סקירה: הצבא של אסד קרס כמו מגדל קלפים - הסיוע לא הגיע

אסד נמלט ברקע גל ההצלחות של המורדים בסוריה וצבאו נראה יותר ויותר כלא רלוונטי. רוסיה חיזבאללה ואיראן, כל אחת מהן חבולה מזירה אחרת, לא סייעו לאסד כמו ב-2015

סקירה: הצבא של אסד קרס כמו מגדל קלפים - הסיוע לא הגיע
בשאר אל-אסד צילום: שאטרסטוק

נשיא סוריה בשאר אל-אסד היה בצרות צרורות מאז שנת 2011. המורדים שכשלו להפילו לפני יותר מעשור, כבשו בשבוע שעבר ערים מרכזיות כמו חאלב וחומס. גם דמשק נפלה לידיהם ללא מאמץ. המורדים שמגיעים מחמש מיליציות שונות שמתעבות את אסד, כל אחת מהסיבות שלה, שחררו אלפי אסירים מבתי כלא, וצבא אסד קרס.

השאלה הגדולה היא היכן הצבא הסורי על מאות אלפי חייליו. לאן הם נעלמו ולמה הם לא באמת נלחמו. והשאלה היותר גדולה: מדוע אסד לא שיקם את צבאו אחרי שניצח את המורדים ב-2015, בסיוע איראן רוסיה וחיזבאללה, למי הוא חיכה?.

הפרשנות הרווחת היא שאסד היה בטוח כי הרוסים, חיזבאללה והאיראנים יהיו תמיד לצידו, ולכן לא טרח לשקם את צבאו שלו אולי מחשש שיקום נגדו.

אך המאורעות באזור הפתיעו גם אותו: איראן נחלשה מאוד אחרי שישראל השמידה על פי פרסומים זרים את מערכות ההגנה האווירית שלה, בנוסף לכלכלתה המקרטעת וחוסר היציבות מבית. לכך ניתן להוסיף את המצב העגום של הפרוקסי המרכזי שלה - חיזבאללה שספג במהלך החודשים האחרונים מכות קשות ומשתקות מהצבא הישראלי.

בעוד צבא סוריה היה חזק ומסוכן בשנים של קום מדינת ישראל, כאשר מלחמות נגד הסורים היו מלחמות אמיתיות וקשות, הן במלחמת העצמאות (1948), מלחמת ששת הימים (1967), ומלחמת יום כיפור (1973), כיום צבא סוריה נראה כמו מיליציה מרוסקת שלא הצליחה להילחם; הצבא שלה פשוט לא היה קיים. על פי ערך ויקיפדיה, צבא סוריה כולל כ-289,000 מגויסי חובה סדירים, כוחות מילואים 450,500. במקום לבנות צבא חזק, אסד בנה על גורמים זרים שברגע האמת לא יכלו לסייע לו.

אבל קריסת צבא סוריה לא ממש מפתיעה, צבא ערבי נוסף קרס ב-2003. במלחמת המפרץ השנייה פלשו לעיראק ארצות הברית, בריטניה אוסטרליה ופולין וכוחות צבא ממדינות נוספות, במטרה להפיל את משטרו של הרודן העיראקי סדאם חוסיין שרצח מאות אלפי עיראקים שהתנגדו לו, בדומה לנשיא סוריה שגם טבח בבני עמו.

סדאם חוסיין, שנתפס הועמד לדין והוצא להורג ב-2006. אבל הדבר המדהים הוא, שכמעט אף אחד לא באמת נלחם נגד האמריקאים, הצבא העיראקי נעלם. אמנם לאחר המלחמה היו כ-5000 הרוגים לכוחות הקואליציה, רובם אמריקאים, אך הם נהרגו לאורך זמן רב במאבק נגד כוחות גרילה וארגוני טרור נוספים, אך הצבא העיראקי כאמור לא נלחם נגד האמריקאים כשהם פלשו למדינה ב-2003.

אחד האנשים הכי זכורים מאותה מלחמה, היה מוחמד סעיד א-סחאף שכיהן כשר ההסברה וכדובר מפלגת הבעת' של סדאם חוסיין. סעיד היה אחד השקרנים הגדולים במלחמה, הוא מסר דיווחים שקריים בלי למצמץ על ניצחונות עיראקיים במלחמה. הוא טען שהטנקים האמריקניים עוד לא הגיעו לבגדאד, והחיילים העיראקים נלחמים חזק מול האמריקנים, אך הטנקים האמריקאים היו במרחק של כמה מאות מטרים ממסיבת העיתונאים שלו, וכשעיתונאים אמרו לו להסתכל מחוץ לחלון כדי לגלות שהצבא האמריקאי נמצא לא הרחק ממנו, הוא לגלג עליהם, עזה את חדר העיתונאים ונעלם.

מדינה נוספת שהצבא שלה לא היה קיים, היא אפגניסטן. ב-2021 האמריקאים עזבו את אפגניסטן, והשאירו את הצבא האפגני להתמודד מול הטאליבן, שללא מאמץ השתלט על אפגניסטן, כשהצבא שארה"ב מימנה חימשה ואימנה, פשוט התאדה ולא נלחם נגד כוחות הטאליבן. 

השאלה שנשאלה אז, איך צבא אפגניסטן פשוט התפרק. ארה"ב הרי התפארה כי היא בנתה צבא חזק שיחזיק מעמד מול 75,000 לוחמי טאליבאן, בעוד צבא אפגניסטן מנה לפי האפגנים 300,000 חיילים עם הציוד הטוב ביותר ועם חיל אוויר מצויד היטב.

בנומבר 2021 שר האוצר לשעבר של אפגניסטן האשים מאות אלפי "חיילי רפאים" בכך שנתנו לקאבול ליפול לידי הטליבאן בזמן שאמריקה הסיגה את כל אנשי חייליה מהמדינה.

חאליד פיינדה, שפרש מתפקידו זמן קצר לאחר השתלטות הטליבאן, אמר ל-BBC כי כמעט 300,000 חיילים ושוטרים פשוט הומצאו על ידי פקידים מושחתים כדי למלא את הרישומים, כדי שהגנרלים האפגנים יוכלו להכניס לכיסם סכומי עתק מהסיוע האמריקאי.

שר האוצר לשעבר אמר כי החיילים למעשה היו "חיילי הרפאים", הם היו קיימים רק על הנייר. "לאחר שארה"ב הסיגה את צבאה מאפגניסטן לאחר 20 שנה", הסביר פיינדה, "הרישומים של הצבא טענו שמאות אלפי חיילים יכריעו את הטליבאן, אך למעשה לא היו בכלל חיילים, האפגנים דיווחו על מספרים מנופחים, כדי לקחת תקציב מארה"ב, ואת הכסף הם שילשו לכיסם". ואז כשהטאליבן הגיע, לא היה בכלל מי שיילחם מולו.

הוא הגיע למסקנה כי במקרה הטוב, באפגניסטן יש 40,000 עד 50,000 חיילים. "כל השאר היו רוחות רפאים" אמר, "במקומות שבהם היו צריכים להיות 1,000 חיילים, היו 35. הם שיתפו פעולה עם הקבלנים על התשלומים עבור מזון ודברים אחרים וחילקו את ההפרש ביניהם", כך לדברי השר לשעבר.

ה'ניו יורק פוסט' דיווח אז, כי בכיר בצבא ארה"ב שהיה אחראי על שיקום אפגניסטן, אמר בדו"ח משנת 2016 כי "לא ארה"ב ולא בעלות בריתה האפגניות יודעות כמה חיילים ושוטרים אפגנים קיימים בפועל, כמה באמת בתפקיד, ומה היכולות המבצעיות שלהם".

"פקידי צבא ארה"ב אמרו שנראה כי מנהיגי אפגניסטן מושחתים יותר מכפי שאפשר לדמיין, ולכך הייתה השפעה קטלנית", נכתב בדו"ח ב-2016 על הטענה של פיינדה.

אז כשמסתכלים על צבאות עיראק ואפגניסטן שקרסו ברגע האמת בגלל חוסר רצון להילחם מסיבות שונות, מבינים איך למעשה קרס צבא אסד, צבא שלא באמת היה קיים, אולי היה קיים רק ברישומים בויקיפדיה.

סוריה רוסיה חיזבאללה אפגניסטן עיראק

 צבע אדום

art