"14 חודשים אחרי 7 באוקטובר, ואנחנו שוב מופתעים"
ד"ר מיכאל מילשטיין על אירוע קריסת המשטר בסוריה: "אנחנו כל פעם נופלים למשהו שהוא בין זלזול לבין חוסר הבנת הדנ"א של הצד השני"
ד"ר מיכאל מילשטיין (אוניברסיטת תל אביב) שוחח עם ליאת רון וארל סג"ל ב-103fm על אירוע קריסת המשטר בסוריה. איך קרה ששוב הופתענו? ומה זה אומר באשר לאיראן?
"זה צריך לעורר בנו סוג של חוסר נוחות. אנחנו ארבעה עשר חודשים אחרי 7 באוקטובר, ואנחנו שוב מופתעים", אמר מילשטיין. לדברי המומחה: "הסיפור של המתקפה, הוא לא דומה ל-7 באוקטובר, אבל יש דברים שאמורים להפריע לנו. הייתה כאן תוכנית מסודרת של המורדים, והיינו צריכים לדעת מזה יותר טוב".
"פרשנים דיברו על המורדים בתור אסופה של פלאחים עם טויוטות"
הוא מזהה בטעויות הללו דפוס בעייתי: "זה די מדהים, כי אנחנו נכנסים לדילמות בעולם הפרשנויות הישראלי. עוד הספקתי לשמוע פרשנים שדיברו על המורדים בתור אסופה של פלאחים עם טויוטות, וכאן אנחנו נופלים במשהו שהוא בין זלזול לבין חוסר הבנה מעמיק של הדנ"א של הצד השני. זה מזכיר לי את הזלזול באימונים של הנוח'בה".
לא מדובר רק ביוהרה. מילשטיין מזהה בפרשנות המודיעינית שלנו בעיות אחרות: "הרבה פעמים אנחנו מלקים את עצמנו שאנחנו לא יודעים לזהות. בהקשר הסורי, השאלה היא האם אנו בכלל מבינים מה הולך לנו מול העיניים. התחושה שלי שהרבה פעמים מתערבבים לנו בראש פנטזיות ודימויים, שאולי ג'ולאני הזה, שהוא איש אל קעידה במקור, קיצץ את הזקן שלו, ולכן הוא פחות פנאטי. על בסיס זה מתקבעות תפיסות ומתקבלות החלטות".
"בוא נראה אם בג'באליה עשינו סדר, ואז נדבר על עיצוב מדינות מחדש"
על רקע הכשל הזה בזיהוי, מילשטיין מציע לשאול את עצמנו היטב אם השאיפות שלנו להחליף את משטר האייתולות באיראן ישים: "האם בכלל לישראל בנסיבות הנוכחיות, למרות ההצלחות הפנומליות שלה בחודשים האחרונים, יש יכולת לערער את השלטון האיראני? בוא נראה קודם אם בג'באליה עשינו סדר, ואחרי זה נדבר על עיצוב מדינות מחדש".
"מה מציק לי בעיקר באיראן? לא אכפת לי שיש שם משטר רודני שמדכא את עמו, הסיפור הוא הסיפור הגרעיני", הוסיף מילשטיין. לדבריו, "יכול להיות שיש פה הזדמנות, שיש לנו יכולת לטפל בזה לעומק. לגבי שאר הדברים הייתי מציע שלא להתחיל להתנפל בתיאבון. זה לא רע, אבל בואו נשים לנו סדר עדיפויות. מה שהכי מטריד הוא הגרעין, אחר כך נטפל בשאר העניינים".