סוריה בעידן חדש: סגירת בתי כלא, חידוש קשרים דיפלומטיים ומלחמה בסמים
הממשל החדש בסוריה, בראשות אבו מחמד אלג'ולאני, מציג צעדים ראשונים לשיקום המדינה – פירוק כוחות הביטחון, סגירת בתי הכלא, איסור על עישון ואלכוהול וחידוש קשרים דיפלומטיים – לצד הבטחות לסיים את המשבר הכלכלי ולמגר את הנוכחות האיראנית
ממשלת המעבר החדשה בסוריה, בראשות אבו מחמד אלג'ולאני, החלה בפעילותה לאחר העברת הסמכויות מהממשלה האחרונה של משטר אסד. בין החלטותיה הראשונות: פריסת כוחות שיטור בערים הגדולות ואיסור על עישון ושתיית אלכוהול. מנהיג היאת תחריר אלשאם, אבו מחמד אלג'ולאני, ממשיך לספק אמירות פייסניות תוך הכרזה על פירוק כוחות הביטחון, סגירת בתי הכלא, והבטחה לסיים את הנוכחות האיראנית במדינה.
מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית דיווח על יוזמותיה הראשונות של ממשלת המעבר. הממשלה החדשה קבעה איסור על עישון בהתאם לתפיסות האסלאם הרדיקלי. דיווחים בערוץ "אל ערביה" חשפו כי תושבים שנתפסו מעשנים הוכו על ידי המשטרה החדשה. נוסף על כך, נאסר על מכירה ושתיית אלכוהול. באחד הצעדים הסמליים, נותצו בקבוקי אלכוהול בדיוטי פרי של נמל התעופה בדמשק.
שר התחבורה בממשלת המעבר, בהאא’ אלדין שרם, הודיע כי נעשים מאמצים להפעיל מחדש את נמלי התעופה במדינה ולפתוח את מעברי הגבול עם המדינות השכנות. לדבריו, נמל התעופה בחלב מוכן לפעילות, ומועד פתיחתו יוכרז בקרוב, לצד פתיחתו המחודשת של נמל התעופה בדמשק.
מנהלת העניינים המדיניים בממשלת המעבר הודיעה על חידוש פעילותן של שגרירויות שמונה מדינות בסוריה: מצרים, עיראק, סעודיה, מאע"מ, ירדן, בחריין, עומאן ואיטליה. נוסף על כך, קטאר וטורקיה הבטיחו לשוב ולפתוח את שגרירויותיהן בדמשק בקרוב.
אבו מחמד אלג'ולאני, האיש החזק בממשלת המעבר, מציג גישה מאחדת ופייסנית כלפי פנים המדינה והקהילה הבינלאומית. הוא הבטיח פירוק כוחות הביטחון, סגירת בתי הכלא ושחרור אלפי אסירים שהוחזקו על ידי משטר אסד במשך שנים ארוכות.
לדבריו, הממשלה עוקבת מקרוב אחר מחסני הנשק הכימי ופועלת בשיתוף ארגונים בינלאומיים לאבטחתם. במקביל, הוא הודיע על תוכנית לאיתור ולהענשת פושעים ואנשי ביטחון שהיו מעורבים בעינויים ובפשעים נגד העם הסורי. אלג'ולאני אף הבטיח תגמול כספי עבור מידע על בכירים המעורבים בפשעים.
בנוגע לאיראן, הדגיש אלג'ולאני כי הנוכחות האיראנית בסוריה הגיעה לקצה, לאחר שנים בהן שימשה סוריה כפלטפורמה ליישום אג'נדות איראניות. עם זאת, הוא הבהיר שאין עוינות עם העם האיראני אלא עם משטרו של חמינאי שפגע בסוריה.
אלג'ולאני האשים את נשיא סוריה המודח, בשאר אל-אסד, בהדפסת שטרות ללא גיבוי כלכלי, דבר שהחריף את המשבר הכלכלי במדינה. הוא התחייב לשים קץ לייצור סמי הקפטגון, שלטענתו הפך למקור הכנסה עיקרי של משטר אסד והסב נזק לסוריה ולמדינות האזור.
שרת החוץ של האיחוד האירופי, קאיה קאלאס, הדגישה כי הסנקציות המוטלות על סוריה לא יוסרו כל עוד לא תובטח הגנה על מיעוטים ושוויון זכויות לנשים. "השלטון החדש יישפט על פי מעשיו, ולא על פי מילותיו," אמרה קאלאס. היא ציינה כי ההבטחות מצד ההנהגה הזמנית חיוביות, אך לא מספקות.
ממשלת המעבר בסוריה נקטה בצעדים דרמטיים, המשלבים רפורמות דתיות וחברתיות לצד יוזמות בינלאומיות וכלכליות. עם זאת, נותר לראות האם ההבטחות לממשל שוויוני ומאחד יתממשו, או שמא הצעדים הראשונים הם רק הקדמה לדרך רדיקלית יותר.