איראן על הקרשים: ישראל חושפת את החולשה שמטלטלת את טהראן

שר הביטחון לשעבר יואב גלנט אומר שיש "חלון לפעולה והשעון מתקתק" בנוגע לתקיפה על אתרי הגרעין של איראן. תקיפת ישראל באיראן באוקטובר האחרון, הייתה להבטיח שאחר כך, "איראן חלשה יותר וישראל חזקה יותר", כך שטהראן לא תוכל להגיב בכוח להתקפות עתידיות, הסביר גלנט

איראן על הקרשים: ישראל חושפת את החולשה שמטלטלת את טהראן
מטוסי חיל האוויר יוצאים לתקיפה באיראן באוקטובר האחרון צילום: דו"צ

איראן נמצאת ברגע המעורער ביותר בהיסטוריה המודרנית שלה. כוחות הפרוקסי שלה נמחצו בעזה, בלבנון ובסוריה, ונראה שהיא חסרת הגנה אווירית לאחר גל של תקיפות אוויריות מדויקות שביצעה ישראל על מערכת ההגנה האווירית שלה באוקטובר.

"הראינו שאיראן פגיעה", אמר יואב גלנט, שר הביטחון עד לא מזמן. במהלך תדרוך לתקשורת בוושינגטון, הסביר גלנט לפרשן ה"וושינגטון פוסט", דיוויד איגנטיוס, כי "מסע ההפצצות של ישראל ב-26 באוקטובר באיראן פתח חלון לפעול נגד איראן לפני שהיא מייצרת נשק גרעיני". גלנט הבהיר כי מדובר בצעד מכריע שהותיר את איראן בעמדה חלשה במיוחד.

עתה, ההחלטה כיצד לנצל את חולשתה של איראן, אם על ידי משא ומתן על הסכם גרעין או באמצעות פעולה צבאית נחרצת, נמצאת בידי הנשיא הנבחר דונלד טראמפ. כשנשאל בחודש שעבר על האפשרות של מלחמה עם איראן לאחר כניסתו לתפקידו ב-20 בינואר, אמר טראמפ למגזין "טיים": "הכל יכול לקרות".

למרות שהעולם מתמקד כעת בטראמפ, בכירים בממשל ביידן ציינו בפני איגנטיוס כי הם מזהים הזדמנות לנצל את חולשתה של איראן לצורך "דיפלומטיה כפויה" בנושאי הגרעין. הפרשן מציין כי ישראל אמנם מילאה תפקיד מרכזי בהחלשת איראן, אך הנשיא ג'ו ביידן סיפק הגנה אסטרטגית על ידי פריסת נושאות מטוסים, מטוסים, צוללות וכוחות אחרים של ארה"ב באזור.

התקיפה שביצעה ישראל ב-26 באוקטובר הותירה את איראן כמעט חסרת הגנה מפני תקיפות עתידיות. גל של 120 מטוסים השתתף במבצע, שבו הושמדו מכ"מים להגנה אווירית וסוללות נ"מ שהגנו על טהראן, לצד מתקנים מרכזיים לייצור דלק לטילים בליסטיים. התקיפה, לדברי גורם צבאי ישראלי, הייתה תגובה על שיגור 200 טילים בליסטיים לעבר ישראל ב-1 באוקטובר – אך תכנונה החל חודשים רבים קודם לכן.

"המשימה, במילים פשוטות, הייתה להבטיח שאיראן תהיה חלשה יותר וישראל חזקה יותר, כך שטהראן לא תוכל להגיב בכוח לתקיפות עתידיות", הסביר גלנט. גורמים ישראליים מעריכים כי בשנתיים הקרובות איראן לא תוכל להוסיף משמעותית לארסנל הטילים הבליסטיים שלה. בינתיים, ההגנה האווירית שלה הושמדה, במיוחד סביב טהראן.

ב"וושינגטון פוסט" מציינים כי התקיפה הישראלית יצרה מסדרון אווירי כמעט חופשי למטוסי חיל האוויר הישראלי להגיע לטהראן, מה שמעניק לישראל רמת חופש מבצעי חדשה לתקוף מטרות באיראן בקלות דומה לזו שבעזה או בלבנון.

על פי מקור צבאי ישראלי, לפני התקיפה באוקטובר, איראן הצליחה לייצר מספיק דלק מוצק לשני טילים בליסטיים חדשים ביום. כעת, היכולת הזו צומצמה לטיל אחד בשבוע בלבד, מגבלה שעשויה להימשך כשנה.

אם הדיפלומטיה לא תצליח למנוע מאיראן להגיע לנשק גרעיני, ישראל וארה"ב עשויות לשקול פעולה צבאית. למרות שמתקני הגרעין של איראן קבורים עמוק מתחת לאדמה, אנליסטים צבאיים טוענים שרק לארה"ב יש נשק קונבנציונלי המסוגל לחדור את הבונקרים האלה. גלנט הדגיש את החשיבות בשיתוף פעולה בין ישראל לארה"ב למניעת איראן גרעינית, אך הבהיר: "לישראל יש את האמצעים לפגוע בנכסים איראניים בצורה מדויקת, כוחנית ומתוחכמת. במידת הצורך, לא נהסס לפעול".

איראן יואב גלנט וושינגטון פוסט מלחמת חרבות ברזל

 צבע אדום

art