז'ניץ) הינו בשושלת אדמו"רי בית ויז'ניץ ושני הקהילות נוהגים במנהגי ויז'ניץ, מה שעשוי להגדירן כקהילה אחת. מצד שני, העובדה שלכל קהילה יש בית כנסת ומורה הוראה נפרד עשויה להגדירן כשתי קהילות נפרדות.

למסקנה בספרו, נמנע פוסק הדור מלהכריע באופן חד-משמעי, אך הוא מדגיש את מורכבות השאלה ואת הרגישות ההלכתית הכרוכה בה.

צפו בתיעוד מהביקור

הרב משה שטרנבוך הרבי מסערט ויז'ניץ

 צבע אדום

art