אוצר אדיר מתחת לרגליים: הנשיא החדש מתחנן לשינוי הכלכלה השוקעת
נשיא אל-סלבדור, נאייב בוקלה, מזהיר מהפסד כלכלי עצום בשל איסור כריית מחצבים במדינה. הוא טוען כי ניצול אחראי של משאבי הטבע יכול להניב מיליארדים ולשנות את הכלכלה המקומית
אל-סלבדור, המדינה הקטנה במרכז אמריקה שהייתה הראשונה בעולם לאסור על כריית מחצבים, עשויה להפסיד עושר כלכלי עצום בשל אי-ניצול מאגרי הזהב הגדולים שבשטחה – כך טוען נשיא המדינה, נאייב בוקלה.
בנאום שנשא לאחרונה, ציין בוקלה כי השווי המוערך של מאגרי הזהב הלא-מנוצלים במדינה עומד על כ-3 טריליון דולר. לדבריו, לצד הזהב התגלו גם חומרים נדירים כמו גליום, טנטלום ובדיל, הנחשבים חיוניים לתעשיות הטכנולוגיה המתקדמות. "אלוקים הניח אוצר מתחת לרגלינו, ואין זה הגיוני להותירו ללא שימוש," הדגיש בוקלה.
הנשיא הסביר כי במקום לאסור על כרייה לחלוטין, אפשר לנצל את המשאבים הטבעיים באופן אחראי כדי לתרום לכלכלה ולממן פרויקטים סביבתיים כמו ניקוי נהרות מזוהמים. בחשבון ה-X שלו פרסם סדרת ציוצים בנושא, בהם טען כי ארבעה אחוזים בלבד ממאגרי הזהב יוכלו להניב כ-131 מיליארד דולר – סכום הגדול פי 3.8 מהתמ"ג הנוכחי של אל-סלבדור.
אך חזונו של בוקלה נתקל בהתנגדות חריפה. פדרו קאביאס, מנהיג הברית המרכז-אמריקאית נגד כרייה, הזהיר כי פתיחת מכרות באזורים מיושבים בצפיפות כמו מחוז צ'לטננגו תגרום נזקים סביבתיים וחברתיים חמורים.
אם יצליח בוקלה לבטל את איסור הכרייה, זה יהיה השינוי הגדול השני שהוא מוביל מאז כניסתו לתפקיד. בשנת 2021, חוקק חוק שהפך את אל-סלבדור למדינה הראשונה בעולם שמאמצת את הביטקוין כמטבע רשמי – צעד פורץ דרך שעורר עניין וביקורת בינלאומית.
נדמה כי בין חדשנות כלכלית לשמירה על הטבע, אל-סלבדור ניצבת בפני החלטות מכריעות שעשויות לשנות את גורלה בשנים הקרובות.