לוין על הכוונה לקדם את הרפורמה: "לא הותירו לנו ברירה"
לוין פרסם פוסט ארוך בפייסבוק בו הסביר מדוע לא נותרה לקואליציה ברירה אלא לקדם את הרפורמה המשפטית מחדש. "אני עצרתי, הם המשיכו ביתר שאת ולא הותירו לנו ברירה", כתב
סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין פרסם הערב (מוצ"ש) פוסט ארוך בפייסבוק בו הסביר מדוע לא נותרה לקואליציה ברירה אלא לחדש את קידום הרפורמה המשפטית למרות המלחמה.
בתוך כך, ראשי הקואליציה יתכנסו מחר אצל ראש הממשלה בנימין נתניהו לדיון על הדחת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה שנמצאת בעימות מתמשך מול הממשלה. כמו כן ידונו בישיבה בקידום החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת השופטים. נתניהו עצמו לא ישתתף בדיון על הדחת היועמ"שית מאחר והוא מצוי בניגוד עניינים.
על פי החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, הוועדה תמנה 11 חברים שהם: נשיאת בית המשפט העליון ושני שופטים אחרים של בית המשפט העליון, שר המשפטים ושני שרים נוספים. בנוסף, בוועדה יכהנו חמישה ח"כים, ובהם שלושה מסיעות הקואליציה ושניים מסיעות האופוזיציה. על פי החוק לקואליציה יהיה רוב בוועדה.
החוק אושר כבר בעבר לקריאה שניה ושלישית בוועדה חוקה אך הוקפא במסגרת הקפאת הרפורמה המשפטית. כזכור, בג"ץ כפה על לוין ביום חמישי בשבוע שעבר לבחור נשיא לעליון עד ה-16 בינואר. כיום, לאופוזיציה ולשופטי בג"ץ יש רוב בוועדה מה שאומר שמי שייבחר לנשיא הוא השופט יצחק עמית.
במידה והחוק יקודם במליאת הכנסת לקריאה הסופית, צפוי להיות לקואליציה רוב לחוק ואז לוין יבחר בנשיא עליון שבו הוא חפץ.
לוין כתב בפוסט: "מיד עם פרוץ המלחמה הודיעה הקואליציה על הקפאת כל עיסוק ברפורמה המשפטית. חשבתי אז שלא נכון לעסוק בנושאים שנויים במחלוקת כשהמדינה נמצאת במלחמה מרובת זירות.
כמה שבועות לאחר פרוץ המלחמה הודעתי כי בכוונתי לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולהביא למינוי שופטים בהסכמה רחבה, כמתחייב בשעת המלחמה. במהלך החודשים שלאחר פרוץ המלחמה הצלחנו למנות 162 שופטים בהסכמה של כל חברי הוועדה. מספר חסר תקדים.
גם בעניין המינויים לבית המשפט העליון הייתי ועודני מעוניין להגיע לפשרות. ב-26 באוגוסט השנה פניתי למ״מ נשיא בית המשפט העליון בדימוס, השופט עוזי פוגלמן, והצעתי פשרה: השופט אלרון ימונה לתקופה של כשנה לנשיא העליון, ואחריו ימונה מועמד השופטים. בנוסף, הצעתי שהשופטים יגישו בפני נציגי הקואליציה בוועדה שני מועמדים לכהונת שופטים בבית המשפט העליון, מהם נבחר אחד, ובמקביל נציגי הקואליציה יציגו שני שמות, מהם הוועדה תבחר שופט אחד. באשר לשופט השלישי, הצעתי כי נגיע למינוי מוסכם מבין שופטות בתי המשפט המחוזיים ברחבי הארץ.
דקות לאחר ששלחתי לשופט פוגלמן את הצעתי - הוא דחה אותה בבוז מבלי שדן בה בכלל".
לוין הוסיף ותקף: "השופט פוגלמן ידע היטב שאני מוכן לדון על פרטי ההצעה. גם מ״מ הנשיא הנוכחי, השופט יצחק עמית, יודע זאת. אך הם בחרו להתחפר בסרבנותם.
לפני מספר חודשים החליט בג״ץ, בהרכב בראשות השופטת וילנר, כי כהונתי כשר המשפטים תהיה רק בתואר. השופטת וילנר הוציאה צו שהלכה למעשה נטל ממני את הסמכות הנתונה לי בחוק לקבוע את סדר יומה של הוועדה לבחירת שופטים, וקבעה במחי יד כי דרך ההסכמות שעד כה הצליחה להביא למספר חסר תקדים של מינויים - מבוטלת.
למרות שהצו בלתי חוקי על פניו, החלטתי להתחיל בתהליך. פרסמתי את שמות המועמדים ברשומות, והוועדה לבחירת שופטים החלה לדון בעניין.
אלא שלבג״צ אצה הדרך. ביום חמישי האחרון, במהלך חסר תקדים, החליט ההרכב שהוא עצמו יקבע את סדר יומה של הוועדה, ופסק דד ליין - להביא הצבעה על מינוי נשיא תוך חמישה שבועות. וההליך? הוא לא חשוב. בלי זמן לדיון אמיתי בהסתייגויות הרבות שהוגשו. במקביל, מנעו השופטים ונציגי לשכת עורכי הדין את שידור דיוני הוועדה, כדי שיוכלו למנות את השופט עמית במחשכים, בהתעלם מההסתייגויות הרבות והשאלות הקשות שעולות מהן".
עוד כתב שר המשפטים: "למהלכים חסרי התקדים האלה מצטרפות שורת מעשים והחלטות חסרות אחריות של בית המשפט העליון ושופטיו. מספר שבועות לאחר הטבח הנורא של ה-7.10, השתלט בג״צ באופן סופי על סמכויות הכנסת, וקיבל החלטה שאין לה תקדים בעולם כולו לבטל חוק יסוד שהתקבל בכנסת ברוב גדול של למעלה ממחצית כלל חברי הכנסת. בג״צ לא הסתפק בזה - מאז פרוץ המלחמה הוא דן בתנאי המחבלים שטבחו ב-7 לאוקטובר, דן בסיוע ההומניטרי לחמאס בעזה, שקל להורות למדינה לשחרר גופות מחבלים בעוד חטופינו נמקים במנהרות החמאס, ושורה ארוכה של דברים נוספים. הערב פורסם כי השופטת רות רונן אף הגיעה לכלא עופר על מנת לפקח מקרוב על תנאי המאסר של הנוח׳בות".
לדבריו, "הממשלה פעלה באחריות ועם פרוץ המלחמה השעתה כל עיסוק ברפורמה. בית המשפט, בחוסר אחריות שאין למעלה ממנו, החליט לנצל זאת כדי להמשיך ולהשתלט על סמכויות הכנסת והממשלה. היום הצטרף לחוסר האחריות הזה פרקליט המדינה לשעבר משה לדור, שקרא לחיילים להודיע שיסרבו לשרת. זו מציאות שאין לקבלה. בית המשפט דוחק את הכנסת ואת הממשלה בלית ברירה לפעול בעת הזו על מנת להשיב את סמכויותיה על כנן.
אני עצרתי. הם המשיכו ביתר שאת. אני ביקשתי להימנע מהעיסוק בזה עכשיו. הם קבעו בצו מועד מיידי והכתיבו את לוח הזמנים. אני פעלתי להגיע להסכמות. הם הוציאו צווים חסרי תקדים ופועלים בדרך כוחנית של כפיה. אני מבקש להביא למינויים מוסכמים שיזכו לאמון הציבור כולו. הם סוגרים את שערי בית המשפט בפני כל מי שאינו חושב כמוהם.
הם לא הותירו בידינו ברירה. זה לא יכול להימשך כך. גם לנו יש זכויות".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף את שר המשפטים וכתב: "יריב לוין לא הציע שום דבר מלבד הרס וחורבן. כדרכו הוא עוסק בסחיטה קרימינלית באיומים כדי להכניס לבית המשפט העליון את האנשים שרוצים לרסק מבפנים את הדמוקרטיה הישראלית.
האופוזיציה ניצחה כחוק בהצבעה החשאית בכנסת והשיגה רוב בוועדה לבחירת שופטים מפני שאפילו חבריו לקואליציה של לוין נרתעים מן ההרסנות הבוטה שלו.
עכשיו כשתוצאות ההצבעה אינן נוחות לו, פתאום הוא לא בעד "רצון הרוב", אלא מנסה לנקום במערכת כולה. אנחנו נמשיך להיאבק בו בכל דרך".
"יש לזכור", הוסיף, "גם אם הם יעבירו בהצבעה את שינוי הוועדה לבחירת שופטים, זה יהיה בתוקף רק אחרי הבחירות הבאות. התוכניות שלנו הן לנצח בבחירות האלה ולבטל את כל החוקים האנטי-דמוקרטיים שהממשלה הזו מחוקקת בימים אלה עד האחרון שבהם. לא נשאיר מהמהפיכה המשטרית שלו דבר וחצי דבר".
בהמשך, שר המשפטים יריב לוין פרסם פוסט נוסף בו כתב: "בזמן הקצר שחלף מאז שפרסמתי את הפוסט האחרון קיבלתי מספר עצום של פניות מאזרחים שמחזקים אותי לפעול לתיקון המצב במערכת המשפט. רבים נוספים כתבו לי שהם מתקשים להבין מדוע הפשרה שהצעתי למ״מ נשיא בית המשפט העליון פוגלמן בחודש אוגוסט, לא התקבלה על ידי השופטים".
לוין הוסיף: "הצעת הפשרה ההוגנת שהצעתי לשופטים עודנה מונחת על השולחן. ההגינות וטובת המדינה גם יחד מחייבים להיענות לה. אני שב ומדגיש פעם נוספת את שאמרתי לכל אורך הדרך - דרך ההסכמה וההידברות הייתה ונשארה הדרך הנכונה והעדיפה. בד בבד - לא תהיה השלמה עם צווים חד צדדיים הדורסים את רוב העם".